Taką surówkę dodają do najlepszych kebabów. Pracownik mojej ulubionej budki zdradził mi przepis
Przepisów na pyszne surówki nigdy dość, chociaż gdy poznałam ten, wszystkie inne odeszły do lamusa. Świetnie pasuje do pieczony mięs, a postawiona na stole podczas wspólnego grillowania z przyjaciółmi znika szybciej niż małosolne.
18.07.2024 08:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Surówki zdecydowanie nie muszą być nudne i sztampowe. Kiedy cieszą oko kolorami i podniebienie dobrym połączeniem smaków, zdecydowanie przestają robić tylko za tło. Przepis na ten dodatek zdradził mi mój znajomy, pracujący na co dzień w budce z kebabem, która słynie z wybitnej surówki, której popularność prześcignęła nawet kraftowe mięso. Podobno niektórzy przychodzą z własnym pojemnikiem, aby kupić na wynos jedynie surówkę kebabową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka kebabowa - prosty przepis na surówkę z kapusty
Surówka serwowana do to kebabów w wielu miejscach po prostu poszatkowana kapusta. Można jedna pójść o krok dalej i podkręcić jej smak, tworząc wyjątkową kompozycję. Chrupiąca papryka i ogórki, soczyste pomidorki, trochę czerwonej cebuli i do tego prosty sos z majonezu, jogurtu i koperku to połączenie idealne.
Surówka kebabowa przypomina nieco uwielbianego colesława. Dzięki większej ilości dodatków ma jednak znacznie więcej smaku do odkrycia. Od kiedy mam ten przepis w swoim notesie, robią ją za każdym razem, gdy na grilla wpadają znajomi lub nie mam pomysłu, co dorzucić do kotletów zamiast oklepanej nieco mizerii. Jest smacznie i przy tym zdrowo, bo surówka zdecydowanie zachęca do jedzenia warzyw.
Składniki:
- 1/3 główki białej kapusty (lub mieszanki białej i czerwonej),
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1/2 zielonej papryki,
- 2 ogórki gruntowe,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula,
- Pół pęczka koperku,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka octu,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj kapustę i przełóż do miski. Posyp ją solą, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Te dodatki sprawią, że kapusta zmięknie.
- Papryki pokrój w paski, ogórki w plasterki, a pomidorki na ćwiartki. Cebulę posiekaj w piórka.
- Dodaj pokrojone warzywa do miski z kapustą.
- Posiekany koperek dodaj do warzyw wraz z majonezem, jogurtem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.