To najdroższe grzyby świata. Kilogram kosztuje nawet 260 tys. zł, ale mało kto odważy się zbierać

Rośnie w chmurach, jest więc niezwykle trudny do pozyskania. Z tego też wynika jego cena, choć pozyskuje się go nie dla frajdy, ale dla właściwości, które w medycynie tradycyjnej cenione są od stuleci.

Yartsa gunbu zwany też kordycepsem chińskimYartsa gunbu zwany też kordycepsem chińskim
Źródło zdjęć: © Canva | Wirestock

Niektóre ceny artykułów spożywczych mogą dosłownie powalić. Nie mówimy tutaj o produktach pierwszej potrzeby, których wyższe ceny spowodowane inflacją mogą budzić niepokój. Mamy na myśli prawdziwy smakołyk – grzyby. Najdroższy grzyb na świecie osiąga cenę ok. 260 tys. zł za kilogram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Yartsa gunbu: najdroższy grzyb na świecie

Jeżeli na hasło „najdroższy grzyb na świecie” przyszły ci do głowy trufle, muszę zmartwić – istnieją grzyby, które kosztują prawie dziesięć razy więcej. Niełatwo jest je znaleźć, ponieważ rosną na tak dużych wysokościach, że wędrówka ku nim wymaga posiadania sprzętu wspinaczkowego oraz ciepłej odzieży.

Najdroższym grzybem na świecie jest yartsa gunbu. Ta charakterystyczna tybetańska nazwa to tylko jedna z wielu. W świecie naukowym grzyb ten jest znany jako kordyceps chiński czy maczużnik. W zachodnich kręgach zyskał on również przydomek – himalajska viagra – ze względu na swoje rzekome właściwości wzmacniające potencję.

Yartsa gunbu osiąga naprawdę wysoką cenę. Portal moneyinc.com oszacował ją na 2000 dolarów za uncję, co daje ok. 260 tys. zł za kilogram. Nie bez powodu w Chinach kordyceps nazywany jest miękkim złotem.

Yartsa gunbu to trudny do pozyskania grzyb
Yartsa gunbu to trudny do pozyskania grzyb © Canva

Yartsa gunbu (kordyceps chiński). Jak działa na organizm?

Dobroczynne właściwości yartsa gunbu znane są ludom zamieszkującym Wyżynę Tybetańską od stuleci. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej to cenny składnik stosowany w leczeniu wielu dolegliwości. Z kolei badania potwierdzają, że grzyb ten jest źródłem ok. 30 substancji bioaktywnych. Najczęściej wśród właściwości yartsa gunbu wymienia się działanie wspierające funkcje poznawcze, przeciwzapalne i immunostymulujące. To ostatnie wynikać ma z obecnych w maczużniku chińskim polisacharydów, które powodują namnażanie się makrofagów. Makrofagi to z kolei komórki żerne powstające w szpiku kostnym i pełniące kluczową funkcję w procesach odpornościowych.

Kordyceps chiński posiada potencjał antyoksydacyjny, co oznacza, że może wspomóc organizm w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Stąd też rosnąca popularność tego grzyba w przemyśle kosmetycznym. Yartsa gunbu przypisuje się również poprawę wydajności fizycznej i zwiększenie poziomu energii, poprawę funkcji seksualnych i regulację poziomu cukru we krwi.

Nie tylko właściwości lecznicze wpływają na cenę yartsa gunbu. Rośnie on w miejscach trudno dostępnych, a mianowicie na terenach himalajskich, na wysokościach sięgających 5000 metrów n.p.m. Wielokrotne próby uprawy tego grzyba zakończyły się niepowodzeniem.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji