Śmietana w mizerii jest zupełnie zbędna. Odkąd koleżanka poleciła mi zamiennik - innej nie jem
Sezon na ogórki w pełni więc możemy eksperymentować z nimi do woli. Klasyczna mizeria to zawsze sprawdzony dodatek do obiadu. Tym razem mamy sposób na tę surówkę bez dodatku śmietany. Okazuje się, że można ją zamienić i to w bajecznie prosty sposób.
13.09.2022 19:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mizerię większość z nas jadła w domu rodzinnym, ale może warto stworzyć własną wersję? Mamy dla Ciebie 2 propozycje, które zdetronizują obiadową nudę. Teraz możesz zaskoczyć domowników bez większego wysiłku i śmietany w lodówce. Przygotowanie mizerii nie wymaga od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i dodatek do obiadu mamy gotowy.
Mizeria bez śmietany
Składniki:
- 8 średnich ogórków gruntowych
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki przegotowanej, chłodnej wody
- 2 łyżki octu np. jabłkowego
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
Zacznij od umycia i wyszorowania ogórków. Sprawdzi się do tego druciana szczotka. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. Umieść pokrojone warzywa w misce, a następnie posiekaj koperek i wsyp go do ogórków. Dodaj wszystkie przyprawy, czyli sól, pieprz i cukier. Wszystko według uznania. Wlej wodę i ocet jabłkowy. Wszystko razem delikatnie zamieszaj przy pomocy łyżki i spróbuj. Jeśli czegoś brakuje tej mizerii, dodaj więcej przypraw. Mizerię najlepiej przykryć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w chłodnym miejscu. Wtedy najlepiej smakuje.
Mizeria z mlekiem
Składniki:
- 2 zielone ogórki
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- pieprz
- koperek
- mleko
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki, pokrój w plasterki i umieść w misce. Koper umyj i bardzo drobno posiekaj. Przypraw ogórka pieprzem, solą i cukrem. Na koniec dodaj odrobinę mleka. Całość udekoruj koprem i dokładnie wymieszaj. Mizerię możesz podawać z ziemniakami i pysznym kotletem mielonym na obiad. Smacznego!
Jak wybrać dobre ogórki do mizerii?
Bardzo ważne jest to, by ogórki był jędrne i twarde. To podstawa udanej mizerii. Jasny zielony kolor skórki to ich kolejny atut. Dobrze jest mieć swojego sprawdzonego handlarza lub postarać się o ogórki prosto z działki od swoich bliskich. Takie idealnie sprawdzą się do podanych przepisów.
Szukasz więcej inspiracji na pyszne surówki? Zerknij na nasz kanał na YouTube: