Jesz ogórki małosolne? Oto co się stanie z twoim organizmem
Ogórki małosolne to przekąska, na którą czekamy cały rok. Okazuje się jednak, że są nie tylko obłędnie pyszne, ale mają też duży wpływ na nasz organizm. Czy ich jedzenie jest bezpieczne dla zdrowia? Wyjaśniamy, co stanie się z twoim organizmem, gdy będziesz często jeść ogórki małosolne.
31.05.2023 | aktual.: 31.05.2023 21:02
Ogórki małosolne to dla wielu smak lata. Nie sposób im się oprzeć. Czy objadanie się nimi jest jednak słuszne? Czy sól, której używamy do ich przygotowania, jest bezpieczna dla naszego organizmu? Odpowiedź na te pytania może cię zaskoczyć. Oto co się stanie z twoim organizmem, jeśli nie stronisz od małosolnych.
Małosolne - czy są zdrowe? Oto co się stanie z twoim organizmem
Okazuje się, że ogórki małosolne mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim są naturalnym probiotykiem, więc warto je jeść, by poprawić swoją odporność. Mają też pozytywny wpływ na florę jelitową. Co więcej, przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol. Powinniśmy je jeść, jeśli mamy problemy trawienne. Ochronią nas też przed biegunką. Ogórki małosolne pozytywnie wpływają również na układ nerwowy. Ze względu na zawarty magnez i potas pomagają obniżyć poziom stresu. Są więc idealne dla osób, które borykają się z trudami dnia codziennego lub mają problemy w pracy.
To również doskonała propozycja dla osób z nadciśnieniem, gdyż pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zapobiegają też anemii i mają działanie utleniające, przeciwgrzybicze i antybakteryjne.
Ogórki małosolne są też niskokaloryczne. 100 gramów ogórków to zaledwie 11 kcal. Mogą więc jeść je osoby, które są na diecie odchudzającej. To naprawdę dobry pomysł, ponieważ jak żadne inne warzywo potrafi zapewnić poczucie sytości. Niewiele osób zdaje sobie też sprawę z tego, że tak przygotowane ogórki zawierają witaminę C i mają działanie odmładzające. Szybko zauważymy, że nasza cera stanie się bardziej promienna i świetlista. Podobnie działają na włosy i paznokcie, znacznie poprawiając ich kondycję.