Po takie mrowisko sięgnie las rąk. To prawdziwy przysmak na Podlasiu

Kiedy myślimy o mrowisku, przed oczami pojawia się nam spotykane w lesie gniazdo mrówek. Na Podlasiu to jednak słodki przysmak, którego ze zniecierpliwieniem wypatrują dzieci i dorośli. Chrupiące kawałki ciasta polane miodowym syropem i posypane drobnym makiem to przysmak, który warto przygotować nie tylko od święta.

MrowiskoMrowisko
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Znane jest nie tylko na Podlasiu, bo gości również w kuchni litewskiej. Dawniej było przysmakiem serwowanym na dworach szlacheckich i biskupich. Z czasem zyskało popularność także wśród zwykłych ludzi, jednak przyrządzone je tylko na wyjątkowe okazje, takie jak wesela, chrzciny czy stypy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by górę faworków z miodem i makiem przyrządzić również w powszedni dzień.

W drugiej połowie XX wieku mrowisko zaczęło podbijać serca mieszkańców okolic Sejn, gdzie jego przepis nieco ewoluował, stając się mniej słodkim. W takiej właśnie formie, w 2006 roku, zostało wpisane na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrowisko to słodki przysmak z Podlasia. Warto przygotowywać go nie tylko na święta

Mrowisko - podlaski deser

To deser z prostych składników, bo taka dawniej była kuchnia. To ciasto znane z faworków, które układa się w stertę, oblewa się syropem miodowym i posypuje makiem. Stąd właśnie pochodzi nazwa, bo gotowe przypomina mrowisko.

Mrowisko to nie tylko deser, ale także kawałek historii i kultury regionu. A to zdecydowanie warto pielęgnować i przekazywać dalej przepisy, którymi raczyli się Polacy przed wiekami. Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego i smacznego, koniecznie spróbuj tego słodkiego skarbu Podlasia.

Składniki:

Ciasto: 

  • 350 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżki rumu. 

Syrop miodowy: 

  • 50 ml wody, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 100 g miodu, 
  • 2 łyżki masła. 

Dodatkowo: 

  • mak do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj rum oraz sól i ubij je na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj mąkę. Z gładkiego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto na faworki
Ciasto na faworki © Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotuj syrop. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło, cukier oraz miód i podgrzewaj, aż płyn będzie jednolity. Cały czas mieszaj. Nie musisz długo gotować, wystarczy, że masło się rozpuści, a składniki połączą.

Masło powinno się rozpuścić
Masło powinno się rozpuścić © Pyszności

Krok 3. Ciasto odwiń z folii i przełóż na blat podsypany mąką. Rozwałkuj je i przy pomocy noża powycinaj trójkąty. Nie muszą być idealne.

Trójkąty z ciasta
Trójkąty z ciasta © Pyszności

Krok 4. W garnku rozgrzej olej. Wrzucaj partiami kawałki ciasta i smaż, aż nieco się zarumieni. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu i układaj jeden na drugim, formując kształt mrowiska.

Mrowisko
Mrowisko © Pyszności

Krok 5. Polej całość przygotowanym syropem i posyp makiem. Smacznego!

Ciasto Mrowisko
Ciasto Mrowisko © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie