To warzywo pobudzające libido. Właśnie rozpoczął się na nie sezon

Warzywo pobudzające libido, niskokaloryczne i posiadające wiele właściwości odżywczych. Michał Wrzosek, w jednym z nagrań wideo udostępnionym w social mediach, zachwalał uwielbiany przez wielu produkt, przypominając, że właśnie rozpoczyna się niego sezon. Okres ten nie będzie trwał długo, więc dobrze zaopatrzyć się w tę jarzynę jak najszybciej.

ObrazekMichał Wrzosek opowiedział o warzywie pobudzającym libido - Pyszności; Fot. Pixabay/Instagram: michal_wrzosek (screenshot)

Szpinak, seler naciowy, rzepa, awokado, a nawet czosnek i buraki. Te i wiele innych warzyw wykazują działania pobudzające libido. Seler naciowy jest bogaty w fitosterole, które pomagają zwiększyć poziom testosteronu, natomiast buraki zawierają bor, który wpływa na produkcję hormonów płciowych, tym samym działając na pobudzenie seksualne. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek wspomniał o jeszcze innym warzywie, przypominając też, że ma ono wiele prozdrowotnych właściwości.

Warzywo pobudzające libido. Jest niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze

Warzywo pobudzające libido, o jakim wspomniał dietetyk kliniczny Michał Wrzosek, to szparagi.

- Są niskokaloryczne, bo mają tylko 18 kalorii na 100 gramów. Do tego są bardzo zdrowe: zawarte w nich składniki mineralne i aminokwasy chronią wątrobę przed toksynami. Dziesięć sztuk dostarcza 50 proc. zapotrzebowania na kwas foliowy, dlatego polecane są kobietom w ciąży. I zawierają związek, który może zwiększyć libido - zachwala Michał Wrzosek na swoim kanale YouTube.

Na szparagi właśnie rozpoczyna się sezon, ale warto wiedzieć, że trwa on bardzo krótko. W Polsce warzywa te są dostępne w sprzedaży jedynie przez dwa miesiące, najczęściej w maju i czerwcu, ale bywa też, że pojawiają się już w połowie kwietnia. Warto wykorzystać ten krótki sezon i jak najszybciej zaopatrzyć się w to drogocenne warzywo.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi, jak wspomniano wyżej, są niskokaloryczne i bogate w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K i B6, kwas foliowy, żelazo, miedź i błonnik. Stanowią źródło kwasu asparaginowego, który pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zawierają też błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego i pomaga w trawieniu.

Szparagi mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu. Ponadto są łatwe w przygotowaniu i mogą być dodawane do wielu potraw, takich jak sałatki, zupy, omlety i dania mięsne.

zielone szparagi
Zielone szparagi - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na szparagi z kurczakiem z patelni

Składniki:

  • 2 szt. piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 plastry szynki
  • 8 szt. szparagów
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Podziel pierś z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka. Dopraw do smaku według uznania i rozprowadź na wierzchu musztardę.
  2. Następnie dodaj plastry szynki i dwa szparagi. Zwiń w rulon.
  3. Smaż na patelni i jednocześnie dopraw do smaku oraz skrop oliwą z oliwek.

Zobacz też przepis na krem szparagowy:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze