WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Jesz ogórki małosolne? Oto co się stanie z twoim organizmem

Ogórki małosolne to przekąska, na którą czekamy cały rok. Okazuje się jednak, że są nie tylko obłędnie pyszne, ale mają też duży wpływ na nasz organizm. Czy ich jedzenie jest bezpieczne dla zdrowia? Wyjaśniamy, co stanie się z twoim organizmem, gdy będziesz często jeść ogórki małosolne.

Ogórki małosolne. Fot. AdobeStockZe świeżo zebranych ogórków, można zrobić ogórki małosolne. Fot. AdobeStock

Ogórki małosolne to dla wielu smak lata. Nie sposób im się oprzeć. Czy objadanie się nimi jest jednak słuszne? Czy sól, której używamy do ich przygotowania, jest bezpieczna dla naszego organizmu? Odpowiedź na te pytania może cię zaskoczyć. Oto co się stanie z twoim organizmem, jeśli nie stronisz od małosolnych.

Małosolne - czy są zdrowe? Oto co się stanie z twoim organizmem

Okazuje się, że ogórki małosolne mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim są naturalnym probiotykiem, więc warto je jeść, by poprawić swoją odporność. Mają też pozytywny wpływ na florę jelitową. Co więcej, przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol. Powinniśmy je jeść, jeśli mamy problemy trawienne. Ochronią nas też przed biegunką. Ogórki małosolne pozytywnie wpływają również na układ nerwowy. Ze względu na zawarty magnez i potas pomagają obniżyć poziom stresu. Są więc idealne dla osób, które borykają się z trudami dnia codziennego lub mają problemy w pracy.

To również doskonała propozycja dla osób z nadciśnieniem, gdyż pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zapobiegają też anemii i mają działanie utleniające, przeciwgrzybicze i antybakteryjne.

Ogórki małosolne są też niskokaloryczne. 100 gramów ogórków to zaledwie 11 kcal. Mogą więc jeść je osoby, które są na diecie odchudzającej. To naprawdę dobry pomysł, ponieważ jak żadne inne warzywo potrafi zapewnić poczucie sytości.  Niewiele osób zdaje sobie też sprawę z tego, że tak przygotowane ogórki zawierają witaminę C i mają działanie odmładzające. Szybko zauważymy, że nasza cera stanie się bardziej promienna i świetlista. Podobnie działają na włosy i paznokcie, znacznie poprawiając ich kondycję.

Ogórki małosolne. Fot. Pixabay
Ogórki małosolne. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler