PoradyTen błąd może zepsuć ogórki małosolne. Niewiele osób o tym pamięta

Ten błąd może zepsuć ogórki małosolne. Niewiele osób o tym pamięta

Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe
16.05.2023 19:00, aktualizacja: 18.09.2023 08:32

Idealnie kruche i soczyste ogórki małosolne wzbogacają smak wielu dań, to też świetna przekąska sama w sobie. Jak je przyrządzić, by zachwycały smakiem i chrupkością? Jakiej wody użyć: kranowej, a może mineralnej? Gorącej czy zimnej? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Jaką wodą zalewać ogórki małosolne: zimną czy gorącą? Zwolennicy pierwszego rozwiązania twierdzą, że dzięki zimnej wodzie ogórki pozostają chrupiące, natomiast fani gorącej solanki wskazują na to, że takie przetwory są szybciej gotowe. Zasada jest taka, że im zalewa będzie chłodniejsza, tym smaczniejsze i bardziej chrupiące będą nasze ogórki małosolne. Czy jednak to jedyne właściwe rozwiązanie?

Jakiej wody użyć do ogórków małosolnych?

Woda to kluczowy składnik zalewy do wszelkiego rodzaju przetworów. Jej jakość więc ma ogromne znaczenie. Wiele osób zastanawia się, czy woda kranowa nadaje się do przyrządzenia solanki. Niestety, ta może sprawić, że ogórki wyjdą miękkie lub po prostu niesmaczne. Dlaczego? To ze względu na jej twardość i nadmiar żelaza oraz innych zanieczyszczeń. Co więcej, chlor z wody kranowej zabija większość korzystnych bakterii, odpowiadających za fermentację.

Najlepsza jest dobra jakościowo woda o średniej twardości. Jeśli więc mamy pewność, że taka jest kranówka w naszych domach, można śmiało jej użyć. W przeciwnym razie ratunkiem będzie niegazowana woda źródlana bądź mineralna. Z pomocą przychodzą też filtry kuchenne z wkładami węglowymi. Węgiel aktywny zatrzyma chlor oraz inne zanieczyszczenia chemiczne, które mogłyby obniżyć jakość przetworów.

zarówno ogórki małosolne, jak i kiszone są bardzo zdrowe - Pyszności; foto: Canva
zarówno ogórki małosolne, jak i kiszone są bardzo zdrowe - Pyszności; foto: Canva

Kolejną ważną kwestią jest to, jak wodę przygotować pod solankę. Najlepsza będzie przegotowana woda, już ostudzona, letnia. Zimna sprzyja rozwojowi groźnych drobnoustrojów, natomiast gorąca — mimo że zabija bakterie i grzyby — niszczy też witaminy i mikroelementy zawarte w ogórkach, czosnku i chrzanie. Letnia woda zaś pozwoli pozbyć się części bakterii i zachować cenne wartości składników, z których robimy przetwory.

Jak zrobić ogórki małosolne?

Składniki:

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 5 gałązek kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • łyżka soli na litr wody

Przygotowanie:

  1. Ogórki warto wcześniej wymoczyć. Umyj je i zalej zimną wodą. Odstaw na ok. 3 godziny. Dzięki temu będą jędrne.
  2. Dokładnie wyparz słoiki.
  3. Odkrój końcówki ogórków - wówczas szybciej będą gotowe.
  4. Korzeń chrzanu obierz i pokrój w słupki.
  5. W słoikach ułóż ogórki, dodając koper, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie (ogórki nie mogą być zbyt ciasno ani zbyt luźno ułożone w słoiku; najlepiej na zmianę układać ogórki z przyprawami).
  6. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z solą, a następnie ostudź ją.
  7. Kiedy zalewa będzie letnia, zalej nią ogórki tak, by woda je dokładnie przykryła.
  8. Zakręć słoiki i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także