Przygotuj zamiast zwykłej jajecznicy. Lepszych jajek w życiu nie jadłeś

Te jajka to idealny przepis na rozpoczęcie dnia w iście królewskim wydaniu. Chociaż królują głównie w restauracjach i dobrych hotelach, to ich przygotowanie w domu nie sprawi dużo problemu. Jajka w takim wydaniu smakują po prostu obłędnie.

Jajka po florencku - PysznościJajka po florencku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jak śniadanie, to kanapki, jajecznica lub jajko na twardo. Kiedy znudzą ci się te klasyczne propozycje lub po prostu masz ochotę na odskocznię od smacznej, ale dość nudnej codzienności, sięgnij po przepis na jajka po florencku. Zachwycają smakiem i sprawiają, że można poczuć się jak w dobrej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jajka po florencku

Wyobraź sobie jajko w koszulce, delikatnie ścięte białko i płynne żółtko, które rozlewa się po talerzu. To wszystko podane na chrupiącym toście, w towarzystwie szpinaku i aromatycznego sosu. Na samą myśl w brzuchu zaczyna burczeć, a co dopiero, gdy to śniadanie pojawi się na stole.

jajka po florencku
jajka po florencku © pexels

Jajka w koszulce to kluczowy element tego dania. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem octu, dzięki czemu białko się ściąga, a żółtko pozostaje płynne. Na spodzie znajdziemy szpinak, który szybko podsmażamy lub blanszujemy, aby zachował swój intensywny zielony kolor i delikatność. Do tego dodatki w postaci pieczywa, kemowy sos i gotowe.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 2 kromki chleba,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sos holenderski.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i octu. Zmniejsz ogień.
  2. Za pomocą łyżki zrób w wodzie delikatne wiry. Ostrożnie wbij jajko do wiru. Gotuj przez około 3-4 minuty na miękkie żółtko. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na chwilę.
  3. Na patelni rozpuść masło i  dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Pieczywo podpiecz, aż stanie się chrupiące.
  6. Na każdy tost ułóż porcję szpinaku. Następnie delikatnie połóż na nim jajko w koszulce. Polej sosem holenderskim.

Jajka po florencku najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu. Możesz je dodatkowo posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać obok grillowane lub świeże warzywa i kawałki wędzonego łososia. Smacznego!

Jak zrobić sos holenderski?

Składniki:

  • 2 żółtka (w temperaturze pokojowej),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 100 g masła, roztopionego i gorącego.

W kąpieli wodnej ubij żółtka z solą na puszystą masę. Stopniowo dodawaj roztopione masło, cały czas ubijając. Na koniec dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku