NewsyTo warzywo pobudzające libido. Właśnie rozpoczął się na nie sezon

To warzywo pobudzające libido. Właśnie rozpoczął się na nie sezon

Warzywo pobudzające libido, niskokaloryczne i posiadające wiele właściwości odżywczych. Michał Wrzosek, w jednym z nagrań wideo udostępnionym w social mediach, zachwalał uwielbiany przez wielu produkt, przypominając, że właśnie rozpoczyna się niego sezon. Okres ten nie będzie trwał długo, więc dobrze zaopatrzyć się w tę jarzynę jak najszybciej.

Michał Wrzosek opowiedział o warzywie pobudzającym libido - Pyszności; Fot. Pixabay/Instagram: michal_wrzosek (screenshot)
Michał Wrzosek opowiedział o warzywie pobudzającym libido - Pyszności; Fot. Pixabay/Instagram: michal_wrzosek (screenshot)

23.04.2023 | aktual.: 23.04.2023 12:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szpinak, seler naciowy, rzepa, awokado, a nawet czosnek i buraki. Te i wiele innych warzyw wykazują działania pobudzające libido. Seler naciowy jest bogaty w fitosterole, które pomagają zwiększyć poziom testosteronu, natomiast buraki zawierają bor, który wpływa na produkcję hormonów płciowych, tym samym działając na pobudzenie seksualne. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek wspomniał o jeszcze innym warzywie, przypominając też, że ma ono wiele prozdrowotnych właściwości.

Warzywo pobudzające libido. Jest niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze

Warzywo pobudzające libido, o jakim wspomniał dietetyk kliniczny Michał Wrzosek, to szparagi.

- Są niskokaloryczne, bo mają tylko 18 kalorii na 100 gramów. Do tego są bardzo zdrowe: zawarte w nich składniki mineralne i aminokwasy chronią wątrobę przed toksynami. Dziesięć sztuk dostarcza 50 proc. zapotrzebowania na kwas foliowy, dlatego polecane są kobietom w ciąży. I zawierają związek, który może zwiększyć libido - zachwala Michał Wrzosek na swoim kanale YouTube.

Na szparagi właśnie rozpoczyna się sezon, ale warto wiedzieć, że trwa on bardzo krótko. W Polsce warzywa te są dostępne w sprzedaży jedynie przez dwa miesiące, najczęściej w maju i czerwcu, ale bywa też, że pojawiają się już w połowie kwietnia. Warto wykorzystać ten krótki sezon i jak najszybciej zaopatrzyć się w to drogocenne warzywo.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi, jak wspomniano wyżej, są niskokaloryczne i bogate w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K i B6, kwas foliowy, żelazo, miedź i błonnik. Stanowią źródło kwasu asparaginowego, który pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zawierają też błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego i pomaga w trawieniu.

Szparagi mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu. Ponadto są łatwe w przygotowaniu i mogą być dodawane do wielu potraw, takich jak sałatki, zupy, omlety i dania mięsne.

Zielone szparagi - Pyszności; Foto Canva.com
Zielone szparagi - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na szparagi z kurczakiem z patelni

Składniki:

  • 2 szt. piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 plastry szynki
  • 8 szt. szparagów
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Podziel pierś z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka. Dopraw do smaku według uznania i rozprowadź na wierzchu musztardę.
  2. Następnie dodaj plastry szynki i dwa szparagi. Zwiń w rulon.
  3. Smaż na patelni i jednocześnie dopraw do smaku oraz skrop oliwą z oliwek.

Zobacz też przepis na krem szparagowy: