Kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką. Jak zrobić, czym doprawić?
16.11.2021 10:16, aktual.: 19.01.2022 08:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką połączyliśmy z ziemniaczanym makaronem. I w ten oto sposób powstał ciekawy, oryginalny, a zarazem przepyszny pomysł na obiad w nietypowym wydaniu.
Przepis na kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką. Jak zrobić?
Jak zrobić kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką? To bardzo proste! Główną rolę odgrywa w nich farsz, który wypełnia pierś z kurczaka. W naszym przepisie stworzyliśmy bajecznie pyszne połączenie warzyw, które świetnie komponuje się z mięsem. Brokuł i papryka to nasza warzywna baza, którym spoiwem jest aromatyczny cheddar i majonez. Dzięki temu nasz farsz jest kremowy i po prosu przepyszny!
Kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką to miła alternatywa dla kotletów i dewolajów. Ich przygotowanie jest proste, a krok po kroku pokażemy Ci, jak zamienić piersi z kurczaka w aromatyczne faszerowane kieszonki.
Przepis na kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.
To jednak nie koniec nowych kulinarnych rozwiązań. Genialnym dopełnieniem w tym przypadku stał się makaron z ziemniaków, który powstał dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką – składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 brokuła
- 1 czerwona papryka
- 100 g tartego sera cheddar
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- świeża pietruszka do dekoracji
Kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką – jak zrobić farsz?
Pracę nad przepisem na kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką rozpocznij od przygotowania farszu na bazie warzyw.
Najpierw podziel na mniejsze kawałki różyczki brokuła i czerwoną paprykę. Następnie przełóż warzywa do miski, po czym dodaj do niej starty ser cheddar, majonez, suszone oregano, słodką paprykę, suszony czosnek oraz sól. Tak powstaje farsz do kieszonek z kurczaka z brokułem i papryką.
Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły. Pamiętaj, żeby warzywa nie były w zbyt dużych kawałkach- małe sprawdzą się o niebo lepiej. Możesz użyć dowolnego koloru papryki, bo nie różnią się one od siebie smakiem.
Kiedy farsz będzie już gotowy, odstaw miskę na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.
Kurczak do faszerowanych kieszonek
Farsz do kieszonek z kurczaka faszerowanych brokułem i papryką już mamy gotowy, teraz czas przygotować kieszonki z kurczaka.
Zacznij od umycia mięsa. Następnie wytrzyj je dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego, po czym przełóż na drewnianą deskę do krojenia. Jeśli chcesz, aby deska nie przemieszczała się po blacie kuchennym, możesz wykorzystać w tym miejscu pewien trik. Wystarczy, że na blacie położysz nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy, po czym bezpośrednio na nim ułożysz deskę do krojenia. I to wszystko.
Wracamy do pracy nad kurczakiem. Natnij każdy kawałek mięsa od góry, w poziomie (tak jak na zdjęciu poniżej).
Przy pomocy noża poszerz dodatkowo powstałą kieszonkę, aby do środka zmieściło się jak najwięcej wcześniej przygotowanego farszu. Filety dopraw na koniec solą oraz pieprzem.
Przy pomocy stołowej łyżki przełóż warzywny farsz do kieszonek z kurczaka.
Wypełnij kurczaka po same brzegi, po czym odstaw gotowe kieszonki na bok. I przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Ziemniaki
Czas przygotować warzywny makaron. Dziś za jego bazę posłużą nam ziemniaki.
Umyj i obierz 3 ziemniaki. Następnie przy pomocy Zoodlera stwórz z ziemniaków zakręcony makaron. Dzięki temu urządzeniu, przygotujesz go w mgnieniu oka. Powstały makaron przełóż do formy do pieczenia. Następnie skropl go delikatnie olejem roślinnym. Nie zapomnij również o soli.
Bezpośrednio na ziemniakach umieść kurczaka z warzywnym farszem. Następnie wstaw całe danie do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. I to wszystko!
Gotowe kieszonki z kurczaka faszerowane brokułem i papryką udekoruj przy pomocy drobno posiekanej pietruszki. Oczywiście kieszonki z kurczaka podane na ziemniaczanym makaronie smakują najlepiej zaraz po przygotowaniu. Dlatego też nie zwlekaj ani minuty i serwuj pyszny obiad zaraz po wizycie w piekarniku.
Więcej pomysłów na ciekawy i smaczny obiad czeka na naszej stronie www. Znajdziesz tam z pewnością wiele ciekawych perełek kulinarnych, które skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. Gwarantujemy, że inspiracji na pyszny obiad z pewnością Ci nie zabraknie. Po prostu palce lizać!