Naleśniki miękkie i puszyste jak chmurka. Wystarczy dodać do ciasta kieliszek tego płynu

Miękkie i puszyste naleśniki to uczta dla podniebienia, której nie odmówi absolutnie nikt. Żeby osiągnąć taki efekt, wystarczy dodać do ciasta niewielkiej ilości produktu, który na pewno znajduje się w twojej lodówce, a którego wcześniej prawdopodobnie nie widziałeś w przepisach. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

W kategorii najpopularniejszych dań świata naleśniki z całą pewnością zajmują wysoką (a może nawet najwyższą?) lokatę. Są one obecne w prawie każdej kulturze kulinarnej globu i to w niemal niezmiennej formie. Gdziekolwiek jednak byś ich nie próbował, możesz być pewien jednego: każdy kucharz przyrządzający to danie hołduje zasadzie, że naleśniki mają być miękkie i puszyste. 

Obrazek
Puszyste naleśniki - Pyszności; foto: Canva

Farsz jest zmienny, zwłaszcza po naleśnikowej rewolucji, czyli czasie, kiedy naleśniki przestały być zwykłą leguminą, a stały się niekiedy pełnoprawnym obiadem, na dodatek przyrządzanym nie na słodko, lecz wytrawnie. Gusta są różne i każdy lubi co innego, ale nikt nie zgodzi się ze stwierdzeniem, że suche naleśniki są smaczne. Co to, to nie.

Jeśli i tobie zdarza się naleśniki przyrządzać zarówno sobie, jak i całej rodzinie, musisz wiedzieć, co zrobić, żeby ciasto po usmażeniu okazywało się puszyste i rozpływające w ustach. A sposób na to jest naprawdę łatwy.

Wystarczy 50 ml do ciasta

Jeśli byłeś kiedyś poczęstowany naleśnikami, których lekkość była nieporównywalnie duża w porównaniu z twoimi, możesz założyć, że przyrządzająca je osoba znała ten trik. Polega on na dodaniu do ciasta niewielkiej ilości śmietanki 30 proc. 

Jednak co za dużo, to niezdrowo, dlatego śmietanki dodaj naprawdę małą ilość. Wystarczy jeden kieliszek, by zauważyć efekty. Możesz być pewny, że takich naleśników nie powstydziły się sam Gordon Ramsey.

Inne sposoby na puszyste naleśniki

Obrazek
Puszyste naleśniki - Pyszności; foto: Canva

Jeśli akurat zabrakło ci śmietanki, możesz skorzystać jeszcze z tych dwóch niezawodnych trików na osiągnięcie maksymalnej puszystości naleśnikowego ciasta.

  1. Oddziel białka od żółtek. Następnie te pierwsze ubij na lekką, niespecjalnie sztywną pianę. Piankowa konsystencja zrobi wrażenie na wszystkich.
  2. Zamiast zwykłej wody, użyj gazowanej. Bąbelki napowietrzą ciasto, które po usmażeniu okaże się idealnie puszyste i miękkie.

Przepis na mocno serowy omlet na chlebie znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości