Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko
Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś.
19.01.2022 | aktual.: 20.01.2022 14:08
Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie
Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem z jajkami i mąką. Nadają ciastu pysznego smaku i dodatkowej delikatności, którą pokochasz od pierwszego kęsa.
Każdy ma swój sprawdzony sposób na serwowanie placków. Nasze jabłkowe naleśniki podaliśmy z kremowym mascarpone, chrupiącymi orzechami, dżemem i masłem orzechowym. Naleśniki na bogato? Uwielbiamy to!
Przepis na jabłkowe naleśniki – składniki, przygotowanie znajdziecie poniżej.
Ciasto naleśnikowe do naszego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy blendera ręcznego On the Go marki Philips.
Składniki
Ciasto na jabłkowe naleśniki – składniki
- 3 jabłka
- 4 jajka
- 600 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 40 g drobnego cukru
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 80 ml oleju roślinnego
Dodatki do jabłkowych naleśników
- mascarpone
- dżem
- orzechy włoskie
- masło orzechowe
Jak zrobić jabłkowe naleśniki?
Zacznijmy od ciasta na jabłkowe naleśniki.
Przygotowanie ciasta naleśnikowego rozpocznij od zblendowania jabłek (podzielonych na mniejsze kawałki) z surowymi jajkami.
Kiedy uzyskasz już jednolitą mieszankę, zacznij dodawać do miski na przemian mleko i mąkę pszenną. Składniki łącz energicznie przy pomocy kuchennej rózgi.
Na koniec dodaj do miski cynamon oraz olej roślinny, po czym ponownie dokładnie wymieszaj. Nasze ciasto nie powinno być za rzadkie, bo naleśnik będzie się rwał. Jeśli jednak będzie zbyt gęste, to naleśniki wyjdą grube i twarde.
Idealne ciasto na jabłkowe naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany albo śmietanki.
Jabłkowe naleśniki – czas smażenia
Ciasto na jabłkowe naleśniki mamy już gotowe, teraz należy usmażyć pyszne placki.
Na palniku ustaw patelnię. I tu warto podkreślić, że naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej z niskimi bokami. Dzięki temu rozwiązaniu w szybki i prosty sposób usmażysz i odwrócisz na drugą stronę wszystkie naleśniki.
Jabłkowe naleśniki – czas pieczenia. Zanim jednak zaczniesz je smażyć, umieść na patelni odrobinę oleju. Możesz rozprowadzić go na całej powierzchni urządzenia przy pomocy ręcznika kuchennego lub silikonowego pędzelka. Rozprowadź część ciasta na nagrzanej patelni i smaż przez 3-4 minuty.
Kiedy ciasto zacznie się odrywać od patelni i nabierze rumieńców, przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Po tym, jak już raz natłuścisz patelnię, nie trzeba będzie robić tego za każdym razem. Olej możesz dodać też bezpośrednio do ciasta naleśnikowego.
Złożenie i podanie jabłkowych naleśników
Usmażone jabłkowe naleśniki ułóż na desce do krojenia.
Następnie zrób nacięcie w połowie prawego boku w każdym placku naleśnikowym. Dzięki temu bez problemu złożysz naleśnika na kilka części.
Dopiero teraz możesz rozprowadzić na naleśniku 4 składniki, dzieląc placki na 4 strefy. My użyliśmy mascarpone, posiekane orzechy włoskie, dżem oraz masło orzechowe. Ty oczywiście możesz wykorzystać tu inne składniki, które Twoim zdaniem będą dobrze się komponować. Przypomina to nieco znany z TikToka patent na tortillę. My polecamy tutaj dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe, ale możesz użyć dowolnego smaku.
Kiedy już rozprowadzisz wszystkie składniki, złóż naleśniki i serwuj je od razu. Smacznego!
Nasze dzisiejsze naleśniki na słodko sprawdzą się zarówno jako pomysł na pyszne śniadanie, jak i ciekawy deser. Kiedy je serwujemy, znikają z talerzy w mgnieniu oka. W Twoim domu będzie tak samo!