Przepis z notatek babci. Faszerowane papryczki z jajkiem
Pyszne papryczki faszerowane jajkiem, wędzoną szynką i pomidorami, idealne na letni obiad. Szybki, prosty i niedrogi obiad z przepisu mojej babci.
24.06.2023 16:30
Chociaż najpopularniejszy przepis na nadziewaną paprykę bazuje na mięsie mielonym oraz ryżu, to te z jajkiem i szynką zdecydowanie nie ustępują smakiem. Przepis na nie znalazłam w jednym z przepiśników mojej babci, która była mistrzynią zapiekanych papryczek. Są jednocześnie sycące i nie za ciężkie, więc świetnie sprawdzą się na szybki obiad lub porządną przekąskę na ciepło. Przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, więc warto postawić na to proste danie w swoim menu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Faszerowane papryczki
Składniki:
- 3 papryki
- 3 jaja
- 1 mała cebula
- 2 pomidory
- 90 g szynki wędzonej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- 60 g tartej mozzarelli
- śmietana
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, pomidora oraz szynkę wędzoną kroję w kostkę. Świeży koperek drobno siekam. Wybierz dobrej jakości szynkę, bo to właśnie jej smak nada charakter naszej papryce.
2. Z papryk odcinam górną część i usuwam ze środka gniazdo nasienne. Przekładam je do naczynia żaroodpornego. Wbijam po jednym jajku i dodaję po łyżce kwaśnej śmietany. Mieszam masę przy pomocy widelce i doprawiam solą oraz pieprzem.
3. Następnie dorzucam pokrojoną cebulkę, pomidory, szynkę oraz koperek i mieszam farsz przy pomocy widelca.
4. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i zapiekam przez 30 minut.
5. Po 30 minutach wyciągam na chwilę papryki z piekarnika i posypuję je startym serem. Wstawiam do urządzenia na kolejne 10 minut, aby ser apetycznie się roztopił.