PrzepisJak zrobić idealne frytki? Wyjdą jak w najlepszej restauracji

Jak zrobić idealne frytki? Wyjdą jak w najlepszej restauracji

Kto by pomyślał, że pokrojony w paski i usmażony na głębokim tłuszczu ziemniak może być aż tak popularny na całym świecie? O frytkach słyszał każdy i, niezależnie od diet i postanowień, wszyscy zjedliśmy ich w życiu przynajmniej kilka... taczek. A jak zrobić idealne frytki w domu? Podpowiadamy.

Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva

19.01.2023 09:05

Historia frytek sięga drugiej połowy XVIII wieku. Ich wynalazcami byli Belgowie, ale musiało minąć niemal 150 lat, by sława smażonych pasków ziemniaków rozniosła się po całym świecie. Stało się to, według informacji podanych przez portal farmfrites.pl, za sprawą stacjonujących w Belgii podczas I wojny światowej Anglików.

Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj możemy wyróżnić kilka rodzajów tej przekąski. Są frytki francuskie, cienkie i smażone na tłuszczu zwierzęcym, a także amerykańskie - tłuste i wilgotne, oraz, co jasne, belgijskie - dwukrotnie smażone i najbardziej z tego zestawienia chrupkie.

Gatunkowość frytek może podpowiadać, że ich przygotowanie to nie tylko pokrojenie ziemniaka i usmażenie go na oleju. Można postąpić i tak, ale istnieją sposoby, które sprawią, że domowe frytki będą lepsze niż wcześniej. Jak zrobić idealne frytki? Rzuć okiem na przepis i... ziemniaki w dłoń!

Jak zrobić idealne frytki?

Składniki:

  • 700 g ziemniaków mączystych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sera w proszku
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i osusz. Następnie pokrój je w plastry o grubości jednego centymetra, a te z kolei w słupki.

W garnku zagotuj doprawioną niewielką ilością soli wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć do niej pokrojone ziemniaki i gotuj 3 minuty. Po tym czasie wyjmij warzywo i natychmiast wrzuć je do lodowatej wody. Po chwili możesz już je osuszyć w sicie.

Teraz posyp ziemniaki mąką kukurydzianą i zamieszaj. Wykonuj tę czynność w sicie, tak, żeby mąka przylgnęła do frytek, a jej nadmiar został usunięty. Następnie wstaw ziemniaki do lodówki na 12 godzin.

Czas na smażenie. Do głębokiej patelni wlej olej (wystarczającą ilość do przykrycia frytek). Kiedy będzie już gorący, umieść w nim frytki. Smaż dokładnie 6 minut i odcedź frytki. Odstaw je na pół godziny i ponownie usmaż - tym razem wystarczą 3 minuty. Odsącz je z tłuszczu ręcznikiem papierowym, a później przerzuć do szklanej miski. Wsyp suszoną kolendrę i ser w proszku i dokładnie wymieszaj.

Po więcej pomysłów na przekąski zerknij na nasz kanał na YouTube.

Wybrane dla Ciebie