Są bardzo podobne do jadalnych grzybów, ale mogą cię zabić. Nawet ich nie dotykaj
Zbliża się jesień, więc sezon na grzybobranie za pasem. Chociaż zbieranie owoców lasu jest dla wielu osób ciekawą zabawą i fajnym doświadczeniem, to warto mieć na uwadze, że nie wszystko powinno lądować w naszym koszyku. Są grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki. Warto nauczyć się je odróżniać.
15.08.2023 13:53
Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz - tak głosi słynne powiedzenie. Jeśli spróbujemy muchomora, to najprawdopodobniej będzie to ostatni posiłek w naszym życiu. Tak samo, gdy sięgniemy po "bliźniaki" popularnych grzybów, które są silnie trujące. Bezpieczniej dla nas będzie, gdy nauczymy się je rozróżniać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te grzyby są trujące. Nie zbieraj ich
Lubicie borowiki szlachetne? To jeden z najpyszniejszych i najbardziej popularnych rodzajów grzybów. Ma on swojego trującego sobowtóra. Borowik szatański wygląda bardzo podobnie. Jedyne, co go odróżnia to kolor kapelusza. W przypadku trującego grzyba jest on szaro-oliwkowy.
Często zbieramy też kurki. Chociaż grzyby te łatwo odróżnić od innych okazów (ma oryginalny kształt i żółty kolor), to niestety ma on trujący odpowiednik. Możemy przez przypadek zerwać lisówkę pomarańczową, która jest silnie trująca. Ma cienkie i wąskie blaszki oraz ciemniejszą barwę.
Smardza jadalnego możesz pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Są do siebie bardzo podobne - ich kapelusze przypominają orzecha włoskiego lub pomarszczoną śliwkę. Jedyna różnica jest taka, że piestrzenica jest bardziej smukła i ciemniejsza. Są jeszcze inne popularne grzyby, czyli pieczarki polne. Prawie tak samo wygląda muchomor jadowity. Musimy wtedy patrzeć na blaszki. W przypadku pieczarek po jakimś czasie staną się brązowe, u muchomora cały czas są białe.
Jeśli masz ochotę na opieńkę, musisz zwrócić uwagę, czy nie zabrałeś z lasu maślanki wiązkowej. Obydwie rosną na drzewach, ale mają inne kolory blaszek. Opieńka ma kremowo-beżowe, które potem przechodzą w żółte. Ciekawie wygląda sytuacja z podgrzybkiem brunatnym. Jego bliźniak, goryczak żółciowy, nie jest trujący, ale ma bardzo gorzki smak, lepiej więc go nie jeść. Od podgrzybka odróżnia go wysoki trzon.