Babciny przepis na rosół. Sekretem jest nietypowy składnik

Wydaje ci się, że o rosole wiesz już wszystko? Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca i sprawdź, czy stosujesz patent babci Zosi. To jej tajna broń, dzięki której zupa wychodzi fenomenalna za każdym razem. Taki rosół mogłabym jeść codziennie!

ObrazekDlaczego warto gotować rosół z dodatkiem cukru?/źródło: Filip Olejowski/Adobe Stock, 422737, Pixabay
Marzena Pęcak
SKOMENTUJ

Chyba zgodzisz się ze mną, że rosół to nasza narodowa zupa. W wielu polskich domach do dziś serwowana jest co tydzień, w każdą niedzielę. Sama wychowałam się w takim domu i po prostu nie wyobrażam sobie niedzieli bez pysznego bulionu. Moje maluchy też za nią przepadają, a mąż zawsze je dwa talerze pod rząd.

I oczywiście nie jest to przypadek. A wszystko to zasługa mojej babci Zosi, która zdradziła mi swój sprawdzony patent na idealny rosół. Ty również musisz go poznać!

Babcia Zosia rosół gotuje z nietypowym składnikiem

Kiedy myślisz o rosole, pewnie przed oczami widzisz mięsno-warzywną mieszanką w złocistym wywarze z całą masą kuchennych przypraw. A jeśli powiem ci, że do gotującego się rosołu dobrze też dodać cukier?

Wiem, że początkowo pomysł ten może wydawać się czystym szaleństwem. Daj mi jednak kilka minut, a jeszcze dziś sam dorzucisz słodki składnik do garnka z gotującą się zupą. Daję ci gwarancję.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto wyjaśnić, jakie działanie ma cukier w tym przypadku. Otóż dzięki niemu cały proces gotowania przebiegnie dużo szybciej. A tym samym nie będziesz musiał spędzić w kuchni wielu godzin. Tym bardziej w niedzielę, kiedy jest czas na odpoczynek i beztroskie chwile z bliskimi.

Dodatek cukru wpłynie też korzystnie na gotujące się mięso. Będzie idealnie miękkie, mimo że gotowanie zupy będzie trwało krócej. Nieoczywisty składnik doda też bonusowych akcentów smakowych gotującej się kombinacji produktów. Genialne prawda?

Obrazek
Cukier w rosole to nie żart, pełni w nim ważną rolę/źródło: 422737, pixabay

Jak zrobić rosół z dodatkiem cukru?

Gotowanie zupy w tym przypadku wygląda tak samo, jak gotowanie tradycyjnego rosołu, dlatego też nie ma sensu wypisywać wszystkich składników po raz setny. Kluczowe znaczenie ma tu jednak moment i ilość dodawanego do garnka cukru..

Najlepiej dodać go tuż po tym, jak zbierzesz pierwsze szumowiny. Najpierw wrzuć przygotowane wcześniej warzywa. Tuż po nich wsyp do środka również 1 łyżeczkę cukru i to wystarczy, aby zrobić pyszną zupę dużo szybciej. Czas gotowania skróci się do ok. 1,5 godziny.

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka podrasować swój rosół do perfekcji. Patent babci Zosi nigdy mnie nie zawiódł, dlatego polecam stosować go przy każdym gotowaniu rosołu. Babcie na kuchni znają się najlepiej, dlatego warto ich słuchać. Zgadzasz się ze mną?

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie