WAŻNE
TERAZ

Powstanie polskie Centrum Satelitarne. Tusk: "Możemy wyżej, dalej"

To warzywo pobudzające libido. Właśnie rozpoczął się na nie sezon

Warzywo pobudzające libido, niskokaloryczne i posiadające wiele właściwości odżywczych. Michał Wrzosek, w jednym z nagrań wideo udostępnionym w social mediach, zachwalał uwielbiany przez wielu produkt, przypominając, że właśnie rozpoczyna się niego sezon. Okres ten nie będzie trwał długo, więc dobrze zaopatrzyć się w tę jarzynę jak najszybciej.

ObrazekMichał Wrzosek opowiedział o warzywie pobudzającym libido - Pyszności; Fot. Pixabay/Instagram: michal_wrzosek (screenshot)

Szpinak, seler naciowy, rzepa, awokado, a nawet czosnek i buraki. Te i wiele innych warzyw wykazują działania pobudzające libido. Seler naciowy jest bogaty w fitosterole, które pomagają zwiększyć poziom testosteronu, natomiast buraki zawierają bor, który wpływa na produkcję hormonów płciowych, tym samym działając na pobudzenie seksualne. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek wspomniał o jeszcze innym warzywie, przypominając też, że ma ono wiele prozdrowotnych właściwości.

Warzywo pobudzające libido. Jest niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze

Warzywo pobudzające libido, o jakim wspomniał dietetyk kliniczny Michał Wrzosek, to szparagi.

- Są niskokaloryczne, bo mają tylko 18 kalorii na 100 gramów. Do tego są bardzo zdrowe: zawarte w nich składniki mineralne i aminokwasy chronią wątrobę przed toksynami. Dziesięć sztuk dostarcza 50 proc. zapotrzebowania na kwas foliowy, dlatego polecane są kobietom w ciąży. I zawierają związek, który może zwiększyć libido - zachwala Michał Wrzosek na swoim kanale YouTube.

Na szparagi właśnie rozpoczyna się sezon, ale warto wiedzieć, że trwa on bardzo krótko. W Polsce warzywa te są dostępne w sprzedaży jedynie przez dwa miesiące, najczęściej w maju i czerwcu, ale bywa też, że pojawiają się już w połowie kwietnia. Warto wykorzystać ten krótki sezon i jak najszybciej zaopatrzyć się w to drogocenne warzywo.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi, jak wspomniano wyżej, są niskokaloryczne i bogate w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K i B6, kwas foliowy, żelazo, miedź i błonnik. Stanowią źródło kwasu asparaginowego, który pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zawierają też błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego i pomaga w trawieniu.

Szparagi mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu. Ponadto są łatwe w przygotowaniu i mogą być dodawane do wielu potraw, takich jak sałatki, zupy, omlety i dania mięsne.

zielone szparagi
Zielone szparagi - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na szparagi z kurczakiem z patelni

Składniki:

  • 2 szt. piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 plastry szynki
  • 8 szt. szparagów
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Podziel pierś z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka. Dopraw do smaku według uznania i rozprowadź na wierzchu musztardę.
  2. Następnie dodaj plastry szynki i dwa szparagi. Zwiń w rulon.
  3. Smaż na patelni i jednocześnie dopraw do smaku oraz skrop oliwą z oliwek.

Zobacz też przepis na krem szparagowy:

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu