Adam Małysz zdradził przepis na ogórki małosolne. Nietypowy składnik zalewy podzielił internautów

Nie masz pomysłu na przetwory? A co powiesz na ogórki małosolne? Adam Małysz podzielił się fantastycznym przepisem na te domowe wyroby. Jeśli masz ochotę ich spróbować, sprawdź jak je prawidłowo wykonać. Poniżej podajemy przepis!

ObrazekMałosolne ogórki od Małysza - Pyszności; Foto: instagram.com/adammalyszofficial; Canva.com
Agnieszka

Przetwory według Adama Małysza

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Adam Małysz niedawno opublikował na Facebooku przepis na ogórki małosolne. Skrywają one w sobie chrzan, czosnek oraz papryczkę chili. Dzięki temu przetwory odznaczają się wyrazistym, pikantnym charakterem. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe. W związku z tym stanowią świetną przekąskę między posiłkami.

Przepis na ogórki małosolne według Adama Małysza

Ogórki małosolne zawierają w swoim składzie same zdrowe i smaczne składniki. W związku z tym warto je mieć w swojej spiżarni. Poza tym, przetwory są już gotowe po dwóch lub trzech dniach. Poniżej podajemy na nie przepis.

Składniki:

3 kg ogórków - najlepiej dodać ogórki odznaczające się małymi rozmiarami

3 łyżki soli

czosnek - część czosnku należy pokroić, a część podzielić na ząbki

koper włoski

chrzan

papryczka chili - należy ją pokroić

3 litry wody

Sposób wykonania:

Ogórki umyj, a następnie zalej zimną wodą. Odstaw je na około 3 godziny. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj sól. Całość odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj słoiki - dokładnie je umyj. Następnie wkładaj do nich na przemian ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę oraz koper. Wszystko zalej ostudzoną zalewą. Słoiki odstaw  na około 2 - 3 dni. Po tym czasie warto ich spróbować - są fantastyczne!

Reakcja internautów na przepis

Pod postem Adama Małysza na temat ogórków małosolnych pojawiło się sporo komentarzy. Okazuje się, że niektórzy robili już przetwory, jednak bez dodatku papryczki. Wiele osób podziękowało Małyszowi za ten rewelacyjny przepis. Niektórzy zdążyli już wykonać ogórki małosolne według Adama Małysza. W związku z tym podzielili się zdjęciem przetworów w komentarzu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sałatkę szwedzką w słoiki krok po kroku. Fantastycznie smakuje w towarzystwie pieczywa, czy jako dodatek do dań obiadowych.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯