To najdroższe grzyby świata. Kilogram kosztuje nawet 260 tys. zł, ale mało kto odważy się zbierać

Rośnie w chmurach, jest więc niezwykle trudny do pozyskania. Z tego też wynika jego cena, choć pozyskuje się go nie dla frajdy, ale dla właściwości, które w medycynie tradycyjnej cenione są od stuleci.

Yartsa gunbu zwany też kordycepsem chińskimYartsa gunbu zwany też kordycepsem chińskim
Źródło zdjęć: © Canva | Wirestock

Niektóre ceny artykułów spożywczych mogą dosłownie powalić. Nie mówimy tutaj o produktach pierwszej potrzeby, których wyższe ceny spowodowane inflacją mogą budzić niepokój. Mamy na myśli prawdziwy smakołyk – grzyby. Najdroższy grzyb na świecie osiąga cenę ok. 260 tys. zł za kilogram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Yartsa gunbu: najdroższy grzyb na świecie

Jeżeli na hasło „najdroższy grzyb na świecie” przyszły ci do głowy trufle, muszę zmartwić – istnieją grzyby, które kosztują prawie dziesięć razy więcej. Niełatwo jest je znaleźć, ponieważ rosną na tak dużych wysokościach, że wędrówka ku nim wymaga posiadania sprzętu wspinaczkowego oraz ciepłej odzieży.

Najdroższym grzybem na świecie jest yartsa gunbu. Ta charakterystyczna tybetańska nazwa to tylko jedna z wielu. W świecie naukowym grzyb ten jest znany jako kordyceps chiński czy maczużnik. W zachodnich kręgach zyskał on również przydomek – himalajska viagra – ze względu na swoje rzekome właściwości wzmacniające potencję.

Yartsa gunbu osiąga naprawdę wysoką cenę. Portal moneyinc.com oszacował ją na 2000 dolarów za uncję, co daje ok. 260 tys. zł za kilogram. Nie bez powodu w Chinach kordyceps nazywany jest miękkim złotem.

Yartsa gunbu to trudny do pozyskania grzyb
Yartsa gunbu to trudny do pozyskania grzyb © Canva

Yartsa gunbu (kordyceps chiński). Jak działa na organizm?

Dobroczynne właściwości yartsa gunbu znane są ludom zamieszkującym Wyżynę Tybetańską od stuleci. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej to cenny składnik stosowany w leczeniu wielu dolegliwości. Z kolei badania potwierdzają, że grzyb ten jest źródłem ok. 30 substancji bioaktywnych. Najczęściej wśród właściwości yartsa gunbu wymienia się działanie wspierające funkcje poznawcze, przeciwzapalne i immunostymulujące. To ostatnie wynikać ma z obecnych w maczużniku chińskim polisacharydów, które powodują namnażanie się makrofagów. Makrofagi to z kolei komórki żerne powstające w szpiku kostnym i pełniące kluczową funkcję w procesach odpornościowych.

Kordyceps chiński posiada potencjał antyoksydacyjny, co oznacza, że może wspomóc organizm w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Stąd też rosnąca popularność tego grzyba w przemyśle kosmetycznym. Yartsa gunbu przypisuje się również poprawę wydajności fizycznej i zwiększenie poziomu energii, poprawę funkcji seksualnych i regulację poziomu cukru we krwi.

Nie tylko właściwości lecznicze wpływają na cenę yartsa gunbu. Rośnie on w miejscach trudno dostępnych, a mianowicie na terenach himalajskich, na wysokościach sięgających 5000 metrów n.p.m. Wielokrotne próby uprawy tego grzyba zakończyły się niepowodzeniem.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku