Śmietana w mizerii jest zupełnie zbędna. Odkąd koleżanka poleciła mi zamiennik - innej nie jem

Sezon na ogórki w pełni więc możemy eksperymentować z nimi do woli. Klasyczna mizeria to zawsze sprawdzony dodatek do obiadu. Tym razem mamy sposób na tę surówkę bez dodatku śmietany. Okazuje się, że można ją zamienić i to w bajecznie prosty sposób.

Obrazek
Paulina

Mizerię większość z nas jadła w domu rodzinnym, ale może warto stworzyć własną wersję? Mamy dla Ciebie 2 propozycje, które zdetronizują obiadową nudę. Teraz możesz zaskoczyć domowników bez większego wysiłku i śmietany w lodówce. Przygotowanie mizerii nie wymaga od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i dodatek do obiadu mamy gotowy.

Mizeria bez śmietany

Obrazek

Składniki:

  • 8 średnich ogórków gruntowych
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki przegotowanej, chłodnej wody
  • 2 łyżki octu np. jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania: 

Zacznij od umycia i wyszorowania ogórków. Sprawdzi się do tego druciana szczotka. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. Umieść pokrojone warzywa w misce, a następnie posiekaj koperek i wsyp go do ogórków. Dodaj wszystkie przyprawy, czyli sól, pieprz i cukier. Wszystko według uznania. Wlej wodę i ocet jabłkowy. Wszystko razem delikatnie zamieszaj przy pomocy łyżki i spróbuj. Jeśli czegoś brakuje tej mizerii, dodaj więcej przypraw. Mizerię najlepiej przykryć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w chłodnym miejscu. Wtedy najlepiej smakuje.

Mizeria z mlekiem

Obrazek
Mizeria z maślanką Pyszności

Składniki:

  • 2 zielone ogórki
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • pieprz
  • koperek
  • mleko

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki, pokrój w plasterki i umieść w misce. Koper umyj i bardzo drobno posiekaj. Przypraw ogórka pieprzem, solą i cukrem. Na koniec dodaj odrobinę mleka. Całość udekoruj koprem i dokładnie wymieszaj. Mizerię możesz podawać z ziemniakami i pysznym kotletem mielonym na obiad. Smacznego!

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak wybrać dobre ogórki do mizerii?

Bardzo ważne jest to, by ogórki był jędrne i twarde. To podstawa udanej mizerii. Jasny zielony kolor skórki to ich kolejny atut. Dobrze jest mieć swojego sprawdzonego handlarza lub postarać się o ogórki prosto z działki od swoich bliskich. Takie idealnie sprawdzą się do podanych przepisów.

Szukasz więcej inspiracji na pyszne surówki? Zerknij na nasz kanał na YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło