Nie dodajesz jajka do szczawiowej? To poważny błąd, nie chodzi o smak

Zupa szczawiowa to absolutny klasyk jeśli chodzi o wiosenne potrawy. Trwa właśnie sezon na to warzywo, do czerwca więc bez problemu dostaniemy świeże liście, które stanowić mogą bazę doskonałych dań. Warto pamiętać, by posiłki z dodatkiem szczawiu komponować z takimi dodatkami jak jajko czy śmietana. I nie chodzi tu wyłącznie o walory smakowe.

ObrazekZupę szczawiową serwuj z jajkiem - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Szczawiowa podawana jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ta lekko kwaśna zupa kojarzy się nam z ciepłymi miesiącami, kiedy na warzywo to trwa sezon. Od kwietnia do czerwca bowiem możemy nabyć świeże liście, które posłużą nam jako dodatek lub baza wiosennych lekkich dań. Mimo wielu wartości odżywczych szczawiu, jadany w zbyt dużych ilościach może szkodzić, zwłaszcza osobom, borykającym się z kamieniami nerkowymi czy problemami z tarczycą. Zobaczcie, co kryje się w tych popularnych liściach.

Dlaczego szczawiowa powinna być podawana z jajkiem?

Walory smakowe to niejedyny powód, dla którego zupa szczawiowa często występuje w towarzystwie jajka i nierzadko śmietany. Działanie antyodżywcze kwasu szczawiowego polega głównie na wiązaniu wapnia i magnezu, a zawarty w jajach czy śmietanie wapń w pewnym stopniu neutralizuje działanie tego kwasu. Dania ze szczawiem warto serwować też z dodatkiem sera żółtego i białego, jogurtu czy nawet szprotek. Wchłanianie wapnia ułatwiają produkty bogate w witaminę D, np. pieczarki lub kurczak.

Warto pamiętać, by w jednej porcji potrawy nie było więcej niż 100 gramów szczawiu. Ilość szczawianów można zredukować o połowę poprzez gotowanie szczawiu w wodzie. Ponadto kwas szczawiowy znajduje się także w szpinaku, rabarbarze czy botwince. Również kawa i herbata to źródła szczawianów — okazuje się, że nawet 80 proc. tych związków w naszej diecie pochodzi właśnie z tych napojów. Zaleca się więc, by w dniu, w którym jemy szczaw, odstawić wyżej wymienione produkty.

Obrazek
Zupa szczawiowa - Pyszności; Foto Canva.com

Kto powinien unikać szczawiu?

Dietę o niskiej zawartości szczawianów poleca się chorującym na kamienie nerkowe (lub w ramach ich profilaktyki), a także borykającym się z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby, trzustki oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego (np. tarczycy). Natomiast jeśli nie masz problemów zdrowotnych, nie warto rezygnować z jedzenia produktów bogatych w szczawiany. Szpinak, rabarbar, kakao czy szczaw posiadają wiele pozytywnych dla zdrowia właściwości.

Szczaw - wartości odżywcze

Szczaw jest bogaty w witaminy C, K, A, E, kwas foliowy oraz minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez i potas. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, witamina K jest ważna dla zdrowia kości, a witamina A wpływa na zdrowie oczu. Warzywo to ma również niską zawartość kalorii, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o linię i odchudzających się. Szczaw jest także znanym naturalnym środkiem detoksykującym. Może pomagać w usuwaniu toksyn z organizmu.

Co więcej, szczaw jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Przeciwutleniacze pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym, który może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych. Szczaw jest również źródłem błonnika, obniżającym poziom cholesterolu we krwi. Ponadto, obecność potasu w szczawiu może wspomagać zdrowie serca poprzez regulację ciśnienia krwi.

Wypróbuj nasz przepis na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯