Ten grzyb to rarytas, chociaż odstrasza zapachem. Sezon wkrótce wystartuje

Cuchnie padliną, a jego nazwa podobnie nie pozostawia złudzeń. Czarcie jajo jednak zaskakuje nie tylko smakiem - to wśród grzybiarzy znany rarytas - ale też wybitnymi właściwościami prozdrowotnymi. Ba! Określany jest jako najbardziej leczniczy grzyb w Europie.

Czarcie jajoCzarcie jajo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śmierdziak, śmierdziuch, smrodnik, smrodziuch, bedłka pańska, jajczak, gazówka, smrodlica, śmierdząca panna czy węże jajo - pod takimi nazwami znany jest sromotnik smrodliwy, którego niedojrzałe owocniki określane są czarcim jajem. Nazwy te nie wzięły się znikąd - to gatunek, który z pewnością najpierw się czuje, a dopiero później widzi. Niemniej warto się po niego schylić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Czarcie jajo/sromotnik smrodliwy - co to za grzyb?

Czarcie jajo to potoczna nazwa niedojrzałego owocnika sromotnika smrodliwego (do niedawna zwanego bezwstydnym). Sromotnik smrodliwy uważany jest za grzyba niejadalnego, a to ze względu na swój zapach, jednak nie jest on trujący. W Niemczech zdejmuje się zarodnię (wydzielającą nieprzyjemną woń), pozostała część grzyba stanowi tam rarytas.

Główka sromotnika smrodliwego przypomina wyglądem smardze, osiąga długość kilkunastu centymetrów, przybiera kształt stożka lub naparstka i pokryta jest zieloną, galaretowatą masą, w której znajdują się zarodniki. To właśnie ta masa wydziela nieprzyjemny, przypominający padlinę zapach, wyczuwalny z daleka. Zapach ten ma przyciągać muchy, które pomagają sromotnikowi smrodliwemu w rozmnażaniu.

"Sromotnik smrodliwy (...) poszedł w ślady pachnących kwiatków i zaprzągł do rozmnażania owady. Tyle tylko, że pachnie inaczej, bo jego celem nie są pszczoły i trzmiele, lecz muchy" - wyjaśnia Nadleśnictwo Stare Jabłonki (RDLP w Olsztynie) na stronie lasy.gov.pl. "Zwabione muchy zjadają masę, którą jest pokryta główka, by potem wydalić zarodniki, część z nich przenoszą również na swoim ciele".
Sromotnik smrodliwy i czarcie jajo
Sromotnik smrodliwy i czarcie jajo © Adobe Stock

Czarcie jajo. Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

Z zarodników powstają kolejne grzyby, jednak zanim sromotnik smrodliwy dojrzeje, wyrasta w formie jaja - czarciego jaja (które w dogodnych warunkach pęka i wyrasta z niego nasz śmierdzący grzyb). Co ciekawe, czarcie jajo nie wydziela nieprzyjemnego zapachu i mimo że na takie nie wygląda, jest jadalne. Ponadto wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.

"W wielu źródłach autorzy podają, że nalewka z czarcich jaj ma zastosowanie lecznicze zarówno zewnętrznie (gojenie ran, wrzody, odleżyny, reumatyzm, ukąszenia, ból zębów), jak i wewnętrznie (m. in. choroby nerek, astma, gruźlica, hipercholesterolemia, nadciśnienie). Określany jest jako najbardziej leczniczy grzyb w Europie" - możemy przeczytać w materiale Nadleśnictwa Stare Jabłonki.

Jak jeść czarcie jajo? Leśnicy podpowiadają, by białe rdzenie wyjęte z wnętrza czarciego jaja spożywać na surowo. W takiej formie są chrupiące i mają smak określany jako ziemisto-rzodkiewkowy. Natomiast plasterki, po usunięciu osłony i galaretowatej warstwy, najlepiej jeść smażone - okazuje się, że podczas takiej obróbki termicznej nie miękną jak inne grzyby, a nabierają chrupkości. Sezon na czarcie jajo zwykle trwa od maja do listopada. Grzyb ten występuje w większości polskich lasów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć