PrzepisPachną lasem i stawiają opór zębom. Leśnicy się nimi zajadają przez cały sezon

Pachną lasem i stawiają opór zębom. Leśnicy się nimi zajadają przez cały sezon

Nazwa "sosnersy" nie mówi nam zbyt wiele. Jedynie osoby, które znają się na lasach i ich bogactwie wiedzą, co to jest. Kojarzy się nam ze znanym drzewem iglastym i to jest bardzo dobry trop. Jest to pewna przekąska, w której główną rolę grają kwiaty sosny. Leśnicy często się nią zajadają.

"Sosnersy" (facebook.com/LasyPanstwowe)
"Sosnersy" (facebook.com/LasyPanstwowe)

15.05.2023 | aktual.: 15.05.2023 15:15

Często wydaje się, że kwiatostany drzew (nie licząc niektórych przypadków) są niejadalne. Nic bardziej mylnego. Okazuje się bowiem, że są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. Leśnicy uwielbiają maczać je w kremie czekoladowym. Podobno smakują obłędnie.

Lasy Państwowe podzieliły się ciekawym przepisem. Czy "sosnersy" zrobią furorę?

Kwiaty sosny zatopione w gorzkiej czekoladzie. O tym przysmaku mało kto słyszał. Na profilu Lasów Państwowych w mediach społecznościowych opublikowano post, w którym autor wspomniał o tej ciekawej sosnowej przekąsce.

Już zaczyna kwitnąć sosna. Pozwólcie zatem, że dziś przypomnimy wam nasz przepis na "sosnersy" - możemy przeczytać na fanpage'u.

Przygotowanie tej przekąski należy do rzeczy najprostszych na świecie. Najpierw zbierz męskie kwiatostany sosny (na szczęście Lasy Państwowe pokazały, jak one wyglądają i nie musimy się martwić, że coś pomylimy). Dokładnie je oczyść i usuń brązowe łuski. Następnie rozpuść gorzką czekoladę. Teraz możesz maczać kwiaty w kremie i delektować się ich smakiem. Autor wpisu gwarantuje, że przekąska jest przepyszna, ale pachnie lasem. Czasem ciężko ją pogryźć.

Niektórzy internauci lubią kwiaty sosny. "Bez czekolady też pyszne"

Post spotkał się z odzewem użytkowników Facebooka. Część osób przyznała, że zna sosnersy i próbowała już tej przekąski, inni są chętni na przetestowanie jej.

"Bez czekolady też pyszne" - brzmiał jeden komentarz.

W kolejnym możemy przeczytać:

"Zamiast w czekoladzie maczam w miodzie. Taką opcję też polecam".

Pewna internautka zwróciła uwagę na to, że przekąska ma swojego autora:

"To przepis Inez Herbiness i warto wspomnieć jego twórcę". Lasy Państwowe podziękowały jej za uzupełnienie wiadomości.

Jeden facebookowicz podzielił się ciekawą recepturą:

"Moja babcia natomiast robiła z nich syrop. Spirytus i cukier plus kwiatostany".

Kwiat sosny (adobe)
Kwiat sosny (adobe)

Masz ochotę na pyszne i oryginalne danie? Oto rolada szpinakowa.

Wybrane dla Ciebie