Taką surówkę dodają do najlepszych kebabów. Pracownik mojej ulubionej budki zdradził mi przepis

Przepisów na pyszne surówki nigdy dość, chociaż gdy poznałam ten, wszystkie inne odeszły do lamusa. Świetnie pasuje do pieczony mięs, a postawiona na stole podczas wspólnego grillowania z przyjaciółmi znika szybciej niż małosolne.

Surówka kebabowa - PysznościSurówka kebabowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LimeSky
Ewa Malinowska

Surówki zdecydowanie nie muszą być nudne i sztampowe. Kiedy cieszą oko kolorami i podniebienie dobrym połączeniem smaków, zdecydowanie przestają robić tylko za tło. Przepis na ten dodatek zdradził mi mój znajomy, pracujący na co dzień w budce z kebabem, która słynie z wybitnej surówki, której popularność prześcignęła nawet kraftowe mięso. Podobno niektórzy przychodzą z własnym pojemnikiem, aby kupić na wynos jedynie surówkę kebabową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najsmaczniejsze frytki, jakie jadłam. Zamiast ziemniaków sięgam po inne warzywo

Surówka kebabowa - prosty przepis na surówkę z kapusty

Surówka serwowana do to kebabów w wielu miejscach po prostu poszatkowana kapusta. Można jedna pójść o krok dalej i podkręcić jej smak, tworząc wyjątkową kompozycję. Chrupiąca papryka i ogórki, soczyste pomidorki, trochę czerwonej cebuli i do tego prosty sos z majonezu, jogurtu i koperku to połączenie idealne.

Surówka przypomina colesława
Surówka przypomina colesława © Pixabay | Wow_Pho

Surówka kebabowa przypomina nieco uwielbianego colesława. Dzięki większej ilości dodatków ma jednak znacznie więcej smaku do odkrycia. Od kiedy mam ten przepis w swoim notesie, robią ją za każdym razem, gdy na grilla wpadają znajomi lub nie mam pomysłu, co dorzucić do kotletów zamiast oklepanej nieco mizerii. Jest smacznie i przy tym zdrowo, bo surówka zdecydowanie zachęca do jedzenia warzyw.

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty (lub mieszanki białej i czerwonej),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • Pół pęczka koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka octu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę i przełóż do miski. Posyp ją solą, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Te dodatki sprawią, że kapusta zmięknie.
  2. Papryki pokrój w paski, ogórki w plasterki, a pomidorki na ćwiartki. Cebulę posiekaj w piórka.
  3. Dodaj pokrojone warzywa do miski z kapustą.
  4. Posiekany koperek dodaj do warzyw wraz z majonezem, jogurtem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej