Są bardzo podobne do jadalnych grzybów, ale mogą cię zabić. Nawet ich nie dotykaj

Zbliża się jesień, więc sezon na grzybobranie za pasem. Chociaż zbieranie owoców lasu jest dla wielu osób ciekawą zabawą i fajnym doświadczeniem, to warto mieć na uwadze, że nie wszystko powinno lądować w naszym koszyku. Są grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki. Warto nauczyć się je odróżniać.

Niektóre grzyby są trujące, nie zbieraj ichNiektóre grzyby są trujące, nie zbieraj ich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz - tak głosi słynne powiedzenie. Jeśli spróbujemy muchomora, to najprawdopodobniej będzie to ostatni posiłek w naszym życiu. Tak samo, gdy sięgniemy po "bliźniaki" popularnych grzybów, które są silnie trujące. Bezpieczniej dla nas będzie, gdy nauczymy się je rozróżniać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piadina z szynką

Te grzyby są trujące. Nie zbieraj ich

Lubicie borowiki szlachetne? To jeden z najpyszniejszych i najbardziej popularnych rodzajów grzybów. Ma on swojego trującego sobowtóra. Borowik szatański wygląda bardzo podobnie. Jedyne, co go odróżnia to kolor kapelusza. W przypadku trującego grzyba jest on szaro-oliwkowy.


Często zbieramy też kurki. Chociaż grzyby te łatwo odróżnić od innych okazów (ma oryginalny kształt i żółty kolor), to niestety ma on trujący odpowiednik. Możemy przez przypadek zerwać lisówkę pomarańczową, która jest silnie trująca. Ma cienkie i wąskie blaszki oraz ciemniejszą barwę.

Smardza jadalnego możesz pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Są do siebie bardzo podobne - ich kapelusze przypominają orzecha włoskiego lub pomarszczoną śliwkę. Jedyna różnica jest taka, że piestrzenica jest bardziej smukła i ciemniejsza. Są jeszcze inne popularne grzyby, czyli pieczarki polne. Prawie tak samo wygląda muchomor jadowity. Musimy wtedy patrzeć na blaszki. W przypadku pieczarek po jakimś czasie staną się brązowe, u muchomora cały czas są białe.


Jeśli masz ochotę na opieńkę, musisz zwrócić uwagę, czy nie zabrałeś z lasu maślanki wiązkowej. Obydwie rosną na drzewach, ale mają inne kolory blaszek. Opieńka ma kremowo-beżowe, które potem przechodzą w żółte. Ciekawie wygląda sytuacja z podgrzybkiem brunatnym. Jego bliźniak, goryczak żółciowy, nie jest trujący, ale ma bardzo gorzki smak, lepiej więc go nie jeść. Od podgrzybka odróżnia go wysoki trzon.

  • Lisówka pomarańczowa
  • Piestrzenica kasztanowata
  • Muchomor jadowity
  • Maślanka wiązkowa
  • Goryczak żółciowy
  • Trujący grzyb - borowik szatański
[1/6] Lisówka pomarańczowa Źródło zdjęć: wikimedia commons |
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć