Są bardzo podobne do jadalnych grzybów, ale mogą cię zabić. Nawet ich nie dotykaj

Zbliża się jesień, więc sezon na grzybobranie za pasem. Chociaż zbieranie owoców lasu jest dla wielu osób ciekawą zabawą i fajnym doświadczeniem, to warto mieć na uwadze, że nie wszystko powinno lądować w naszym koszyku. Są grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki. Warto nauczyć się je odróżniać.

Niektóre grzyby są trujące, nie zbieraj ichNiektóre grzyby są trujące, nie zbieraj ich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz - tak głosi słynne powiedzenie. Jeśli spróbujemy muchomora, to najprawdopodobniej będzie to ostatni posiłek w naszym życiu. Tak samo, gdy sięgniemy po "bliźniaki" popularnych grzybów, które są silnie trujące. Bezpieczniej dla nas będzie, gdy nauczymy się je rozróżniać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piadina z szynką

Te grzyby są trujące. Nie zbieraj ich

Lubicie borowiki szlachetne? To jeden z najpyszniejszych i najbardziej popularnych rodzajów grzybów. Ma on swojego trującego sobowtóra. Borowik szatański wygląda bardzo podobnie. Jedyne, co go odróżnia to kolor kapelusza. W przypadku trującego grzyba jest on szaro-oliwkowy.


Często zbieramy też kurki. Chociaż grzyby te łatwo odróżnić od innych okazów (ma oryginalny kształt i żółty kolor), to niestety ma on trujący odpowiednik. Możemy przez przypadek zerwać lisówkę pomarańczową, która jest silnie trująca. Ma cienkie i wąskie blaszki oraz ciemniejszą barwę.

Smardza jadalnego możesz pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Są do siebie bardzo podobne - ich kapelusze przypominają orzecha włoskiego lub pomarszczoną śliwkę. Jedyna różnica jest taka, że piestrzenica jest bardziej smukła i ciemniejsza. Są jeszcze inne popularne grzyby, czyli pieczarki polne. Prawie tak samo wygląda muchomor jadowity. Musimy wtedy patrzeć na blaszki. W przypadku pieczarek po jakimś czasie staną się brązowe, u muchomora cały czas są białe.


Jeśli masz ochotę na opieńkę, musisz zwrócić uwagę, czy nie zabrałeś z lasu maślanki wiązkowej. Obydwie rosną na drzewach, ale mają inne kolory blaszek. Opieńka ma kremowo-beżowe, które potem przechodzą w żółte. Ciekawie wygląda sytuacja z podgrzybkiem brunatnym. Jego bliźniak, goryczak żółciowy, nie jest trujący, ale ma bardzo gorzki smak, lepiej więc go nie jeść. Od podgrzybka odróżnia go wysoki trzon.

  • Lisówka pomarańczowa
  • Piestrzenica kasztanowata
  • Muchomor jadowity
  • Maślanka wiązkowa
  • Goryczak żółciowy
  • Trujący grzyb - borowik szatański
[1/6] Lisówka pomarańczowa Źródło zdjęć: wikimedia commons |
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie