Nie ketchup i nie leczo. Cukinię z ogródka zamieniam w musztardę

Kiedy na straganach cukinie kuszą atrakcyjnymi cenami, a w domowym ogródku potknąć się można o dorodne okazy, warto zabrać się za domowe przetwory. Cukinia nie tylko świetnie sprawdzi się w zapiekankach i makaronach, ale przy odrobinie kreatywności zamieni w pyszne sosy.

Musztarda z cukinii - PysznościMusztarda z cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sposobów na przerobienie dużej ilości cukinii jest cała masa, bo jej dość neutralny smak pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów, od smażenia w panierce, przez owsianki i ciasta, na przetworach kończąc. O ketchupie z cukinii słyszeli już chyba wszyscy. I nic w tym dziwnego, bo przepis jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Mało osób wie jednak, że cukinię zamienić można również w domową musztardę. Brzmi może nieco dziwnie i nietypowo, ale po spróbowaniu wszystko staje się jasne - ten sos jest po prostu przepyszny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Przepis na cukinię

Nawet największemu miłośnikowi mogą przejeść się placki z cukinii. W szczególności, gdy cierpimy na klęskę urodzaju domowej uprawy tego warzywa. Nie od dziś wiadomo, że jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie jest przygotowanie weków. Cukinię można kisić jak ogórki, zamienić w popularny w ostatnich latach ketchup lub postawić na siostrzany do ketchupu dodatek - musztardę.

Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas  na całą zimę!
Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas na całą zimę! © canva.com

Musztarda z cukinii

Kiedy przygotowałam musztardę po raz pierwszy, wszyscy stukali się w głowę. No bo jak to - musztarda z cukinii? Po spróbowaniu wszystko staje się jednak jasne, bo ten sos jest po prostu niesamowicie smaczny. Znakomicie pasuje do kanapek, burgerów czy też mięs z grilla.

Cukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw.
Cukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw. © Adobe Stock | VALENTYN VOLKOV

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 cebula,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 60 ml octu winnego,
  • 40 g ziaren białej gorczycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • pieprz, sól i cukier do smaku,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna gorczycy zalej octem winnym i odstawna noc do lodówki, aby napęczniały i uwolniły swój aromat.
  2. Cukinię obierz, zetrzyj i posól. Dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż, aż się zeszklą.
  4. Gorczycę odcedź (ocet zachowaj) i wrzuć na patelnię. Podsmażaj chwilę.
  5. Cukinię odciśnij z wody i wrzuć do garnka.
  6. Do cukinii dodaj ocet z gorczycy, kurkumę oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
  7. Dorzuć zeszkloną cebulę oraz czosnek i podgrzewaj chwilę.
  8. Zblenduj całość i przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  9. Gotowe słoiki pasteryzuj.

Musztarda z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnej musztardy. Możesz ją podawać do mięs, kanapek czy jako dodatek do sałatek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇