Te drogie grzyby rosną w Polsce. Tak można je znaleźć

Na całym świecie uważane są za rarytas nie tylko ze względu na charakterystyczny, intensywny smak, ale również wysoką cenę. To symbol luksusu, który zawitał również do polskich lasów. Znalezienie ich nie jest takie łatwe, ale są pewne podpowiedzi, które pomogą w odnalezieniu grzybowego Graala.

Najdroższe grzyby pojawiły się w Polsce - PysznościNajdroższe grzyby pojawiły się w Polsce - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szukanie trufli to trudne zadanie, więc od lat ludzie posiłkują się zwierzęcym wsparciem. Dawniej używano do tego świń, jednak były za mało delikatne przy pracy i często niszczyły znalezione w ściółce grzyby lub po prostu je zjadały. Z pomocą przyszły specjalnie wyszkolone psy rasy lagotto romagnolo, które za pomocą węchu doskonale lokalizują trufle. Nie oznacza to jednak, że znalezienie ich wiązać się musi z posiadaniem własnego pupila.

Trufle w Polsce

Świat oszalał na punkcie trufli. Dodaje się je do makaronów, aromatyzuje oliwy, przygotowuje smakowe masła, a i można kupić chipsy o smaku truflowym. Popularny grzyb rośnie również w Polsce, chociaż niewiele osób ma tego świadomość.

Zbieranie trufli
Zbieranie trufli © pixabay.com

Przed wojną trufle pojawiały się na polskich stołach, jednak później popadły w zapomnienie i uznano je za symbol burżuazyjnego luksusu. A szkoda, bo w polskich lasach kryje się bogactwo gatunków. Znaleźć tu można zarówno trufle zimowe, jak i letnie, chociaż nie wszystkie są jadalne. Uważać trzeba na żółtą truflę wydrążoną.

Jak szukać trufli?

Dziś w Polsce trufle znaleźć można między skałkami Jury Krakowsko-Częstochowskiej czy też w Borach Tucholskich. Wyjście z koszykiem może skończyć się jednak przykrym rozczarowaniem, bo trufli na pierwszy rzut oka po prostu nie widać. Trufle często można znaleźć tuż pod powierzchnią ziemi, a czasem nawet wystają nieco ponad nią, tworząc charakterystyczne "łysinki". Szczególnie dobrze widoczne są one po opadach deszczu lub wietrze, kiedy odsłoni się wierzchnia warstwa gleby.

Makaron z truflami - specjał lokalnej kuchni
Makaron z truflami © Adobe Stock | Sebastian Rothe

Z pomocą w szukaniu przychodzą psy truflowe. To najbardziej skuteczny sposób na odnalezienie trufli. Psy specjalnie szkolone do tego zadania mają niezwykle wrażliwy węch, który pozwala im wyczuć charakterystyczny zapach grzybów na znacznej odległości. Spacer z psem można wykupić u lokalnych przewodników, którzy od lat zajmują się ich szkoleniem.

Jak jeść trufle?

Smak trufli najlepiej wybrzmiewa w prostych potrawach. Wystarczy trochę dobrego makaronu, masła i soli, aby wyeksponować smak trufli. Doskonale wiedzą o tym Włosi, serwując w ten sposób luksusowe grzyby.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy