Weź ogórki małosolne i zanurz je w pysznej zalewie. Każdy będzie chciał przepis

Jeśli szukacie nowych, ciekawych pomysłów na sałatki z ogórków, nasz przepis na ogórki małosolne z olejem chili to będzie strzał w dziesiątkę. Te smaczne i chrupiące ogórki zatopione w kolorowej i aromatycznej zalewie na pewno was zaskoczą. To doskonały dodatek do grillowanych dań.

ObrazekPyszności - Fot. "Roślinna sprawa"
Katarzyna Gileta

Ogórki małosolne w oleju chili to świetna alternatywa dla lepiej nam znanych przetworów warzywnych jak kiszone ogórki, korniszony czy papryka w occie. Nasze ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadów czy dań z grilla. Możecie dodawać je też do sałatek, hot dogów czy hamburgerów. Posmakują wszystkim wielbicielom ostrych dań.

W oleju chili możesz zamarynować ogórki w każdej postaci: pasuje do świeżych, małosolnych i kiszonych (do tych ostatnich nie dodawaj więcej soli). Będą świetnie pasować do ryżu albo orzechowych nudli

- pisze Dominika Targosz w książce "Roślinna sprawa".

Ogórki małosolne z olejem chili – przepis

Składniki:

  • 250 g ogórków małosolnych
  • ½ pęczka dymki
  • 3 łyżki oleju chili
  • 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru,
  • szczypta soli i 1 łyżka
  • octu ryżowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki przekrój najpierw w poprzek, a później wzdłuż na ćwiartki. Posiekaj dymkę, przełóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj z olejem chili.
  2. Odstaw na mniej więcej 15 minut i w razie potrzeby dopraw cukrem i szczyptą soli lub dodaj nieco octu ryżowego dla balansu.
  3. Możesz przygotować większą ilość i przechowywać ok. tygodnia w lodówce.

Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"

Obrazek
Pyszności - Fot. Roślinna sprawa

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane