Nie ketchup i nie leczo. Cukinię z ogródka zamieniam w musztardę

Kiedy na straganach cukinie kuszą atrakcyjnymi cenami, a w domowym ogródku potknąć się można o dorodne okazy, warto zabrać się za domowe przetwory. Cukinia nie tylko świetnie sprawdzi się w zapiekankach i makaronach, ale przy odrobinie kreatywności zamieni w pyszne sosy.

Musztarda z cukinii - PysznościMusztarda z cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sposobów na przerobienie dużej ilości cukinii jest cała masa, bo jej dość neutralny smak pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów, od smażenia w panierce, przez owsianki i ciasta, na przetworach kończąc. O ketchupie z cukinii słyszeli już chyba wszyscy. I nic w tym dziwnego, bo przepis jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Mało osób wie jednak, że cukinię zamienić można również w domową musztardę. Brzmi może nieco dziwnie i nietypowo, ale po spróbowaniu wszystko staje się jasne - ten sos jest po prostu przepyszny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Przepis na cukinię

Nawet największemu miłośnikowi mogą przejeść się placki z cukinii. W szczególności, gdy cierpimy na klęskę urodzaju domowej uprawy tego warzywa. Nie od dziś wiadomo, że jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie jest przygotowanie weków. Cukinię można kisić jak ogórki, zamienić w popularny w ostatnich latach ketchup lub postawić na siostrzany do ketchupu dodatek - musztardę.

Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas  na całą zimę!
Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas na całą zimę! © canva.com

Musztarda z cukinii

Kiedy przygotowałam musztardę po raz pierwszy, wszyscy stukali się w głowę. No bo jak to - musztarda z cukinii? Po spróbowaniu wszystko staje się jednak jasne, bo ten sos jest po prostu niesamowicie smaczny. Znakomicie pasuje do kanapek, burgerów czy też mięs z grilla.

Cukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw.
Cukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw. © Adobe Stock | VALENTYN VOLKOV

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 cebula,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 60 ml octu winnego,
  • 40 g ziaren białej gorczycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • pieprz, sól i cukier do smaku,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna gorczycy zalej octem winnym i odstawna noc do lodówki, aby napęczniały i uwolniły swój aromat.
  2. Cukinię obierz, zetrzyj i posól. Dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż, aż się zeszklą.
  4. Gorczycę odcedź (ocet zachowaj) i wrzuć na patelnię. Podsmażaj chwilę.
  5. Cukinię odciśnij z wody i wrzuć do garnka.
  6. Do cukinii dodaj ocet z gorczycy, kurkumę oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
  7. Dorzuć zeszkloną cebulę oraz czosnek i podgrzewaj chwilę.
  8. Zblenduj całość i przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  9. Gotowe słoiki pasteryzuj.

Musztarda z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnej musztardy. Możesz ją podawać do mięs, kanapek czy jako dodatek do sałatek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie