Przygotuj zamiast zwykłej jajecznicy. Lepszych jajek w życiu nie jadłeś

Te jajka to idealny przepis na rozpoczęcie dnia w iście królewskim wydaniu. Chociaż królują głównie w restauracjach i dobrych hotelach, to ich przygotowanie w domu nie sprawi dużo problemu. Jajka w takim wydaniu smakują po prostu obłędnie.

Jajka po florencku - PysznościJajka po florencku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jak śniadanie, to kanapki, jajecznica lub jajko na twardo. Kiedy znudzą ci się te klasyczne propozycje lub po prostu masz ochotę na odskocznię od smacznej, ale dość nudnej codzienności, sięgnij po przepis na jajka po florencku. Zachwycają smakiem i sprawiają, że można poczuć się jak w dobrej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jajka po florencku

Wyobraź sobie jajko w koszulce, delikatnie ścięte białko i płynne żółtko, które rozlewa się po talerzu. To wszystko podane na chrupiącym toście, w towarzystwie szpinaku i aromatycznego sosu. Na samą myśl w brzuchu zaczyna burczeć, a co dopiero, gdy to śniadanie pojawi się na stole.

jajka po florencku
jajka po florencku © pexels

Jajka w koszulce to kluczowy element tego dania. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem octu, dzięki czemu białko się ściąga, a żółtko pozostaje płynne. Na spodzie znajdziemy szpinak, który szybko podsmażamy lub blanszujemy, aby zachował swój intensywny zielony kolor i delikatność. Do tego dodatki w postaci pieczywa, kemowy sos i gotowe.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 2 kromki chleba,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sos holenderski.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i octu. Zmniejsz ogień.
  2. Za pomocą łyżki zrób w wodzie delikatne wiry. Ostrożnie wbij jajko do wiru. Gotuj przez około 3-4 minuty na miękkie żółtko. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na chwilę.
  3. Na patelni rozpuść masło i  dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Pieczywo podpiecz, aż stanie się chrupiące.
  6. Na każdy tost ułóż porcję szpinaku. Następnie delikatnie połóż na nim jajko w koszulce. Polej sosem holenderskim.

Jajka po florencku najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu. Możesz je dodatkowo posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać obok grillowane lub świeże warzywa i kawałki wędzonego łososia. Smacznego!

Jak zrobić sos holenderski?

Składniki:

  • 2 żółtka (w temperaturze pokojowej),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 100 g masła, roztopionego i gorącego.

W kąpieli wodnej ubij żółtka z solą na puszystą masę. Stopniowo dodawaj roztopione masło, cały czas ubijając. Na koniec dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥