PrzepisPrzepis z notatek babci. Faszerowane papryczki z jajkiem

Przepis z notatek babci. Faszerowane papryczki z jajkiem

Faszerowane papryczki- Pyszności
Faszerowane papryczki- Pyszności
Ewa
24.06.2023 16:30

Pyszne papryczki faszerowane jajkiem, wędzoną szynką i pomidorami, idealne na letni obiad. Szybki, prosty i niedrogi obiad z przepisu mojej babci.

Chociaż najpopularniejszy przepis na nadziewaną paprykę bazuje na mięsie mielonym oraz ryżu, to te z jajkiem i szynką zdecydowanie nie ustępują smakiem. Przepis na nie znalazłam w jednym z przepiśników mojej babci, która była mistrzynią zapiekanych papryczek. Są jednocześnie sycące i nie za ciężkie, więc świetnie sprawdzą się na szybki obiad lub porządną przekąskę na ciepło. Przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, więc warto postawić na to proste danie w swoim menu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Faszerowane papryczki

Składniki:

  • 3 papryki
  • 3 jaja
  • 1 mała cebula
  • 2 pomidory
  • 90 g szynki wędzonej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 60 g tartej mozzarelli
  • śmietana

Sposób przygotowania:

1. Cebulę, pomidora oraz szynkę wędzoną kroję w kostkę. Świeży koperek drobno siekam. Wybierz dobrej jakości szynkę, bo to właśnie jej smak nada charakter naszej papryce.

Faszerowane papryczki- Pyszności
Faszerowane papryczki- Pyszności

2. Z papryk odcinam górną część i usuwam ze środka gniazdo nasienne. Przekładam je do naczynia żaroodpornego. Wbijam po jednym jajku i dodaję po łyżce kwaśnej śmietany. Mieszam masę przy pomocy widelce i doprawiam solą oraz pieprzem.

Faszerowane papryczki- Pyszności
Faszerowane papryczki- Pyszności

3. Następnie dorzucam pokrojoną cebulkę, pomidory, szynkę oraz koperek i mieszam farsz przy pomocy widelca.

4. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i zapiekam przez 30 minut.

Faszerowane papryczki- Pyszności
Faszerowane papryczki- Pyszności

5. Po 30 minutach wyciągam na chwilę papryki z piekarnika i posypuję je startym serem. Wstawiam do urządzenia na kolejne 10 minut, aby ser apetycznie się roztopił.

6. Gotowe papryki posypuję dodatkową porcją posiekanego, świeżego koperku. Podaję na ciepło. Świetnie sprawdzają się w roli prostego obiadu, kolacji na ciepło czy też efektownej przekąski.Smacznego!

Faszerowane papryczki- Pyszności
Faszerowane papryczki- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także