Na kolację robię ziemniaki po turecku. Chrupiąca skórka to hit
Ziemniaki? Wcale ich nie kojarzymy z turecką kuchnią. Międzynarodową sławę zyskały inne potrawy z tego kraju. Pierwsze miejsce bezsprzecznie należy do kebabu. Jednak gdy ktoś choć raz był w Istambule, ten wie, że ziemniaki są tam bardzo popularne. Kumpiry można tam kupić co krok. Łatwo je też przygotować w domu.
31.07.2024 17:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kumpir to najbardziej znane tureckie danie z ziemniakiem w roli głównej. Miesza się tu mnóstwo smaków, a jednego przepisu nie ma. Kumpir, czyli faszerowany ziemniak może być podawany z różnymi dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednak inaczej
Faszerowany ziemniak... nic nowego. To prawda, w polskiej kuchni też znamy takie danie. Jednak to w wersji tureckiej urzeka dodatkami i przyprawami. Delikatny miąższ ziemniaków świetnie komponuje się z kuminem, papryką czy cynamonem. Do tego sezonowe warzywa i pyszny sos czosnkowy. Sam ziemniak jest tu też bardzo ważny, bo jest swoistą "ramą" całej potrawy.
Nawet latem
Choć lato może wydawać się nie najlepszą porą na ziemniaki, to na pewno nie w takiej formie. Turcy jedzą je w największe upały. Trzeba przyznać, że z dodatkami smakują świeżo i nie są ciężkostrawne, jak po usmażeniu. W dodatku mają sporo błonnika, więc sycą na długo. Dostarczają też sporo energii i potasu, który ma dobry wpływ na ciśnienie. U mnie tak przygotowane ziemniaki sprawdzają się na kolację. Kiedy w upalny dzień nie mamy apetytu, wczesnym wieczorem ziemniaki z dodatkami smakują wyśmienicie!
Kumpir jak w Istambule
Składniki:
- 4 ziemniaki, duże, odmiana mączysta,
- 4 łyżki oliwy lub masła,
- 4 łyżki startego sera, najlepiej owczego,
- łyżeczka soli.
Dodatki:
- szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
- pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek,
- pół szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych,
- 1 szalotka,
- pęczek dymki ze szczypiorkiem,
- kilka sztuk chili marynowanych,
- sól, pieprz, kumin, papryka, cynamon do smaku.
Sos tzatziki
Składniki:
- 1 ogórek,
- 1 ząbek czosnku,
- po kilka gałązek koperku i mięty,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i osusz. Podgotuj je przez około 20 minut. Potem ponakłuwaj je widelcem, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach C.
- Przygotuj sos tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody. Wymieszaj go z jogurtem, dopraw do smaku. Dodaj drobno pokrojone zioła. Przełóż do lodówki, by się schłodził.
- Upieczone i przestudzone ziemniaki natnij tak, by ich nie przekroić na połówki. Wydrąż je, tak by ścianki były stabilne.
- Miąższ wymieszaj z masłem i serem, wypełnij nim zagłębienia w ziemniakach.
- Kapustę, szalotkę, pomidorki, oliwki dopraw przyprawami i wymieszaj.
- Porcję warzyw nakładaj do ziemniaków.
- Całość polej sosem i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.