Babciny przepis na rosół. Sekretem jest nietypowy składnik
16.07.2023 09:30, aktual.: 16.07.2023 11:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wydaje ci się, że o rosole wiesz już wszystko? Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca i sprawdź, czy stosujesz patent babci Zosi. To jej tajna broń, dzięki której zupa wychodzi fenomenalna za każdym razem. Taki rosół mogłabym jeść codziennie!
Chyba zgodzisz się ze mną, że rosół to nasza narodowa zupa. W wielu polskich domach do dziś serwowana jest co tydzień, w każdą niedzielę. Sama wychowałam się w takim domu i po prostu nie wyobrażam sobie niedzieli bez pysznego bulionu. Moje maluchy też za nią przepadają, a mąż zawsze je dwa talerze pod rząd.
I oczywiście nie jest to przypadek. A wszystko to zasługa mojej babci Zosi, która zdradziła mi swój sprawdzony patent na idealny rosół. Ty również musisz go poznać!
Babcia Zosia rosół gotuje z nietypowym składnikiem
Kiedy myślisz o rosole, pewnie przed oczami widzisz mięsno-warzywną mieszanką w złocistym wywarze z całą masą kuchennych przypraw. A jeśli powiem ci, że do gotującego się rosołu dobrze też dodać cukier?
Wiem, że początkowo pomysł ten może wydawać się czystym szaleństwem. Daj mi jednak kilka minut, a jeszcze dziś sam dorzucisz słodki składnik do garnka z gotującą się zupą. Daję ci gwarancję.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto wyjaśnić, jakie działanie ma cukier w tym przypadku. Otóż dzięki niemu cały proces gotowania przebiegnie dużo szybciej. A tym samym nie będziesz musiał spędzić w kuchni wielu godzin. Tym bardziej w niedzielę, kiedy jest czas na odpoczynek i beztroskie chwile z bliskimi.
Dodatek cukru wpłynie też korzystnie na gotujące się mięso. Będzie idealnie miękkie, mimo że gotowanie zupy będzie trwało krócej. Nieoczywisty składnik doda też bonusowych akcentów smakowych gotującej się kombinacji produktów. Genialne prawda?
Jak zrobić rosół z dodatkiem cukru?
Gotowanie zupy w tym przypadku wygląda tak samo, jak gotowanie tradycyjnego rosołu, dlatego też nie ma sensu wypisywać wszystkich składników po raz setny. Kluczowe znaczenie ma tu jednak moment i ilość dodawanego do garnka cukru..
Najlepiej dodać go tuż po tym, jak zbierzesz pierwsze szumowiny. Najpierw wrzuć przygotowane wcześniej warzywa. Tuż po nich wsyp do środka również 1 łyżeczkę cukru i to wystarczy, aby zrobić pyszną zupę dużo szybciej. Czas gotowania skróci się do ok. 1,5 godziny.
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka podrasować swój rosół do perfekcji. Patent babci Zosi nigdy mnie nie zawiódł, dlatego polecam stosować go przy każdym gotowaniu rosołu. Babcie na kuchni znają się najlepiej, dlatego warto ich słuchać. Zgadzasz się ze mną?
Ten trik kuchenny również może się przydać: Weź nóż i natnij schab przed rozbiciem. To sekretny trik kucharzy, by kotlety były pyszne