Do rosołu dodaję nie tylko opalaną cebulę. Inne warzywo gwarantuje smak i piękny kolor

Jak zrobić pięknie wyglądający rosół? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Zazwyczaj ten efekt daje opalona cebula, ale jest jeszcze jedno warzywo, który go wzmacnia. Znajdziesz je w każdym warzywniaku, a przy okazji nie wydasz na nie zbyt wielu pieniędzy.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Fakt, że rosół to świetny wybór podczas zimnych dni nie jest żadnym odkryciem Ameryki. Doskonale nas rozgrzewa, a do tego wspaniale smakuje. Często przypomina też czasy dzieciństwa, gdy mama stawiała przed nami talerz ciepłej i aromatycznej zupy. Teraz sami przygotowujemy rosół i korzystamy ze znanych nam receptur. Co jednak powiecie na jedną zmianę? Odkąd dowiedziałam się o tym, że pewne warzywo poprawia jego kolor, zdecydowałam się je przetestować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Jak ugotować idealny rosół? Spróbuj wrzucić jeden dodatek

Czasem trudno wydobyć złocistą barwę z rosołu. Zazwyczaj pomaga nam w tym opalona cebula, ale nie zawsze mamy ochotę na to, by ją wrzucać do zupy. Na całe szczęście możemy zastąpić ją innym warzywem. Niestety, jest pewien minus. Nie jest ono dostępne przez cały rok, a najbardziej popularne jest właśnie późną jesienią (największe tryumfy świeci ostatniego dnia października). Zgadliście, o jakie warzywo chodzi? Jeśli pomyśleliście o dyni, to macie całkowitą rację.

Odkąd dowiedziałam się, że ów produkt ma takie "zdolności", sama postanowiłam go przetestować. Wystarczyło, że wrzuciłam kilka kawałków do rosołu pod koniec gotowania, a po chwili zauważyłam niewiarygodne efekty. Bulion stał się złocisty, a jego smak delikatnie słodki. Nieco różnił się od tego klasycznego z cebulą.

Rosół
Rosół © Pixabay

Rosół z dynią - przepis

Składniki:

  • 4 litry wody,
  • 3 skrzydełka z kurczaka,
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 duże marchewki,
  • spora cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • około 300 g dyni,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Mięso zalewam wodą, dokładam liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuję przez godzinę na małym ogniu.
  2. Po tym czasie wrzucam obraną włoszczyznę oraz opaloną cebulę. Gotuję wszystko przez jeszcze dwie godziny.
  3. Po tym czasie dodaję obraną dynię i doprawiam rosół. Po 15 minutach zupa jest już gotowa.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości