Pachną lasem i stawiają opór zębom. Leśnicy się nimi zajadają przez cały sezon

Nazwa "sosnersy" nie mówi nam zbyt wiele. Jedynie osoby, które znają się na lasach i ich bogactwie wiedzą, co to jest. Kojarzy się nam ze znanym drzewem iglastym i to jest bardzo dobry trop. Jest to pewna przekąska, w której główną rolę grają kwiaty sosny. Leśnicy często się nią zajadają.

Obrazek"Sosnersy" (facebook.com/LasyPanstwowe)
Paulina Hermann

Często wydaje się, że kwiatostany drzew (nie licząc niektórych przypadków) są niejadalne. Nic bardziej mylnego. Okazuje się bowiem, że są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. Leśnicy uwielbiają maczać je w kremie czekoladowym. Podobno smakują obłędnie.

Lasy Państwowe podzieliły się ciekawym przepisem. Czy "sosnersy" zrobią furorę?

Kwiaty sosny zatopione w gorzkiej czekoladzie. O tym przysmaku mało kto słyszał. Na profilu Lasów Państwowych w mediach społecznościowych opublikowano post, w którym autor wspomniał o tej ciekawej sosnowej przekąsce.

Już zaczyna kwitnąć sosna. Pozwólcie zatem, że dziś przypomnimy wam nasz przepis na "sosnersy" - możemy przeczytać na fanpage'u.

Przygotowanie tej przekąski należy do rzeczy najprostszych na świecie. Najpierw zbierz męskie kwiatostany sosny (na szczęście Lasy Państwowe pokazały, jak one wyglądają i nie musimy się martwić, że coś pomylimy). Dokładnie je oczyść i usuń brązowe łuski. Następnie rozpuść gorzką czekoladę. Teraz możesz maczać kwiaty w kremie i delektować się ich smakiem. Autor wpisu gwarantuje, że przekąska jest przepyszna, ale pachnie lasem. Czasem ciężko ją pogryźć.

Niektórzy internauci lubią kwiaty sosny. "Bez czekolady też pyszne"

Post spotkał się z odzewem użytkowników Facebooka. Część osób przyznała, że zna sosnersy i próbowała już tej przekąski, inni są chętni na przetestowanie jej.

"Bez czekolady też pyszne" - brzmiał jeden komentarz.

W kolejnym możemy przeczytać:

"Zamiast w czekoladzie maczam w miodzie. Taką opcję też polecam".

Pewna internautka zwróciła uwagę na to, że przekąska ma swojego autora:

"To przepis Inez Herbiness i warto wspomnieć jego twórcę". Lasy Państwowe podziękowały jej za uzupełnienie wiadomości.

Jeden facebookowicz podzielił się ciekawą recepturą:

"Moja babcia natomiast robiła z nich syrop. Spirytus i cukier plus kwiatostany".

Obrazek
Kwiat sosny (adobe)

Masz ochotę na pyszne i oryginalne danie? Oto rolada szpinakowa.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste