Nie ketchup i nie leczo. Cukinię z ogródka zamieniam w musztardę

Kiedy na straganach cukinie kuszą atrakcyjnymi cenami, a w domowym ogródku potknąć się można o dorodne okazy, warto zabrać się za domowe przetwory. Cukinia nie tylko świetnie sprawdzi się w zapiekankach i makaronach, ale przy odrobinie kreatywności zamieni w pyszne sosy.

Musztarda z cukinii - PysznościMusztarda z cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sposobów na przerobienie dużej ilości cukinii jest cała masa, bo jej dość neutralny smak pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów, od smażenia w panierce, przez owsianki i ciasta, na przetworach kończąc. O ketchupie z cukinii słyszeli już chyba wszyscy. I nic w tym dziwnego, bo przepis jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Mało osób wie jednak, że cukinię zamienić można również w domową musztardę. Brzmi może nieco dziwnie i nietypowo, ale po spróbowaniu wszystko staje się jasne - ten sos jest po prostu przepyszny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Przepis na cukinię

Nawet największemu miłośnikowi mogą przejeść się placki z cukinii. W szczególności, gdy cierpimy na klęskę urodzaju domowej uprawy tego warzywa. Nie od dziś wiadomo, że jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie jest przygotowanie weków. Cukinię można kisić jak ogórki, zamienić w popularny w ostatnich latach ketchup lub postawić na siostrzany do ketchupu dodatek - musztardę.

Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas  na całą zimę!
Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas na całą zimę! © canva.com

Musztarda z cukinii

Kiedy przygotowałam musztardę po raz pierwszy, wszyscy stukali się w głowę. No bo jak to - musztarda z cukinii? Po spróbowaniu wszystko staje się jednak jasne, bo ten sos jest po prostu niesamowicie smaczny. Znakomicie pasuje do kanapek, burgerów czy też mięs z grilla.

Cukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw.
Cukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw. © Adobe Stock | VALENTYN VOLKOV

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 cebula,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 60 ml octu winnego,
  • 40 g ziaren białej gorczycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • pieprz, sól i cukier do smaku,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna gorczycy zalej octem winnym i odstawna noc do lodówki, aby napęczniały i uwolniły swój aromat.
  2. Cukinię obierz, zetrzyj i posól. Dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż, aż się zeszklą.
  4. Gorczycę odcedź (ocet zachowaj) i wrzuć na patelnię. Podsmażaj chwilę.
  5. Cukinię odciśnij z wody i wrzuć do garnka.
  6. Do cukinii dodaj ocet z gorczycy, kurkumę oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
  7. Dorzuć zeszkloną cebulę oraz czosnek i podgrzewaj chwilę.
  8. Zblenduj całość i przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  9. Gotowe słoiki pasteryzuj.

Musztarda z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnej musztardy. Możesz ją podawać do mięs, kanapek czy jako dodatek do sałatek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii