Adam Małysz zdradził przepis na ogórki małosolne. Nietypowy składnik zalewy podzielił internautów

Nie masz pomysłu na przetwory? A co powiesz na ogórki małosolne? Adam Małysz podzielił się fantastycznym przepisem na te domowe wyroby. Jeśli masz ochotę ich spróbować, sprawdź jak je prawidłowo wykonać. Poniżej podajemy przepis!

ObrazekMałosolne ogórki od Małysza - Pyszności; Foto: instagram.com/adammalyszofficial; Canva.com
Agnieszka

Przetwory według Adama Małysza

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Adam Małysz niedawno opublikował na Facebooku przepis na ogórki małosolne. Skrywają one w sobie chrzan, czosnek oraz papryczkę chili. Dzięki temu przetwory odznaczają się wyrazistym, pikantnym charakterem. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe. W związku z tym stanowią świetną przekąskę między posiłkami.

Przepis na ogórki małosolne według Adama Małysza

Ogórki małosolne zawierają w swoim składzie same zdrowe i smaczne składniki. W związku z tym warto je mieć w swojej spiżarni. Poza tym, przetwory są już gotowe po dwóch lub trzech dniach. Poniżej podajemy na nie przepis.

Składniki:

3 kg ogórków - najlepiej dodać ogórki odznaczające się małymi rozmiarami

3 łyżki soli

czosnek - część czosnku należy pokroić, a część podzielić na ząbki

koper włoski

chrzan

papryczka chili - należy ją pokroić

3 litry wody

Sposób wykonania:

Ogórki umyj, a następnie zalej zimną wodą. Odstaw je na około 3 godziny. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj sól. Całość odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj słoiki - dokładnie je umyj. Następnie wkładaj do nich na przemian ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę oraz koper. Wszystko zalej ostudzoną zalewą. Słoiki odstaw  na około 2 - 3 dni. Po tym czasie warto ich spróbować - są fantastyczne!

Reakcja internautów na przepis

Pod postem Adama Małysza na temat ogórków małosolnych pojawiło się sporo komentarzy. Okazuje się, że niektórzy robili już przetwory, jednak bez dodatku papryczki. Wiele osób podziękowało Małyszowi za ten rewelacyjny przepis. Niektórzy zdążyli już wykonać ogórki małosolne według Adama Małysza. W związku z tym podzielili się zdjęciem przetworów w komentarzu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sałatkę szwedzką w słoiki krok po kroku. Fantastycznie smakuje w towarzystwie pieczywa, czy jako dodatek do dań obiadowych.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości