Makaron niczym z najlepszej włoskiej restauracji. Kluczem jest zielone warzywo!

Dania z makaronu uchodzą za najprostsze, a z drugiej strony niezwykłe i wyjątkowo smaczne. Ich przygotowanie zajmuje najczęściej kilkanaście minut, a tak przygotowane obiady zachwycą każdego. Tym razem postanowiliśmy zaprezentować coś ambitnego, a z drugiej strony prostego. Być może, będąc we włoskiej restauracji, spróbowaliście tego dania. Poznajcie w związku z tym przepis na makaron z brokułem i suszonymi pomidorami.

ObrazekMakaron z brokułem i suszonymi pomidorami - Pyszności
Karol Wiak

Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami - wyjątkowa włoska uczta w polskim wydaniu

Makaron, który przez Włochów jest określany jako pasta to produkt, bez którego niezwykle ciężko jest wyobrazić sobie kulinarną codzienność. Cieszy się szczególną popularnością wśród studentów, ale i prawdziwych znawców smaku, którzy decydują się przygotować go z wyjątkowymi dodatkami, szczególnie popularnymi w słonecznej Italii. Wystarczy kilka minut, by ugotować makaron tak by był al dente. I od tego momentu mamy pełną dowolność, jeśli chodzi o sos. Może być warzywny, mięsny, śmietanowy lub na bazie oliwy z oliwek.

Obrazek
Przygotowanie sosu - Pyszności

Jeśli nie macie czasu na długie gotowanie, a chcecie zjeść coś naprawdę pysznego, to już dziś przygotujcie makaron z brokułem i suszonymi pomidorami. To prawdziwa włoska poezja w polskim wydaniu. Połączenie składników i przypraw z makaronem ugotowanym al dente sprawi, że każdy zawoła "Mamma mia, jakie to dobre!".

Jak przygotować makaron z brokułem i suszonymi pomidorami?

Jeśli ma być smacznie i po włosku, to taki makaron będzie najlepszą opcją dla każdego, kto uwielbia tego typu dania. Wszystko robi się miło, łatwo i przyjemnie, a jeszcze lepiej, gdy w tle rozbrzmiewa włoska muzyka. To jak? Jesteście gotowi?

Składniki:

  • średniej wielkości filet z kurczaka
  • brokuł
  • 7 plastrów pokrojonych pomidorów suszonych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • mozzarella lub parmezan
  • pół opakowania dowolnego makaronu - idealnie sprawdzi się makaron spaghetti lub tagliatelle
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do kurczaka.

Sposób przygotowania:

Z wyżej wymienionych składników spokojnie przygotujemy porcję dla czterech osób. Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami będzie prawdziwą ucztą. Rozpoczynamy od podsmażenia na oliwie z oliwek pokrojonej w kostkę cebuli. Gdy się zeszkli, to dodajemy pokrojony filet z kurczaka, obtoczony w przyprawach. Smażymy przez dobre kilka minut, od czasu do czasu mieszając, do chwili aż kurczak nie będzie surowy. To dobry moment by podgotować różyczki świeżego brokuła. Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonych pomidorów suszonych. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.

Obrazek
Sos do makaronu - Pyszności

Teraz na patelnię wrzucamy lekko podgotowanego brokuła. Pozostałą po nim wodę, możemy wykorzystać do ugotowania makaronu. Gdy brokuł chwilę się podsmaży, to do sosu dodajemy jogurt grecki. Jest to zdecydowanie lepsza opcja niż śmietana. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Można też dodać odrobinę soku z cytryny. Pod sam koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz startą mozzarellę lub parmezan. Nasz sos jest gotowy. Podajemy go z ulubionym ugotowanym makaronem. Smacznego!

Lubisz dania kuchni włoskiej? Zobacz przepis na włoskie panzerotti. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀