Śmietana w mizerii jest zupełnie zbędna. Odkąd koleżanka poleciła mi zamiennik - innej nie jem

Sezon na ogórki w pełni więc możemy eksperymentować z nimi do woli. Klasyczna mizeria to zawsze sprawdzony dodatek do obiadu. Tym razem mamy sposób na tę surówkę bez dodatku śmietany. Okazuje się, że można ją zamienić i to w bajecznie prosty sposób.

Obrazek
Paulina

Mizerię większość z nas jadła w domu rodzinnym, ale może warto stworzyć własną wersję? Mamy dla Ciebie 2 propozycje, które zdetronizują obiadową nudę. Teraz możesz zaskoczyć domowników bez większego wysiłku i śmietany w lodówce. Przygotowanie mizerii nie wymaga od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i dodatek do obiadu mamy gotowy.

Mizeria bez śmietany

Obrazek

Składniki:

  • 8 średnich ogórków gruntowych
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki przegotowanej, chłodnej wody
  • 2 łyżki octu np. jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania: 

Zacznij od umycia i wyszorowania ogórków. Sprawdzi się do tego druciana szczotka. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. Umieść pokrojone warzywa w misce, a następnie posiekaj koperek i wsyp go do ogórków. Dodaj wszystkie przyprawy, czyli sól, pieprz i cukier. Wszystko według uznania. Wlej wodę i ocet jabłkowy. Wszystko razem delikatnie zamieszaj przy pomocy łyżki i spróbuj. Jeśli czegoś brakuje tej mizerii, dodaj więcej przypraw. Mizerię najlepiej przykryć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w chłodnym miejscu. Wtedy najlepiej smakuje.

Mizeria z mlekiem

Obrazek
Mizeria z maślanką Pyszności

Składniki:

  • 2 zielone ogórki
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • pieprz
  • koperek
  • mleko

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki, pokrój w plasterki i umieść w misce. Koper umyj i bardzo drobno posiekaj. Przypraw ogórka pieprzem, solą i cukrem. Na koniec dodaj odrobinę mleka. Całość udekoruj koprem i dokładnie wymieszaj. Mizerię możesz podawać z ziemniakami i pysznym kotletem mielonym na obiad. Smacznego!

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak wybrać dobre ogórki do mizerii?

Bardzo ważne jest to, by ogórki był jędrne i twarde. To podstawa udanej mizerii. Jasny zielony kolor skórki to ich kolejny atut. Dobrze jest mieć swojego sprawdzonego handlarza lub postarać się o ogórki prosto z działki od swoich bliskich. Takie idealnie sprawdzą się do podanych przepisów.

Szukasz więcej inspiracji na pyszne surówki? Zerknij na nasz kanał na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji