Tomasz Strzelczyk przygotował obiad, jak z najlepszej restauracji. Jest błyskawiczny i smaczny

Tak się składa, że przygotowując obiad dla całej swojej rodziny, z pewnością dokładasz wszelkich starań, by był on możliwie jak najlepszy, pod względem smaku i wyglądu. Danie jak z restauracji? To możliwe! Wystarczy, że przygotujesz błyskawiczny obiad. Swoją recepturę na to danie, zdradził nam Tomasz Strzelczyk.

ObrazekBłyskawiczny obiad - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Błyskawiczny obiad, który wygląda i smakuje jak danie z restauracji

Jakie jest pierwsze wyobrażenie, gdy zamierzasz przygotować obiad dla całej rodziny? Z pewnością takie, że jego ugotowanie zajmie ci dużą ilość czasu. Okazuje się jednak, że można to zrobić szybko i w bardzo prosty sposób. Taki obiad smakuje wyjątkowo, a wygląda jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na błyskawiczny obiad od Tomasza Strzelczyka, który zachwyci twoich gości i wszystkie osoby z twojej rodziny.

Obrazek
Przygotowanie ziemniaków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować błyskawiczny obiad?

Pomimo tego, że jest to danie złożone, to cały proces przygotowania jest naprawdę prosty i szybki. Smak takiego obiadu to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się sam.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 150 g świeżej mozzarelli
  • 3 filety z kurczaka
  • 250 g suszonych pomidorów
  • kilka plastrów chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżeczka miodu
  • mieszanka sałat
  • sok z połowy cytryny
  • 150 ml oliwy
  • kurkuma
  • płatki chilli
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jak sama nazwa wskazuje, błyskawiczny obiad robi się naprawdę szybko. Tak więc, do dzieła. Rozpocznij od przygotowania pomidorowej pasty z suszonych pomidorów. Pokrój je w paseczki, cebulę w kostkę, a czosnek - jak najdrobniej. Dodaj też kilka pokrojonych papryczek jalapeno. Składniki przełóż do naczynia, dodaj oliwę i szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Wszystko zblenduj. Gdy pasta będzie zbyt gęsta, to dodaj jeszcze trochę oliwy. Obrane ziemniaki przekrój na pół lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Osusz je ręcznikiem papierowym.

Obrazek
Piersi z kurczaka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przełóż ziemniaki do miski i przypraw solą, pieprzem, dodaj czosnek granulowany, kurkumę, szczyptę ziół prowansalskich i dolej trochę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Upiecz je w frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 25 minut. W tym czasie przygotuj piersi z kurczaka. Natnij je, delikatnie posól i dodaj pieprzu. Wnętrze posmaruj wcześniej przygotowaną pastą. Ułóż chorizo i kawałki mozzarelli. "Zamknij" piersi, dopraw słodką papryką, czosnkiem granulowanym i polej oliwą z oliwek.

Obrazek
Przygotowanie surówki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Piecz kurczaka w frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, przez 15 minut. W tym czasie zrób surówkę. Wymieszaj ze sobą dwie mieszanki sałat, dodaj ciecierzycę ze słoika i wszystko przemieszaj. Zrób sos z łyżeczki musztardy, miodu, oliwy i soku z połowy cytryny. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Przelej na surówkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Błyskawiczny obiad jest gotowy. Teraz wyłóż wszystkie składniki na talerze i podaj swoim gościom lub domownikom. Smacznego!

A na deser przygotuj jogurtowy sernik z malinami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne