Po takie mrowisko sięgnie las rąk. To prawdziwy przysmak na Podlasiu
Kiedy myślimy o mrowisku, przed oczami pojawia się nam spotykane w lesie gniazdo mrówek. Na Podlasiu to jednak słodki przysmak, którego ze zniecierpliwieniem wypatrują dzieci i dorośli. Chrupiące kawałki ciasta polane miodowym syropem i posypane drobnym makiem to przysmak, który warto przygotować nie tylko od święta.
28.10.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:29
Znane jest nie tylko na Podlasiu, bo gości również w kuchni litewskiej. Dawniej było przysmakiem serwowanym na dworach szlacheckich i biskupich. Z czasem zyskało popularność także wśród zwykłych ludzi, jednak przyrządzone je tylko na wyjątkowe okazje, takie jak wesela, chrzciny czy stypy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by górę faworków z miodem i makiem przyrządzić również w powszedni dzień.
W drugiej połowie XX wieku mrowisko zaczęło podbijać serca mieszkańców okolic Sejn, gdzie jego przepis nieco ewoluował, stając się mniej słodkim. W takiej właśnie formie, w 2006 roku, zostało wpisane na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrowisko - podlaski deser
To deser z prostych składników, bo taka dawniej była kuchnia. To ciasto znane z faworków, które układa się w stertę, oblewa się syropem miodowym i posypuje makiem. Stąd właśnie pochodzi nazwa, bo gotowe przypomina mrowisko.
Mrowisko to nie tylko deser, ale także kawałek historii i kultury regionu. A to zdecydowanie warto pielęgnować i przekazywać dalej przepisy, którymi raczyli się Polacy przed wiekami. Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego i smacznego, koniecznie spróbuj tego słodkiego skarbu Podlasia.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki rumu.
Syrop miodowy:
- 50 ml wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 100 g miodu,
- 2 łyżki masła.
Dodatkowo:
- mak do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj rum oraz sól i ubij je na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj mąkę. Z gładkiego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2. W międzyczasie przygotuj syrop. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło, cukier oraz miód i podgrzewaj, aż płyn będzie jednolity. Cały czas mieszaj. Nie musisz długo gotować, wystarczy, że masło się rozpuści, a składniki połączą.
Krok 3. Ciasto odwiń z folii i przełóż na blat podsypany mąką. Rozwałkuj je i przy pomocy noża powycinaj trójkąty. Nie muszą być idealne.
Krok 4. W garnku rozgrzej olej. Wrzucaj partiami kawałki ciasta i smaż, aż nieco się zarumieni. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu i układaj jeden na drugim, formując kształt mrowiska.
Krok 5. Polej całość przygotowanym syropem i posyp makiem. Smacznego!