Do rosołu dodaję nie tylko opalaną cebulę. Inne warzywo gwarantuje smak i piękny kolor

Jak zrobić pięknie wyglądający rosół? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Zazwyczaj ten efekt daje opalona cebula, ale jest jeszcze jedno warzywo, który go wzmacnia. Znajdziesz je w każdym warzywniaku, a przy okazji nie wydasz na nie zbyt wielu pieniędzy.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Fakt, że rosół to świetny wybór podczas zimnych dni nie jest żadnym odkryciem Ameryki. Doskonale nas rozgrzewa, a do tego wspaniale smakuje. Często przypomina też czasy dzieciństwa, gdy mama stawiała przed nami talerz ciepłej i aromatycznej zupy. Teraz sami przygotowujemy rosół i korzystamy ze znanych nam receptur. Co jednak powiecie na jedną zmianę? Odkąd dowiedziałam się o tym, że pewne warzywo poprawia jego kolor, zdecydowałam się je przetestować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Jak ugotować idealny rosół? Spróbuj wrzucić jeden dodatek

Czasem trudno wydobyć złocistą barwę z rosołu. Zazwyczaj pomaga nam w tym opalona cebula, ale nie zawsze mamy ochotę na to, by ją wrzucać do zupy. Na całe szczęście możemy zastąpić ją innym warzywem. Niestety, jest pewien minus. Nie jest ono dostępne przez cały rok, a najbardziej popularne jest właśnie późną jesienią (największe tryumfy świeci ostatniego dnia października). Zgadliście, o jakie warzywo chodzi? Jeśli pomyśleliście o dyni, to macie całkowitą rację.

Odkąd dowiedziałam się, że ów produkt ma takie "zdolności", sama postanowiłam go przetestować. Wystarczyło, że wrzuciłam kilka kawałków do rosołu pod koniec gotowania, a po chwili zauważyłam niewiarygodne efekty. Bulion stał się złocisty, a jego smak delikatnie słodki. Nieco różnił się od tego klasycznego z cebulą.

Rosół
Rosół © Pixabay

Rosół z dynią - przepis

Składniki:

  • 4 litry wody,
  • 3 skrzydełka z kurczaka,
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 duże marchewki,
  • spora cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • około 300 g dyni,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Mięso zalewam wodą, dokładam liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuję przez godzinę na małym ogniu.
  2. Po tym czasie wrzucam obraną włoszczyznę oraz opaloną cebulę. Gotuję wszystko przez jeszcze dwie godziny.
  3. Po tym czasie dodaję obraną dynię i doprawiam rosół. Po 15 minutach zupa jest już gotowa.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków