PrzepisŚniadaniePrzygotuj zamiast zwykłej jajecznicy. Lepszych jajek w życiu nie jadłeś

Przygotuj zamiast zwykłej jajecznicy. Lepszych jajek w życiu nie jadłeś

Jajka po florencku - Pyszności
Jajka po florencku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.07.2024 11:16, aktual.: 29.07.2024 13:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Te jajka to idealny przepis na rozpoczęcie dnia w iście królewskim wydaniu. Chociaż królują głównie w restauracjach i dobrych hotelach, to ich przygotowanie w domu nie sprawi dużo problemu. Jajka w takim wydaniu smakują po prostu obłędnie.

Jak śniadanie, to kanapki, jajecznica lub jajko na twardo. Kiedy znudzą ci się te klasyczne propozycje lub po prostu masz ochotę na odskocznię od smacznej, ale dość nudnej codzienności, sięgnij po przepis na jajka po florencku. Zachwycają smakiem i sprawiają, że można poczuć się jak w dobrej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po florencku

Wyobraź sobie jajko w koszulce, delikatnie ścięte białko i płynne żółtko, które rozlewa się po talerzu. To wszystko podane na chrupiącym toście, w towarzystwie szpinaku i aromatycznego sosu. Na samą myśl w brzuchu zaczyna burczeć, a co dopiero, gdy to śniadanie pojawi się na stole.

jajka po florencku
jajka po florencku© pexels

Jajka w koszulce to kluczowy element tego dania. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem octu, dzięki czemu białko się ściąga, a żółtko pozostaje płynne. Na spodzie znajdziemy szpinak, który szybko podsmażamy lub blanszujemy, aby zachował swój intensywny zielony kolor i delikatność. Do tego dodatki w postaci pieczywa, kemowy sos i gotowe.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 2 kromki chleba,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sos holenderski.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i octu. Zmniejsz ogień.
  2. Za pomocą łyżki zrób w wodzie delikatne wiry. Ostrożnie wbij jajko do wiru. Gotuj przez około 3-4 minuty na miękkie żółtko. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na chwilę.
  3. Na patelni rozpuść masło i  dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Pieczywo podpiecz, aż stanie się chrupiące.
  6. Na każdy tost ułóż porcję szpinaku. Następnie delikatnie połóż na nim jajko w koszulce. Polej sosem holenderskim.

Jajka po florencku najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu. Możesz je dodatkowo posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać obok grillowane lub świeże warzywa i kawałki wędzonego łososia. Smacznego!

Jak zrobić sos holenderski?

Składniki:

  • 2 żółtka (w temperaturze pokojowej),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 100 g masła, roztopionego i gorącego.

W kąpieli wodnej ubij żółtka z solą na puszystą masę. Stopniowo dodawaj roztopione masło, cały czas ubijając. Na koniec dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także