Mizeria nie będzie wodnista. Tylko pamiętaj o odpowiedniej kolejności, by nie polec jak inni

Czy w przygotowaniu dobrej mizerii tkwi jakaś wielka filozofia? Nie, ale nie zmienia to faktu, że trzeba co nieco o tej surówce wiedzieć. Popularny błąd sprawia, że mizeria wychodzi wodnista i jałowa w smaku. Nie bądź jedną z tych osób, które go popełniają!

Mizeria wychodzi zbyt wodnista? Wiele osób popełnia prosty błądMizeria wychodzi zbyt wodnista? Wiele osób popełnia prosty błąd
Źródło zdjęć: © Adobe | Paweł Kacperek

Mizeria to surówka, którą każdy z nas jadł setki razy. Przygotowanie tej prostej, klasycznej kompozycji to nic trudnego; jest tania, pyszna, uwielbiają ją dzieci, a latem, podczas największych upałów, idealnie sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu. Problem polega na tym, że pomimo tej regularności w pojawianiu się mizerii na stołach Polaków, wiele osób nadal nie wie, jak ją poprawnie przygotować. Ogromne znaczenie ma kolejność dodawania składników. To właśnie to decyduje o tym, czy nasza mizeria będzie smaczna, czy wodnista i kompletnie bez smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Tak to już jest w kuchni, że najdrobniejsze szczegóły mają często największe znaczenie. Ta zasada sprawdza się także w przypadku przyrządzania mizerii. Większość osób robi to łopatologicznie, bez pomyślunku. Ściera lub kroi ogórki, zalewa je śmietaną, a następnie soli, miesza i gotowe. Czy można tak przygotować mizerię? Jasne, ale efekt nie będzie zbyt dobry. I to z bardzo prostej przyczyny.

Dodanie soli do ogórków, nawet zmieszanej ze śmietaną, zawsze spowoduje to samo. Puszczenie soków warzyw. W tym przypadku będzie to po prostu woda, która rozrzedzi naszą surówkę i spowoduje "rozmycie" smaku i fatalną w skutkach zmianę konsystencji. Efektem tego będzie jałowa kompozycja z ogórków, która po prostu nie ma smaku.

Wodnista mizeria? Nigdy więcej

Jak już wspomniałem, całe clou polega na odpowiedniej kolejności przygotowania mizerii. Najpierw kroimy lub ścieramy ogórki, to jasne. Jednak nie dodajemy do nich od razu śmietany, lecz sól. Odczekujemy kilkanaście minut, aż ogórki puszczą soki, a potem delikatnie pozbywamy się nadmiaru wody z miski.

Najpierw sól, dopiero później śmietana. Proste? Proste!
Najpierw sól, dopiero później śmietana. Proste? Proste! © Canva | voltan1

Teraz cała woda, której w naszej surówce nie chcieliśmy, już nam nie zagraża. Możemy dodać śmietanę i resztę przypraw. Dzięki temu prostemu zabiegowi mizeria będzie smaczna jak nigdy wcześniej. Masz to jak w banku!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę