Ogórki małosolne w mniej niż 5 godzin. Szybsza metoda nie istnieje

Ogórki małosolne to coś, na co czekamy cały rok. Pyszne, chrupiące i delikatnie słone nadają się jako dodatek do kanapek, mięs bądź sosów, ale niektórzy z nas nie mogą się oprzeć i zjadają je bez niczego. Tradycyjny proces przygotowywania ogórków małosolnych może być dla niektórych z nas nieco trudny, więc prezentujemy o wiele łatwiejszą i szybszą metodę.

Ogórki małosolne w mniej niż pięć minut. Fot. YouTube/jedzpysznieOgórki małosolne w mniej niż pięć minut. Fot. YouTube/jedzpysznie

Ogórki małosolne to doskonała propozycja dla tych, którzy nie lubią na przykład ogórków kiszonych lub konserwowych. Odpowiednio przygotowane są lekko słone, nieziemsko smaczne i chrupiące. Okazuje się, że można przygotować je błyskawicznie i cieszyć się nimi w mniej niż pięć godzin. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Ogórki małosolne w mniej niż 5 godzin. Tego sposobu nie zna żadna babcia

W internecie pojawiło się nagranie z przepisem na ekspresowe ogórki małosolne. Metoda ta jest mało znana, a szkoda. Sprawdzi się idealnie dla tych, którzy nie lubią czekać.

Składniki:

  • 500 g ogórków,
  • 3 lub 4 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • trochę kopru,
  • 15 g soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki gruntowe dokładnie myjemy. To samo robimy z chrzanem i koprem.
  2. Końcówki ogórków obcinamy z obu stron.
  3. Wkładamy ogórki do plastikowego pojemnika i dodajemy resztę składników.
  4. Pojemnik zamykamy szczelnie i wstrząsamy.
  5. Ogródki odstawiamy do lodówki, jednak warto co jakiś czas wstrząsnąć pudełkiem.
  6. Po kilku godzinach ogórki będą gotowe. Smacznego!

https://youtube.com/shorts/SwQkRrcSqko?feature=share

Co zrobić z ogórków małosolnych? Przepis na surówkę z małosolnych

Ogórki małosolne świetnie nadają się jako dodatek do obiadów. Doskonale komponują się z duszonym bądź pieczonym mięsem. Jak zatem przygotować surówkę z ogórków małosolnych, by smakowała wszystkim członkom rodziny?

Składniki:

  • 5 ogórków małosolnych,
  • marchewka,
  • cebula,
  • łyżka oleju lub oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki małosolne kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
  2. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, a następnie dodajemy do ogórków.
  3. Marchewkę obieramy, a następnie trzemy ją na grubych oczkach. Przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Do surówki wlewamy łyżkę oleju rzepakowego lub oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
Ogórki małosolne - przepis. Fot. Pixabay
Ogórki małosolne - przepis. Fot. Pixabay

Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie? Wypróbuj szaszłyki z krewetkami i ananasem. 

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą