Jaka jest najlepsza sól do kiszenia ogórków? Zasada jest jedna i niezmienna

Ogórki kiszone świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, czy jako przekąska. Prawie każdy z nas ma w swojej spiżarni parę słoików tych popularnych przetworów. Nierzadko przygotowujemy je sami. Czy wiesz, jaka jest najlepsza sól do kiszenia ogórków? Jeśli nie, to z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

ObrazekJaka jest najlepsza sól do kiszenia ogórków? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Domowe przetwory - ogórki kiszone

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki kiszone to wyjątkowo zdrowe przetwory domowe. Powstają one w wyniku kiszenia zalanych solanką ogórków. Podczas tego procesu zachodzi m.in. fermentacja mlekowa, która przeprowadzana jest przez bakterie kwasu mlekowego. Pełnią one wyjątkowo ważną funkcję w naszym organizmie. Nie tylko wspomagają nasz układ odpornościowy, ale również wykazują właściwości oczyszczające. W związku z tym warto sięgać po te pyszne przetwory.

Ogórki kiszone często wykonujemy sami w domu. Nieraz zastanawiamy się nad tym, jaką sól najlepiej użyć do kiszenia. Wszystko zależy od tego, czy chcemy, aby nasze ogórki były wyjątkowo zdrowe i wzbogacone o minerały.

Sól do kiszenia ogórków

Obrazek
Sól - Pyszności; Foto: Canva.com

Często słyszy się, że sól jodowana nie powinna być stosowana do kiszenia ogórków. W przeciwnym razie przetwory nam nie wyjdą. Jednak opinie w tej sprawie są bardzo podzielone. W związku z tym niektórzy unikają jodowanej soli jak ognia, a inni spokojnie z niej korzystają. Jednak oprócz tego, często zastanawiamy się jaką sól lepiej wybrać? Warzoną, czy kamienną?

Odpowiedź na to pytanie jest proste - najlepiej użyć soli kamiennej. Dzięki temu wzbogacimy nasze ogórki w cenne minerały, takie jak wapń, żelazo, czy magnez. W ten sposób podniesiemy ich wartość odżywczą. Przykładem takiej soli jest np. sól kłodawska.

Jeśli chodzi o sól warzoną, to prawie w całości składa się jedynie z chlorku sodu ( około 99, 9 %). Charakteryzuje się ona również bardziej intensywnym, słonym smakiem od naturalnej, nieoczyszczonej soli kamiennej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć oryginalnych wersji mizerii krok po kroku. Na słodko, słono, z octem i z ogórków kiszonych. Taka mizeria świetnie sprawdzi się do mięsnych dań obiadowych. Place lizać!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯