Pachną lasem i stawiają opór zębom. Leśnicy się nimi zajadają przez cały sezon

Nazwa "sosnersy" nie mówi nam zbyt wiele. Jedynie osoby, które znają się na lasach i ich bogactwie wiedzą, co to jest. Kojarzy się nam ze znanym drzewem iglastym i to jest bardzo dobry trop. Jest to pewna przekąska, w której główną rolę grają kwiaty sosny. Leśnicy często się nią zajadają.

Obrazek"Sosnersy" (facebook.com/LasyPanstwowe)
Paulina Hermann

Często wydaje się, że kwiatostany drzew (nie licząc niektórych przypadków) są niejadalne. Nic bardziej mylnego. Okazuje się bowiem, że są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. Leśnicy uwielbiają maczać je w kremie czekoladowym. Podobno smakują obłędnie.

Lasy Państwowe podzieliły się ciekawym przepisem. Czy "sosnersy" zrobią furorę?

Kwiaty sosny zatopione w gorzkiej czekoladzie. O tym przysmaku mało kto słyszał. Na profilu Lasów Państwowych w mediach społecznościowych opublikowano post, w którym autor wspomniał o tej ciekawej sosnowej przekąsce.

Już zaczyna kwitnąć sosna. Pozwólcie zatem, że dziś przypomnimy wam nasz przepis na "sosnersy" - możemy przeczytać na fanpage'u.

Przygotowanie tej przekąski należy do rzeczy najprostszych na świecie. Najpierw zbierz męskie kwiatostany sosny (na szczęście Lasy Państwowe pokazały, jak one wyglądają i nie musimy się martwić, że coś pomylimy). Dokładnie je oczyść i usuń brązowe łuski. Następnie rozpuść gorzką czekoladę. Teraz możesz maczać kwiaty w kremie i delektować się ich smakiem. Autor wpisu gwarantuje, że przekąska jest przepyszna, ale pachnie lasem. Czasem ciężko ją pogryźć.

Niektórzy internauci lubią kwiaty sosny. "Bez czekolady też pyszne"

Post spotkał się z odzewem użytkowników Facebooka. Część osób przyznała, że zna sosnersy i próbowała już tej przekąski, inni są chętni na przetestowanie jej.

"Bez czekolady też pyszne" - brzmiał jeden komentarz.

W kolejnym możemy przeczytać:

"Zamiast w czekoladzie maczam w miodzie. Taką opcję też polecam".

Pewna internautka zwróciła uwagę na to, że przekąska ma swojego autora:

"To przepis Inez Herbiness i warto wspomnieć jego twórcę". Lasy Państwowe podziękowały jej za uzupełnienie wiadomości.

Jeden facebookowicz podzielił się ciekawą recepturą:

"Moja babcia natomiast robiła z nich syrop. Spirytus i cukier plus kwiatostany".

Obrazek
Kwiat sosny (adobe)

Masz ochotę na pyszne i oryginalne danie? Oto rolada szpinakowa.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo