Pieczona owsianka czekoladowa z bananem i kakaową polewą

Prosta i pyszna pieczona owsianka czekoladowa sprawdzi się zarówno jako deser, jak i pyszne drugie śniadanie. Błyskawiczny przepis na małe co nieco.

Pieczona owsianka- PysznościPieczona owsianka- Pyszności
Ewa

Kiedy byłam dzieckiem, to owsianka nie kojarzyła mi się zbyt dobrze. Po latach jednak zdecydowanie odczarowałam tę potrawę i odkryłam, jak przygotowywać ją w taki sposób, aby cała moja rodzina zjadała ze smakiem. W wersji z piekarnika zamienia się w proste ciasto i aż ciężko uwierzyć, że to przede wszystkim płatki owsiane. Niesamowity smak to zasługa bananów i czekoladowych dropsów, które możesz również zastąpić kawałkami posiekanej czekolady. Całość zwieńczyłam prostą polewą z jogurtu i kakao. Aż ciężko zdecydować, czy to jeszcze drugie śniadanie, czy już przepyszny deser.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Pieczona owsianka czekoladowa

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 500 ml gorącej wody
  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 łyżki dropsów czekoladowych

Polewa

  • 250 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki kakao
  • ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Płatki owsiane zalewam gorącą wodą i odstawiam, aby napęczniały.

2. Banany rozdrabniam widelcem i dodaję do płatków. Im bardziej dojrzałe będą, tym słodsza później wyjdzie nasza owsianka.

Pieczona owsianka- Pyszności
Pieczona owsianka- Pyszności

3. Następnie dodaję rozkłócone jajka, mielone migdały, cukier, proszek do pieczenia, kakao i dokładnie mieszam. Jeśli twoje banany są mocno dojrzałe, możesz zmniejszyć ilość cukru lub całkowicie go pominąć w tym kroku.

4. Do masy dorzucam dropsy czekoladowe lub kawałki posiekanej czekolady i mieszam.

Obrazek
Pieczona owsianka- Pyszności

5. Gotową masę przekładam do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub olejem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 40-45 minut.

Obrazek
Pieczona owsianka- Pyszności

6. Jogurt naturalny mieszam z kakao oraz ekstraktem waniliowym. Polewę wykładam na wystudzoną owsiankę, aby nie spłynęła i nie zważyła się.

7. Owsiankę z piekarnika dodatkowo dekoruję płatkami migdałów i kroję na kawałki. Serwuję jako słodkie drugie śniadanie lub pyszny podwieczorek.Smacznego!

Obrazek
Pieczona owsianka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej