Polacy zwariowali na punkcie tych grzybów. Zwiastują wiosnę, są smaczniejsze od prawdziwków

Chociaż do oficjalnego rozpoczęcia sezonu grzybowego pozostało jeszcze kilka miesięcy, nie oznacza to, że nie możemy już teraz cieszyć się smakiem grzybów. Więcej: to właśnie wiosną spotkamy ekskluzywny gatunek, często stawiany obok trufli.

Wiosenne grzyby - smardzeWiosenne grzyby - smardze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szczególnie cenionymi grzybami wiosennymi są smardze jadalne (zwyczajne), które możesz znaleźć zaledwie kilka kroków od swojego domu. Warto jednak pamiętać, że są to grzyby chronione w Polsce, dlatego legalnie możesz je zbierać wyłącznie na swojej działce lub w ogródku. Zobacz, co warto o nich wiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Smardze jadalne - szlachetne grzyby. Czym się wyróżniają?

Smardze jadalne to grzyby, które należą do elity wiosennych grzybów. Są cenione ze względu na swoje niepowtarzalne walory smakowe, a dokładniej za delikatny miąższ i lekko orzechowy aromat. Nie bez przyczyny porównuje się je do najbardziej luksusowych grzybów - trufli.

"Smardze uważane są za wyjątkowo smaczne i ekskluzywne grzyby, zaraz po truflach" - możemy przeczytać na stronie Nadleśnictwa Browsk.

W przeciwieństwie do większości grzybów, które pod kątem odżywczym nie wyróżniają się niczym specjalnym, smardze wykazują wysoki poziom witaminy D, a także cynku, fosforu, manganu, miedzi i żelaza. Ponadto grzyb ten obfituje w liczne aminokwasy, niektóre substancje zawarte w smardzu jadalnym wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej.

Wiosenne grzyby. Co to znaczy, że smardze są pod ochroną? Gdzie można je zbierać?

Smardz jadalny w latach 1983–2014 podlegał ochronie ścisłej, a od 2014 roku objęty jest ochroną częściową. Oznacza to, że zbiór smardzów zwyczajnych (jadalnych) jest zabroniony w lasach. Natomiast dozwolone jest ich pozyskiwanie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz terenów zielonych.

Gdzie zatem szukać smardzów? Grzyby te występują rzadko w Polsce, zdecydowanie więcej smardzów znajdziemy w Czechach czy na Słowacji. Związane są z wilgotnym środowiskiem. Rośną oczywiście w lasach, ale też w parkach i na łąkach, lubią towarzystwo jesionów, wiązów, a nawet drzew owocowych. Wyrastają tam, gdzie gleba była nawożona korą, a także w miejscach, gdzie składowano drewno drzew iglastych.

Smardze są typowo wiosennymi grzybami, ich owocniki pojawić się mogą już w marcu (choć bardziej pewne, że zaczną być widoczne w kwietniu). Co istotne, mniej doświadczony grzybiarz może pomylić smardze z silnie trującą piestrzenicą kasztanowatą, której owocniki są barwy brązowej lub czerwonej i mają mocno pofałdowaną strukturę. Smardze natomiast są barwy beżowej lub ochrowej i wyróżniają się owalnym lub stożkowatym pokrojem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku