Nie ketchup i nie leczo. Cukinię z ogródka zamieniam w musztardę
Kiedy na straganach cukinie kuszą atrakcyjnymi cenami, a w domowym ogródku potknąć się można o dorodne okazy, warto zabrać się za domowe przetwory. Cukinia nie tylko świetnie sprawdzi się w zapiekankach i makaronach, ale przy odrobinie kreatywności zamieni w pyszne sosy.
29.07.2024 10:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sposobów na przerobienie dużej ilości cukinii jest cała masa, bo jej dość neutralny smak pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów, od smażenia w panierce, przez owsianki i ciasta, na przetworach kończąc. O ketchupie z cukinii słyszeli już chyba wszyscy. I nic w tym dziwnego, bo przepis jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Mało osób wie jednak, że cukinię zamienić można również w domową musztardę. Brzmi może nieco dziwnie i nietypowo, ale po spróbowaniu wszystko staje się jasne - ten sos jest po prostu przepyszny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na cukinię
Nawet największemu miłośnikowi mogą przejeść się placki z cukinii. W szczególności, gdy cierpimy na klęskę urodzaju domowej uprawy tego warzywa. Nie od dziś wiadomo, że jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie jest przygotowanie weków. Cukinię można kisić jak ogórki, zamienić w popularny w ostatnich latach ketchup lub postawić na siostrzany do ketchupu dodatek - musztardę.
Musztarda z cukinii
Kiedy przygotowałam musztardę po raz pierwszy, wszyscy stukali się w głowę. No bo jak to - musztarda z cukinii? Po spróbowaniu wszystko staje się jednak jasne, bo ten sos jest po prostu niesamowicie smaczny. Znakomicie pasuje do kanapek, burgerów czy też mięs z grilla.
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 1 cebula,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 60 ml octu winnego,
- 40 g ziaren białej gorczycy,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka cukru,
- 1 płaska łyżka soli,
- pieprz, sól i cukier do smaku,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Ziarna gorczycy zalej octem winnym i odstawna noc do lodówki, aby napęczniały i uwolniły swój aromat.
- Cukinię obierz, zetrzyj i posól. Dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż, aż się zeszklą.
- Gorczycę odcedź (ocet zachowaj) i wrzuć na patelnię. Podsmażaj chwilę.
- Cukinię odciśnij z wody i wrzuć do garnka.
- Do cukinii dodaj ocet z gorczycy, kurkumę oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
- Dorzuć zeszkloną cebulę oraz czosnek i podgrzewaj chwilę.
- Zblenduj całość i przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
- Gotowe słoiki pasteryzuj.
Musztarda z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnej musztardy. Możesz ją podawać do mięs, kanapek czy jako dodatek do sałatek. Smacznego!