Nie dodajesz jajka do szczawiowej? To poważny błąd, nie chodzi o smak
Zupa szczawiowa to absolutny klasyk jeśli chodzi o wiosenne potrawy. Trwa właśnie sezon na to warzywo, do czerwca więc bez problemu dostaniemy świeże liście, które stanowić mogą bazę doskonałych dań. Warto pamiętać, by posiłki z dodatkiem szczawiu komponować z takimi dodatkami jak jajko czy śmietana. I nie chodzi tu wyłącznie o walory smakowe.
15.05.2023 | aktual.: 19.10.2023 17:28
Szczawiowa podawana jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ta lekko kwaśna zupa kojarzy się nam z ciepłymi miesiącami, kiedy na warzywo to trwa sezon. Od kwietnia do czerwca bowiem możemy nabyć świeże liście, które posłużą nam jako dodatek lub baza wiosennych lekkich dań. Mimo wielu wartości odżywczych szczawiu, jadany w zbyt dużych ilościach może szkodzić, zwłaszcza osobom, borykającym się z kamieniami nerkowymi czy problemami z tarczycą. Zobaczcie, co kryje się w tych popularnych liściach.
Dlaczego szczawiowa powinna być podawana z jajkiem?
Walory smakowe to niejedyny powód, dla którego zupa szczawiowa często występuje w towarzystwie jajka i nierzadko śmietany. Działanie antyodżywcze kwasu szczawiowego polega głównie na wiązaniu wapnia i magnezu, a zawarty w jajach czy śmietanie wapń w pewnym stopniu neutralizuje działanie tego kwasu. Dania ze szczawiem warto serwować też z dodatkiem sera żółtego i białego, jogurtu czy nawet szprotek. Wchłanianie wapnia ułatwiają produkty bogate w witaminę D, np. pieczarki lub kurczak.
Warto pamiętać, by w jednej porcji potrawy nie było więcej niż 100 gramów szczawiu. Ilość szczawianów można zredukować o połowę poprzez gotowanie szczawiu w wodzie. Ponadto kwas szczawiowy znajduje się także w szpinaku, rabarbarze czy botwince. Również kawa i herbata to źródła szczawianów — okazuje się, że nawet 80 proc. tych związków w naszej diecie pochodzi właśnie z tych napojów. Zaleca się więc, by w dniu, w którym jemy szczaw, odstawić wyżej wymienione produkty.
Kto powinien unikać szczawiu?
Dietę o niskiej zawartości szczawianów poleca się chorującym na kamienie nerkowe (lub w ramach ich profilaktyki), a także borykającym się z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby, trzustki oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego (np. tarczycy). Natomiast jeśli nie masz problemów zdrowotnych, nie warto rezygnować z jedzenia produktów bogatych w szczawiany. Szpinak, rabarbar, kakao czy szczaw posiadają wiele pozytywnych dla zdrowia właściwości.
Szczaw - wartości odżywcze
Szczaw jest bogaty w witaminy C, K, A, E, kwas foliowy oraz minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez i potas. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, witamina K jest ważna dla zdrowia kości, a witamina A wpływa na zdrowie oczu. Warzywo to ma również niską zawartość kalorii, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o linię i odchudzających się. Szczaw jest także znanym naturalnym środkiem detoksykującym. Może pomagać w usuwaniu toksyn z organizmu.
Co więcej, szczaw jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Przeciwutleniacze pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym, który może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych. Szczaw jest również źródłem błonnika, obniżającym poziom cholesterolu we krwi. Ponadto, obecność potasu w szczawiu może wspomagać zdrowie serca poprzez regulację ciśnienia krwi.
Wypróbuj nasz przepis na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym: