Na spacerze popatrz pod nogi. Dziś już nikt ich nie zbiera, a są zdrowsze od orzechów
Bukiew przyjmuje postać brązowych orzeszków pokrytych kolczastą łupiną, która sama otwiera się, gdy nasiona dojrzeją. Najczęściej zjadają je zwierzęta, chociaż w dawnych czasach były wykorzystywane przez ludzi. Przygotowywano z nich olej lub mąkę. Dzisiaj używa się ich do wyhodowania sadzonek.
07.10.2023 17:52
Bukiew nie jest zbyt popularną rośliną. Obecnie niewiele osób wykorzystuje ją kuchni, chociaż znajduje się coraz więcej fanów przyrody, którzy chcą żyć z nią w jak największej zgodzie. Dlatego też sięgają po jej dary, które przez wiele osób są uznawane za chwasty. Do takich roślin należy bukiew, która niegdyś była składnikiem diety chłopów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy bukiew wykorzystuje się tylko do sadzonek?
"Przed laty bukiew często stanowiła składnik chłopskiej diety – w formie surowej i po przetworzeniu. Wyciskano z niej olej, w postaci zmielonej dodawano do mąki do wypieku chleba, a po podprażeniu sporządzano z niej napój nazywany kawą bukową"– czytamy na stronie portalu edukacjawnaturze.pl.
Która bukiew będzie dla nas najlepsza? Idealnie byłoby znaleźć roślinę rosnącą samotnie, która ma rozłożystą koronę. Drzewo powinno rosnąc z dala od ulic, dzięki temu nie jest zanieczyszczone i narażone na działanie spalin samochodowych. Zbieramy jedynie nasiona, które opadły. Mamy wtedy pewność, że będą one dojrzałe. Możemy użyć w tym celu grabi, ale zbierzemy też ziemię, patyki i kamienie.
Nasiona zbieramy w październiku, chociaż czasem znajdziemy je też później. Jednak Lasy Państwowe uczulają na to, że bukiew jest przysmakiem zwierząt i trzeba się spieszyć z ich wydobywaniem. Od razu po zbiorach musimy ją delikatnie wysuszyć, żeby nie spleśniała.
Jak wykorzystać bukiew w kuchni?
Nie ma tak naprawdę ograniczeń. Dzięki temu, że w smaku przypomina orzechy laskowe, możemy wykorzystać ją do ciast, deserów, sałatek lub koktajli. Warto też przygotować napar. Orzeszki obierz i podpraż na patelni. Zmiel je na gładką masę i zalej 2 łyżkami wody. Następnie gotuj przez kilka minut. Napar możesz posłodzić miodem. Zawiera on witaminy z grupy B, dużo białka i liczne makro oraz mikroelementy. Dodaje też energii.
Musisz jedynie uważać, by nie zjeść ich za dużo. Zawierają bowiem faginę, która jest szkodliwa w nadmiernych ilościach. Ma ona działanie halucynogenne i toksyczne. Pamiętaj o tym, by wyprażyć bukiew przed spożyciem.