Na spacerze popatrz pod nogi. Dziś już nikt ich nie zbiera, a są zdrowsze od orzechów

Bukiew przyjmuje postać brązowych orzeszków pokrytych kolczastą łupiną, która sama otwiera się, gdy nasiona dojrzeją. Najczęściej zjadają je zwierzęta, chociaż w dawnych czasach były wykorzystywane przez ludzi. Przygotowywano z nich olej lub mąkę. Dzisiaj używa się ich do wyhodowania sadzonek.

BukiewBukiew
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Bukiew nie jest zbyt popularną rośliną. Obecnie niewiele osób wykorzystuje ją kuchni, chociaż znajduje się coraz więcej fanów przyrody, którzy chcą żyć z nią w jak największej zgodzie. Dlatego też sięgają po jej dary, które przez wiele osób są uznawane za chwasty. Do takich roślin należy bukiew, która niegdyś była składnikiem diety chłopów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Czy bukiew wykorzystuje się tylko do sadzonek?

"Przed laty bukiew często stanowiła składnik chłopskiej diety – w formie surowej i po przetworzeniu. Wyciskano z niej olej, w postaci zmielonej dodawano do mąki do wypieku chleba, a po podprażeniu sporządzano z niej napój nazywany kawą bukową"– czytamy na stronie portalu edukacjawnaturze.pl.

Która bukiew będzie dla nas najlepsza? Idealnie byłoby znaleźć roślinę rosnącą samotnie, która ma rozłożystą koronę. Drzewo powinno rosnąc z dala od ulic, dzięki temu nie jest zanieczyszczone i narażone na działanie spalin samochodowych. Zbieramy jedynie nasiona, które opadły. Mamy wtedy pewność, że będą one dojrzałe. Możemy użyć w tym celu grabi, ale zbierzemy też ziemię, patyki i kamienie.

Nasiona zbieramy w październiku, chociaż czasem znajdziemy je też później. Jednak Lasy Państwowe uczulają na to, że bukiew jest przysmakiem zwierząt i trzeba się spieszyć z ich wydobywaniem. Od razu po zbiorach musimy ją delikatnie wysuszyć, żeby nie spleśniała.

Bukiew
Bukiew © Adobe Stock

Jak wykorzystać bukiew w kuchni?

Nie ma tak naprawdę ograniczeń. Dzięki temu, że w smaku przypomina orzechy laskowe, możemy wykorzystać ją do ciast, deserów, sałatek lub koktajli. Warto też przygotować napar. Orzeszki obierz i podpraż na patelni. Zmiel je na gładką masę i zalej 2 łyżkami wody. Następnie gotuj przez kilka minut. Napar możesz posłodzić miodem. Zawiera on witaminy z grupy B, dużo białka i liczne makro oraz mikroelementy. Dodaje też energii.

Musisz jedynie uważać, by nie zjeść ich za dużo. Zawierają bowiem faginę, która jest szkodliwa w nadmiernych ilościach. Ma ona działanie halucynogenne i toksyczne. Pamiętaj o tym, by wyprażyć bukiew przed spożyciem.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯