Ile soli do zalewy? Zapamiętaj prostą zasadę, a małosolne będą idealne
Jak przygotować zalewę do ogórków małosolnych? To nic trudnego, o ile zna się pewną istotną zasadę. Na pewno nie zadziwi cię fakt, że kluczowym elementem zalewy, jest oczywiście sól. Proporcje są tu bardzo ważne: odpowiednia ilość tej przyprawy w stosunku do wody sprawi, że ogórki małosolne wyjdą idealnie pyszne.
10.05.2023 | aktual.: 26.09.2023 12:08
Chociaż to ogórki kiszone niepodzielnie władają naszymi sercami, to musimy przyznać, że ogórki małosolne też są nieodłącznym obiektem naszych zainteresowań. Również tych związanych ze świadomością żywieniową. Czemu? Podczas gdy o kiszonkach mówi się w kontekście zdrowia bardzo wiele, ogórki małosolne bywają w tej kwestii pomijane. Zupełnie niepotrzebnie.
Przede wszystkim te pyszne przetwory charakteryzują się niską kalorycznością, co powinno zainteresować wszystkich dbających o linię. Są też źródłem witaminy C, probiotyków, minerałów i acetylocholiny. Ten ostatni związek chemiczny doskonale wpływa na ludzki układ sercowo-naczyniowy, bo obniża ciśnienie i zmniejsza siłę skurczów serca.
Żeby jednak ogórki małosolne mogły działać na nas prozdrowotnie, warto przygotować je samemu. Wyroby sklepowe są niejednokrotnie pełne octu, przez co produkt ten staje się znacznie mniej korzystny dla organizmu. Przyrządzenie takich ogórków to żadne wyzwanie, a najważniejszą zasadą, o której zawsze musisz pamiętać, to prawidłowa proporcja soli do wody. Najlepszy efekt uzyskasz, robiąc zalewę w stosunku litr wody na 1 łyżkę soli.
Domowe ogórki małosolne
Składniki:
- 1 kg niewielkich ogórków gruntowych
- 2 l wody
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 8 ząbków czosnku
- 2 gałązki kopru
- 2 liście chrzanu
- korzeń chrzanu
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj w garnku i dodaj do niej sól. To ważne, żeby była niejodowana, ponieważ jest ona pozbawiona substancji przeciwzbrylających. Kiedy przyprawa się rozpuści, odstaw garnek do ostudzenia.
- Słoiki dokładniej umyj i wyparz. Kiedy będą już czyste, przełóż do nich połowę przygotowanego czosnku, kopru, chrzanu i liści. Na nich ułóż umyte ogórki gruntowe i przykryj je drugą połową składników.
- Całość zalej wodą z solą, a słoik przykryj czystą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką. Po dwóch dniach twoje ogórki małosolne będą już gotowe do chrupania. Wszystkiego smacznego!
Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki obiadowe.