Weź ogórki małosolne i zanurz je w pysznej zalewie. Każdy będzie chciał przepis

Jeśli szukacie nowych, ciekawych pomysłów na sałatki z ogórków, nasz przepis na ogórki małosolne z olejem chili to będzie strzał w dziesiątkę. Te smaczne i chrupiące ogórki zatopione w kolorowej i aromatycznej zalewie na pewno was zaskoczą. To doskonały dodatek do grillowanych dań.

ObrazekPyszności - Fot. "Roślinna sprawa"
Katarzyna Gileta

Ogórki małosolne w oleju chili to świetna alternatywa dla lepiej nam znanych przetworów warzywnych jak kiszone ogórki, korniszony czy papryka w occie. Nasze ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadów czy dań z grilla. Możecie dodawać je też do sałatek, hot dogów czy hamburgerów. Posmakują wszystkim wielbicielom ostrych dań.

W oleju chili możesz zamarynować ogórki w każdej postaci: pasuje do świeżych, małosolnych i kiszonych (do tych ostatnich nie dodawaj więcej soli). Będą świetnie pasować do ryżu albo orzechowych nudli

- pisze Dominika Targosz w książce "Roślinna sprawa".

Ogórki małosolne z olejem chili – przepis

Składniki:

  • 250 g ogórków małosolnych
  • ½ pęczka dymki
  • 3 łyżki oleju chili
  • 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru,
  • szczypta soli i 1 łyżka
  • octu ryżowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki przekrój najpierw w poprzek, a później wzdłuż na ćwiartki. Posiekaj dymkę, przełóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj z olejem chili.
  2. Odstaw na mniej więcej 15 minut i w razie potrzeby dopraw cukrem i szczyptą soli lub dodaj nieco octu ryżowego dla balansu.
  3. Możesz przygotować większą ilość i przechowywać ok. tygodnia w lodówce.

Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"

Obrazek
Pyszności - Fot. Roślinna sprawa

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo