Tomasz Strzelczyk przygotował obiad, jak z najlepszej restauracji. Jest błyskawiczny i smaczny
Tak się składa, że przygotowując obiad dla całej swojej rodziny, z pewnością dokładasz wszelkich starań, by był on możliwie jak najlepszy, pod względem smaku i wyglądu. Danie jak z restauracji? To możliwe! Wystarczy, że przygotujesz błyskawiczny obiad. Swoją recepturę na to danie, zdradził nam Tomasz Strzelczyk.
28.01.2023 09:00
Błyskawiczny obiad, który wygląda i smakuje jak danie z restauracji
Jakie jest pierwsze wyobrażenie, gdy zamierzasz przygotować obiad dla całej rodziny? Z pewnością takie, że jego ugotowanie zajmie ci dużą ilość czasu. Okazuje się jednak, że można to zrobić szybko i w bardzo prosty sposób. Taki obiad smakuje wyjątkowo, a wygląda jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na błyskawiczny obiad od Tomasza Strzelczyka, który zachwyci twoich gości i wszystkie osoby z twojej rodziny.
Jak przygotować błyskawiczny obiad?
Pomimo tego, że jest to danie złożone, to cały proces przygotowania jest naprawdę prosty i szybki. Smak takiego obiadu to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się sam.
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- 150 g świeżej mozzarelli
- 3 filety z kurczaka
- 250 g suszonych pomidorów
- kilka plastrów chorizo
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- łyżeczka miodu
- mieszanka sałat
- sok z połowy cytryny
- 150 ml oliwy
- kurkuma
- płatki chilli
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jak sama nazwa wskazuje, błyskawiczny obiad robi się naprawdę szybko. Tak więc, do dzieła. Rozpocznij od przygotowania pomidorowej pasty z suszonych pomidorów. Pokrój je w paseczki, cebulę w kostkę, a czosnek - jak najdrobniej. Dodaj też kilka pokrojonych papryczek jalapeno. Składniki przełóż do naczynia, dodaj oliwę i szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Wszystko zblenduj. Gdy pasta będzie zbyt gęsta, to dodaj jeszcze trochę oliwy. Obrane ziemniaki przekrój na pół lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Osusz je ręcznikiem papierowym.
Przełóż ziemniaki do miski i przypraw solą, pieprzem, dodaj czosnek granulowany, kurkumę, szczyptę ziół prowansalskich i dolej trochę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Upiecz je w frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 25 minut. W tym czasie przygotuj piersi z kurczaka. Natnij je, delikatnie posól i dodaj pieprzu. Wnętrze posmaruj wcześniej przygotowaną pastą. Ułóż chorizo i kawałki mozzarelli. "Zamknij" piersi, dopraw słodką papryką, czosnkiem granulowanym i polej oliwą z oliwek.
Piecz kurczaka w frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, przez 15 minut. W tym czasie zrób surówkę. Wymieszaj ze sobą dwie mieszanki sałat, dodaj ciecierzycę ze słoika i wszystko przemieszaj. Zrób sos z łyżeczki musztardy, miodu, oliwy i soku z połowy cytryny. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Przelej na surówkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Błyskawiczny obiad jest gotowy. Teraz wyłóż wszystkie składniki na talerze i podaj swoim gościom lub domownikom. Smacznego!
A na deser przygotuj jogurtowy sernik z malinami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: