Do rosołu dodaję nie tylko opalaną cebulę. Inne warzywo gwarantuje smak i piękny kolor

Jak zrobić pięknie wyglądający rosół? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Zazwyczaj ten efekt daje opalona cebula, ale jest jeszcze jedno warzywo, który go wzmacnia. Znajdziesz je w każdym warzywniaku, a przy okazji nie wydasz na nie zbyt wielu pieniędzy.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Fakt, że rosół to świetny wybór podczas zimnych dni nie jest żadnym odkryciem Ameryki. Doskonale nas rozgrzewa, a do tego wspaniale smakuje. Często przypomina też czasy dzieciństwa, gdy mama stawiała przed nami talerz ciepłej i aromatycznej zupy. Teraz sami przygotowujemy rosół i korzystamy ze znanych nam receptur. Co jednak powiecie na jedną zmianę? Odkąd dowiedziałam się o tym, że pewne warzywo poprawia jego kolor, zdecydowałam się je przetestować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Jak ugotować idealny rosół? Spróbuj wrzucić jeden dodatek

Czasem trudno wydobyć złocistą barwę z rosołu. Zazwyczaj pomaga nam w tym opalona cebula, ale nie zawsze mamy ochotę na to, by ją wrzucać do zupy. Na całe szczęście możemy zastąpić ją innym warzywem. Niestety, jest pewien minus. Nie jest ono dostępne przez cały rok, a najbardziej popularne jest właśnie późną jesienią (największe tryumfy świeci ostatniego dnia października). Zgadliście, o jakie warzywo chodzi? Jeśli pomyśleliście o dyni, to macie całkowitą rację.

Odkąd dowiedziałam się, że ów produkt ma takie "zdolności", sama postanowiłam go przetestować. Wystarczyło, że wrzuciłam kilka kawałków do rosołu pod koniec gotowania, a po chwili zauważyłam niewiarygodne efekty. Bulion stał się złocisty, a jego smak delikatnie słodki. Nieco różnił się od tego klasycznego z cebulą.

Rosół
Rosół © Pixabay

Rosół z dynią - przepis

Składniki:

  • 4 litry wody,
  • 3 skrzydełka z kurczaka,
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 duże marchewki,
  • spora cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • około 300 g dyni,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Mięso zalewam wodą, dokładam liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuję przez godzinę na małym ogniu.
  2. Po tym czasie wrzucam obraną włoszczyznę oraz opaloną cebulę. Gotuję wszystko przez jeszcze dwie godziny.
  3. Po tym czasie dodaję obraną dynię i doprawiam rosół. Po 15 minutach zupa jest już gotowa.
Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇