Jaka jest najlepsza sól do kiszenia ogórków? Zasada jest jedna i niezmienna

Ogórki kiszone świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, czy jako przekąska. Prawie każdy z nas ma w swojej spiżarni parę słoików tych popularnych przetworów. Nierzadko przygotowujemy je sami. Czy wiesz, jaka jest najlepsza sól do kiszenia ogórków? Jeśli nie, to z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

ObrazekJaka jest najlepsza sól do kiszenia ogórków? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Domowe przetwory - ogórki kiszone

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki kiszone to wyjątkowo zdrowe przetwory domowe. Powstają one w wyniku kiszenia zalanych solanką ogórków. Podczas tego procesu zachodzi m.in. fermentacja mlekowa, która przeprowadzana jest przez bakterie kwasu mlekowego. Pełnią one wyjątkowo ważną funkcję w naszym organizmie. Nie tylko wspomagają nasz układ odpornościowy, ale również wykazują właściwości oczyszczające. W związku z tym warto sięgać po te pyszne przetwory.

Ogórki kiszone często wykonujemy sami w domu. Nieraz zastanawiamy się nad tym, jaką sól najlepiej użyć do kiszenia. Wszystko zależy od tego, czy chcemy, aby nasze ogórki były wyjątkowo zdrowe i wzbogacone o minerały.

Sól do kiszenia ogórków

Obrazek
Sól - Pyszności; Foto: Canva.com

Często słyszy się, że sól jodowana nie powinna być stosowana do kiszenia ogórków. W przeciwnym razie przetwory nam nie wyjdą. Jednak opinie w tej sprawie są bardzo podzielone. W związku z tym niektórzy unikają jodowanej soli jak ognia, a inni spokojnie z niej korzystają. Jednak oprócz tego, często zastanawiamy się jaką sól lepiej wybrać? Warzoną, czy kamienną?

Odpowiedź na to pytanie jest proste - najlepiej użyć soli kamiennej. Dzięki temu wzbogacimy nasze ogórki w cenne minerały, takie jak wapń, żelazo, czy magnez. W ten sposób podniesiemy ich wartość odżywczą. Przykładem takiej soli jest np. sól kłodawska.

Jeśli chodzi o sól warzoną, to prawie w całości składa się jedynie z chlorku sodu ( około 99, 9 %). Charakteryzuje się ona również bardziej intensywnym, słonym smakiem od naturalnej, nieoczyszczonej soli kamiennej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć oryginalnych wersji mizerii krok po kroku. Na słodko, słono, z octem i z ogórków kiszonych. Taka mizeria świetnie sprawdzi się do mięsnych dań obiadowych. Place lizać!

Wybrane dla Ciebie
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach