Ogórki małosolne w mniej niż 5 godzin. Szybsza metoda nie istnieje
Ogórki małosolne to coś, na co czekamy cały rok. Pyszne, chrupiące i delikatnie słone nadają się jako dodatek do kanapek, mięs bądź sosów, ale niektórzy z nas nie mogą się oprzeć i zjadają je bez niczego. Tradycyjny proces przygotowywania ogórków małosolnych może być dla niektórych z nas nieco trudny, więc prezentujemy o wiele łatwiejszą i szybszą metodę.
14.05.2023 | aktual.: 14.05.2023 17:48
Ogórki małosolne to doskonała propozycja dla tych, którzy nie lubią na przykład ogórków kiszonych lub konserwowych. Odpowiednio przygotowane są lekko słone, nieziemsko smaczne i chrupiące. Okazuje się, że można przygotować je błyskawicznie i cieszyć się nimi w mniej niż pięć godzin. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Ogórki małosolne w mniej niż 5 godzin. Tego sposobu nie zna żadna babcia
W internecie pojawiło się nagranie z przepisem na ekspresowe ogórki małosolne. Metoda ta jest mało znana, a szkoda. Sprawdzi się idealnie dla tych, którzy nie lubią czekać.
Składniki:
- 500 g ogórków,
- 3 lub 4 ząbki czosnku,
- kawałek chrzanu,
- trochę kopru,
- 15 g soli.
Sposób przygotowania:
- Ogórki gruntowe dokładnie myjemy. To samo robimy z chrzanem i koprem.
- Końcówki ogórków obcinamy z obu stron.
- Wkładamy ogórki do plastikowego pojemnika i dodajemy resztę składników.
- Pojemnik zamykamy szczelnie i wstrząsamy.
- Ogródki odstawiamy do lodówki, jednak warto co jakiś czas wstrząsnąć pudełkiem.
- Po kilku godzinach ogórki będą gotowe. Smacznego!
https://youtube.com/shorts/SwQkRrcSqko?feature=share
Co zrobić z ogórków małosolnych? Przepis na surówkę z małosolnych
Ogórki małosolne świetnie nadają się jako dodatek do obiadów. Doskonale komponują się z duszonym bądź pieczonym mięsem. Jak zatem przygotować surówkę z ogórków małosolnych, by smakowała wszystkim członkom rodziny?
Składniki:
- 5 ogórków małosolnych,
- marchewka,
- cebula,
- łyżka oleju lub oliwy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki małosolne kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
- Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, a następnie dodajemy do ogórków.
- Marchewkę obieramy, a następnie trzemy ją na grubych oczkach. Przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
- Do surówki wlewamy łyżkę oleju rzepakowego lub oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie? Wypróbuj szaszłyki z krewetkami i ananasem.