Ogórki małosolne w mniej niż 5 godzin. Szybsza metoda nie istnieje

Ogórki małosolne to coś, na co czekamy cały rok. Pyszne, chrupiące i delikatnie słone nadają się jako dodatek do kanapek, mięs bądź sosów, ale niektórzy z nas nie mogą się oprzeć i zjadają je bez niczego. Tradycyjny proces przygotowywania ogórków małosolnych może być dla niektórych z nas nieco trudny, więc prezentujemy o wiele łatwiejszą i szybszą metodę.

Ogórki małosolne w mniej niż pięć minut. Fot. YouTube/jedzpysznieOgórki małosolne w mniej niż pięć minut. Fot. YouTube/jedzpysznie

Ogórki małosolne to doskonała propozycja dla tych, którzy nie lubią na przykład ogórków kiszonych lub konserwowych. Odpowiednio przygotowane są lekko słone, nieziemsko smaczne i chrupiące. Okazuje się, że można przygotować je błyskawicznie i cieszyć się nimi w mniej niż pięć godzin. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Ogórki małosolne w mniej niż 5 godzin. Tego sposobu nie zna żadna babcia

W internecie pojawiło się nagranie z przepisem na ekspresowe ogórki małosolne. Metoda ta jest mało znana, a szkoda. Sprawdzi się idealnie dla tych, którzy nie lubią czekać.

Składniki:

  • 500 g ogórków,
  • 3 lub 4 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • trochę kopru,
  • 15 g soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki gruntowe dokładnie myjemy. To samo robimy z chrzanem i koprem.
  2. Końcówki ogórków obcinamy z obu stron.
  3. Wkładamy ogórki do plastikowego pojemnika i dodajemy resztę składników.
  4. Pojemnik zamykamy szczelnie i wstrząsamy.
  5. Ogródki odstawiamy do lodówki, jednak warto co jakiś czas wstrząsnąć pudełkiem.
  6. Po kilku godzinach ogórki będą gotowe. Smacznego!

https://youtube.com/shorts/SwQkRrcSqko?feature=share

Co zrobić z ogórków małosolnych? Przepis na surówkę z małosolnych

Ogórki małosolne świetnie nadają się jako dodatek do obiadów. Doskonale komponują się z duszonym bądź pieczonym mięsem. Jak zatem przygotować surówkę z ogórków małosolnych, by smakowała wszystkim członkom rodziny?

Składniki:

  • 5 ogórków małosolnych,
  • marchewka,
  • cebula,
  • łyżka oleju lub oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki małosolne kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
  2. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, a następnie dodajemy do ogórków.
  3. Marchewkę obieramy, a następnie trzemy ją na grubych oczkach. Przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Do surówki wlewamy łyżkę oleju rzepakowego lub oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
Ogórki małosolne - przepis. Fot. Pixabay
Ogórki małosolne - przepis. Fot. Pixabay

Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie? Wypróbuj szaszłyki z krewetkami i ananasem. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯