Na kolację robię ziemniaki po turecku. Chrupiąca skórka to hit

Ziemniaki? Wcale ich nie kojarzymy z turecką kuchnią. Międzynarodową sławę zyskały inne potrawy z tego kraju. Pierwsze miejsce bezsprzecznie należy do kebabu. Jednak gdy ktoś choć raz był w Istambule, ten wie, że ziemniaki są tam bardzo popularne. Kumpiry można tam kupić co krok. Łatwo je też przygotować w domu.

Turcy uwielbiają nadziewane ziemniaki. Turcy uwielbiają nadziewane ziemniaki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kumpir to najbardziej znane tureckie danie z ziemniakiem w roli głównej. Miesza się tu mnóstwo smaków, a jednego przepisu nie ma. Kumpir, czyli faszerowany ziemniak może być podawany z różnymi dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Jednak inaczej

Faszerowany ziemniak... nic nowego. To prawda, w polskiej kuchni też znamy takie danie. Jednak to w wersji tureckiej urzeka dodatkami i przyprawami. Delikatny miąższ ziemniaków świetnie komponuje się z kuminem, papryką czy cynamonem. Do tego sezonowe warzywa i pyszny sos czosnkowy. Sam ziemniak jest tu też bardzo ważny, bo jest swoistą "ramą" całej potrawy.

Nawet latem

Choć lato może wydawać się nie najlepszą porą na ziemniaki, to na pewno nie w takiej formie. Turcy jedzą je w największe upały. Trzeba przyznać, że z dodatkami smakują świeżo i nie są ciężkostrawne, jak po usmażeniu. W dodatku mają sporo błonnika, więc sycą na długo. Dostarczają też sporo energii i potasu, który ma dobry wpływ na ciśnienie. U mnie tak przygotowane ziemniaki sprawdzają się na kolację. Kiedy w upalny dzień nie mamy apetytu, wczesnym wieczorem ziemniaki z dodatkami smakują wyśmienicie!

Kumpir jak w Istambule

Składniki:

  • 4 ziemniaki, duże, odmiana mączysta,
  • 4 łyżki oliwy lub masła,
  • 4 łyżki startego sera, najlepiej owczego,
  • łyżeczka soli.

Dodatki:

  • szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
  • pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek,
  • pół szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych,
  • 1 szalotka,
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem,
  • kilka sztuk chili marynowanych,
  • sól, pieprz, kumin, papryka, cynamon do smaku.

Sos tzatziki

Składniki:

  • 1 ogórek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • po kilka gałązek koperku i mięty,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i osusz. Podgotuj je przez około 20 minut. Potem ponakłuwaj je widelcem, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach C.
  2. Przygotuj sos tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody. Wymieszaj go z jogurtem, dopraw do smaku. Dodaj drobno pokrojone zioła. Przełóż do lodówki, by się schłodził.
  3. Upieczone i przestudzone ziemniaki natnij tak, by ich nie przekroić na połówki. Wydrąż je, tak by ścianki były stabilne.
  4. Miąższ wymieszaj z masłem i serem, wypełnij nim zagłębienia w ziemniakach.
  5. Kapustę, szalotkę, pomidorki, oliwki dopraw przyprawami i wymieszaj.
  6. Porcję warzyw nakładaj do ziemniaków.
  7. Całość polej sosem i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo