Nie ketchup i nie leczo. Cukinię z ogródka zamieniam w musztardę

Kiedy na straganach cukinie kuszą atrakcyjnymi cenami, a w domowym ogródku potknąć się można o dorodne okazy, warto zabrać się za domowe przetwory. Cukinia nie tylko świetnie sprawdzi się w zapiekankach i makaronach, ale przy odrobinie kreatywności zamieni w pyszne sosy.

Musztarda z cukinii - PysznościMusztarda z cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sposobów na przerobienie dużej ilości cukinii jest cała masa, bo jej dość neutralny smak pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów, od smażenia w panierce, przez owsianki i ciasta, na przetworach kończąc. O ketchupie z cukinii słyszeli już chyba wszyscy. I nic w tym dziwnego, bo przepis jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Mało osób wie jednak, że cukinię zamienić można również w domową musztardę. Brzmi może nieco dziwnie i nietypowo, ale po spróbowaniu wszystko staje się jasne - ten sos jest po prostu przepyszny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Przepis na cukinię

Nawet największemu miłośnikowi mogą przejeść się placki z cukinii. W szczególności, gdy cierpimy na klęskę urodzaju domowej uprawy tego warzywa. Nie od dziś wiadomo, że jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie jest przygotowanie weków. Cukinię można kisić jak ogórki, zamienić w popularny w ostatnich latach ketchup lub postawić na siostrzany do ketchupu dodatek - musztardę.

Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas  na całą zimę!
Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas na całą zimę! © canva.com

Musztarda z cukinii

Kiedy przygotowałam musztardę po raz pierwszy, wszyscy stukali się w głowę. No bo jak to - musztarda z cukinii? Po spróbowaniu wszystko staje się jednak jasne, bo ten sos jest po prostu niesamowicie smaczny. Znakomicie pasuje do kanapek, burgerów czy też mięs z grilla.

Cukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw.
Cukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw. © Adobe Stock | VALENTYN VOLKOV

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 cebula,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 60 ml octu winnego,
  • 40 g ziaren białej gorczycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • pieprz, sól i cukier do smaku,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna gorczycy zalej octem winnym i odstawna noc do lodówki, aby napęczniały i uwolniły swój aromat.
  2. Cukinię obierz, zetrzyj i posól. Dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż, aż się zeszklą.
  4. Gorczycę odcedź (ocet zachowaj) i wrzuć na patelnię. Podsmażaj chwilę.
  5. Cukinię odciśnij z wody i wrzuć do garnka.
  6. Do cukinii dodaj ocet z gorczycy, kurkumę oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
  7. Dorzuć zeszkloną cebulę oraz czosnek i podgrzewaj chwilę.
  8. Zblenduj całość i przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  9. Gotowe słoiki pasteryzuj.

Musztarda z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnej musztardy. Możesz ją podawać do mięs, kanapek czy jako dodatek do sałatek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska