WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Grzyb, który wygląda jak budyń z owocami. Rośnie również w polskich lasach

Kolczakówka piekąca to jeden z najbardziej niezwykłych i najrzadszych grzybów występujących w Polsce. Z wyglądu przypomina budyń z owocami, niech was to jednak nie zmyli, gdyż kolczakówka piekąca to grzyb niejadalny. Ponadto znajduje się pod całkowitą ochroną.

Kolczakówka piekącaKolczakówka piekąca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Białe i okrągłe owocniki kolczakówki piekącej, wydzielające czerwoną, lepką ciecz, są trudne do "schwytania". Nie tylko ze względu na to, że grzyb ten występuje rzadko w Polsce. Jeszcze rzadziej następuje moment, w którym na owocnikach pojawia się wspomniana wydzielina. Muszą bowiem zajść ku temu odpowiednie warunki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Kolczakówka piekąca – co to za grzyb?

Kolczakówka niejedno ma imię. W Polsce rozpoznano do tej pory dziewięć jej gatunków, jednak tylko kolczakówka piekąca cechuje się wytwarzaniem galaretowatej substancji. Skąd ta nazwa? To odniesienie do małych, kolcowatych wyrostów pokrywających spód owocników. Natomiast w języku angielskim znajdziemy bardziej obrazowe określenia. To m.in. bleeding tooth fungus (krwawiący grzybo-ząb), Devil’s tooth (ząb diabła), a nawet strawberries and cream (truskawki z kremem).

Mimo obiecującego wyglądu kolczakówka piekąca nie nadaje się do jedzenia. Jak drugi człon nazwy wskazuje, ma piekący miąższ, a sam zapach grzyba również nie należy do przyjemnych. Z tego względu kolczakówka piekąca zaliczana jest do grzybów niejadalnych (nie jest jednak grzybem śmiertelnie trującym).

Sezon na kolczakówkę piekąca zaczyna się późnym latem i trwa przez całą jesień. Grzyb pojawia się zwykle po obfitych deszczach. Warto również wspomnieć o kisielowatej substancji, która nie zawsze towarzyszy owocnikom. Pojawia się bowiem tylko przy określonych warunkach pogodowych. W suchym okresie niemalże niemożliwym jest natkniecie się na kolczakówkę z czerwoną wydzieliną, a obecne są jedynie beżowobiałe kapelusze o ciemniejących plamach. Ciecz pojawia się w okresach deszczowych, wilgotnych i ciepłych. Prawdopodobnie w ten sposób grzyb pozbywa się nadmiaru wody.

Kolczakówka piekąca to rzadki grzyb
Kolczakówka piekąca to rzadki grzyb © Adobe Stock

Gdzie występuje kolczakówka piekąca?

Kolczakówka piekąca to bardzo rzadko występujący w Polsce gatunek. Warto dodać, że objęty jest ścisłą ochroną, widnieje również na "Czerwonej liście roślin i grzybów Polski" w kategorii E (gatunek wymierający). Jeśli natkniecie się na kolczakówkę piekącą podczas grzybobrania, zróbcie zdjęcie, ale zaniechajcie zbierania. A gdzie można zobaczyć takie cudo?

"Najwięcej stanowisk stwierdzono w regionie Babiej Góry i okolicznych lasach. Poza tym kolczakówka została stwierdzona w gminie Lipnica Wielka (pow. nowotarski), w gminie Mszana Dolna (pow. limanowski), w Gorcach (Ochotnica Górna), Beskidzie Makowskim (Pewel Wielki, Hucisko, Lachowice), na terenie karpackich parków narodowych (Pieniński, Tatrzański) oraz na izolowanym stanowisku w Puszczy Augustowskiej (rezerwat Perkuć). Na Dolnym Śląsku pierwotnie znana tylko z jednego stanowiska ulokowanego na terenie Parku Narodowego Gór Stołowych w bezimiennej dolinie na północ od osiedla Złotno (przynależne do miasta Szczytna). Nowsze prace inwentaryzacyjne podają także stanowisko z Doliny Bobru w okolicach miasta Wleń" - podaje portal przyrodniczy.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser