NewsyPolacy zwariowali na punkcie tych grzybów. Zwiastują wiosnę, są smaczniejsze od prawdziwków

Polacy zwariowali na punkcie tych grzybów. Zwiastują wiosnę, są smaczniejsze od prawdziwków

Wiosenne grzyby - smardze
Wiosenne grzyby - smardze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.03.2024 11:28

Chociaż do oficjalnego rozpoczęcia sezonu grzybowego pozostało jeszcze kilka miesięcy, nie oznacza to, że nie możemy już teraz cieszyć się smakiem grzybów. Więcej: to właśnie wiosną spotkamy ekskluzywny gatunek, często stawiany obok trufli.

Szczególnie cenionymi grzybami wiosennymi są smardze jadalne (zwyczajne), które możesz znaleźć zaledwie kilka kroków od swojego domu. Warto jednak pamiętać, że są to grzyby chronione w Polsce, dlatego legalnie możesz je zbierać wyłącznie na swojej działce lub w ogródku. Zobacz, co warto o nich wiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smardze jadalne - szlachetne grzyby. Czym się wyróżniają?

Smardze jadalne to grzyby, które należą do elity wiosennych grzybów. Są cenione ze względu na swoje niepowtarzalne walory smakowe, a dokładniej za delikatny miąższ i lekko orzechowy aromat. Nie bez przyczyny porównuje się je do najbardziej luksusowych grzybów - trufli.

"Smardze uważane są za wyjątkowo smaczne i ekskluzywne grzyby, zaraz po truflach" - możemy przeczytać na stronie Nadleśnictwa Browsk.

W przeciwieństwie do większości grzybów, które pod kątem odżywczym nie wyróżniają się niczym specjalnym, smardze wykazują wysoki poziom witaminy D, a także cynku, fosforu, manganu, miedzi i żelaza. Ponadto grzyb ten obfituje w liczne aminokwasy, niektóre substancje zawarte w smardzu jadalnym wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej.

Wiosenne grzyby. Co to znaczy, że smardze są pod ochroną? Gdzie można je zbierać?

Smardz jadalny w latach 1983–2014 podlegał ochronie ścisłej, a od 2014 roku objęty jest ochroną częściową. Oznacza to, że zbiór smardzów zwyczajnych (jadalnych) jest zabroniony w lasach. Natomiast dozwolone jest ich pozyskiwanie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz terenów zielonych.

Gdzie zatem szukać smardzów? Grzyby te występują rzadko w Polsce, zdecydowanie więcej smardzów znajdziemy w Czechach czy na Słowacji. Związane są z wilgotnym środowiskiem. Rośną oczywiście w lasach, ale też w parkach i na łąkach, lubią towarzystwo jesionów, wiązów, a nawet drzew owocowych. Wyrastają tam, gdzie gleba była nawożona korą, a także w miejscach, gdzie składowano drewno drzew iglastych.

Smardze są typowo wiosennymi grzybami, ich owocniki pojawić się mogą już w marcu (choć bardziej pewne, że zaczną być widoczne w kwietniu). Co istotne, mniej doświadczony grzybiarz może pomylić smardze z silnie trującą piestrzenicą kasztanowatą, której owocniki są barwy brązowej lub czerwonej i mają mocno pofałdowaną strukturę. Smardze natomiast są barwy beżowej lub ochrowej i wyróżniają się owalnym lub stożkowatym pokrojem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także