Naleśniki miękkie i puszyste jak chmurka. Wystarczy dodać do ciasta kieliszek tego płynu
Miękkie i puszyste naleśniki to uczta dla podniebienia, której nie odmówi absolutnie nikt. Żeby osiągnąć taki efekt, wystarczy dodać do ciasta niewielkiej ilości produktu, który na pewno znajduje się w twojej lodówce, a którego wcześniej prawdopodobnie nie widziałeś w przepisach.
16.03.2023 | aktual.: 18.09.2023 08:59
W kategorii najpopularniejszych dań świata naleśniki z całą pewnością zajmują wysoką (a może nawet najwyższą?) lokatę. Są one obecne w prawie każdej kulturze kulinarnej globu i to w niemal niezmiennej formie. Gdziekolwiek jednak byś ich nie próbował, możesz być pewien jednego: każdy kucharz przyrządzający to danie hołduje zasadzie, że naleśniki mają być miękkie i puszyste.
Farsz jest zmienny, zwłaszcza po naleśnikowej rewolucji, czyli czasie, kiedy naleśniki przestały być zwykłą leguminą, a stały się niekiedy pełnoprawnym obiadem, na dodatek przyrządzanym nie na słodko, lecz wytrawnie. Gusta są różne i każdy lubi co innego, ale nikt nie zgodzi się ze stwierdzeniem, że suche naleśniki są smaczne. Co to, to nie.
Jeśli i tobie zdarza się naleśniki przyrządzać zarówno sobie, jak i całej rodzinie, musisz wiedzieć, co zrobić, żeby ciasto po usmażeniu okazywało się puszyste i rozpływające w ustach. A sposób na to jest naprawdę łatwy.
Wystarczy 50 ml do ciasta
Jeśli byłeś kiedyś poczęstowany naleśnikami, których lekkość była nieporównywalnie duża w porównaniu z twoimi, możesz założyć, że przyrządzająca je osoba znała ten trik. Polega on na dodaniu do ciasta niewielkiej ilości śmietanki 30 proc.
Jednak co za dużo, to niezdrowo, dlatego śmietanki dodaj naprawdę małą ilość. Wystarczy jeden kieliszek, by zauważyć efekty. Możesz być pewny, że takich naleśników nie powstydziły się sam Gordon Ramsey.
Inne sposoby na puszyste naleśniki
Jeśli akurat zabrakło ci śmietanki, możesz skorzystać jeszcze z tych dwóch niezawodnych trików na osiągnięcie maksymalnej puszystości naleśnikowego ciasta.
- Oddziel białka od żółtek. Następnie te pierwsze ubij na lekką, niespecjalnie sztywną pianę. Piankowa konsystencja zrobi wrażenie na wszystkich.
- Zamiast zwykłej wody, użyj gazowanej. Bąbelki napowietrzą ciasto, które po usmażeniu okaże się idealnie puszyste i miękkie.
Przepis na mocno serowy omlet na chlebie znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.