Jak zrobić idealne frytki? Wyjdą jak w najlepszej restauracji

Kto by pomyślał, że pokrojony w paski i usmażony na głębokim tłuszczu ziemniak może być aż tak popularny na całym świecie? O frytkach słyszał każdy i, niezależnie od diet i postanowień, wszyscy zjedliśmy ich w życiu przynajmniej kilka... taczek. A jak zrobić idealne frytki w domu? Podpowiadamy.

ObrazekJak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva

Historia frytek sięga drugiej połowy XVIII wieku. Ich wynalazcami byli Belgowie, ale musiało minąć niemal 150 lat, by sława smażonych pasków ziemniaków rozniosła się po całym świecie. Stało się to, według informacji podanych przez portal farmfrites.pl, za sprawą stacjonujących w Belgii podczas I wojny światowej Anglików.

Obrazek
Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj możemy wyróżnić kilka rodzajów tej przekąski. Są frytki francuskie, cienkie i smażone na tłuszczu zwierzęcym, a także amerykańskie - tłuste i wilgotne, oraz, co jasne, belgijskie - dwukrotnie smażone i najbardziej z tego zestawienia chrupkie.

Gatunkowość frytek może podpowiadać, że ich przygotowanie to nie tylko pokrojenie ziemniaka i usmażenie go na oleju. Można postąpić i tak, ale istnieją sposoby, które sprawią, że domowe frytki będą lepsze niż wcześniej. Jak zrobić idealne frytki? Rzuć okiem na przepis i... ziemniaki w dłoń!

Jak zrobić idealne frytki?

Składniki:

  • 700 g ziemniaków mączystych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sera w proszku
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
Obrazek
Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i osusz. Następnie pokrój je w plastry o grubości jednego centymetra, a te z kolei w słupki.

W garnku zagotuj doprawioną niewielką ilością soli wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć do niej pokrojone ziemniaki i gotuj 3 minuty. Po tym czasie wyjmij warzywo i natychmiast wrzuć je do lodowatej wody. Po chwili możesz już je osuszyć w sicie.

Teraz posyp ziemniaki mąką kukurydzianą i zamieszaj. Wykonuj tę czynność w sicie, tak, żeby mąka przylgnęła do frytek, a jej nadmiar został usunięty. Następnie wstaw ziemniaki do lodówki na 12 godzin.

Czas na smażenie. Do głębokiej patelni wlej olej (wystarczającą ilość do przykrycia frytek). Kiedy będzie już gorący, umieść w nim frytki. Smaż dokładnie 6 minut i odcedź frytki. Odstaw je na pół godziny i ponownie usmaż - tym razem wystarczą 3 minuty. Odsącz je z tłuszczu ręcznikiem papierowym, a później przerzuć do szklanej miski. Wsyp suszoną kolendrę i ser w proszku i dokładnie wymieszaj.

Po więcej pomysłów na przekąski zerknij na nasz kanał na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej