WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Bułka tarta i masło to nuda. Kalafiora robię w zupełnie inny sposób i każdy się zajada

Kalafior to warzywo, które wielu osobom kojarzy się z mdłą, bezsmakową potrawą z bułką tartą. Nic bardziej mylnego! Można przyrządzić go na mnóstwo pysznych i zdrowych sposobów. Ja mam swój sprawdzony na kalafior zapiekany pod beszamelem, który zachwyca wszystkich.

Kalafior zapiekany pod beszamelemKalafior zapiekany pod beszamelem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eleonora
Marcin Michałowski

Kalafior to warzywo, które może zaskoczyć nie tylko smakiem, ale także sposobem przygotowania. Oto przepis na wyjątkową zapiekankę z kalafiora, która robi furorę na stole i zadowala nawet najwybredniejszych smakoszy. Gotowi na kulinarną podróż?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki z kurczaka łączę na patelni z kremowym sosem. Po chwili obiad dla całej rodziny jest gotowy

Kalafior zapiekany pod beszamelem z migdałową panierką i nutą orientu

Zamiast bułki tartej i masła, kalafiora panieruję w pysznej mieszance startego parmezanu i prażonych płatków migdałowych. To połączenie daje mu chrupiącą panierkę o wyrazistym, orzechowym smaku, która idealnie komponuje się z delikatnym sosem beszamelowym.

Dodatkowo, do sosu beszamelowego dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i świeżo starty tymianek. Te aromatyczne przyprawy nadają potrawie głębi i wyrafinowania.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka curry,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 100 g mozzarelli.

Przygotowanie:

  1. Kalafior podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, do momentu aż będzie al dente.
  2. Płatki migdałów rozdrobnij w blenderze lub młynku.
  3. Jajka roztrzep w misce. Mąkę przesyp do drugiej miski.
  4. Kalafiorowe różyczki obtocz w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce migdałowej.
  5. W garnku rozgrzej olej i smaż panierowane różyczki kalafiora na złoty kolor.
  6. W drugim garnku roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj przez chwilę.
  7. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  8. Do sosu beszamelowego dodaj musztardę, curry, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  9. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż na dnie podsmażone różyczki kalafiora.
  10. Zalej kalafiora sosem beszamelowym i posyp mozzarellą.
  11. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż mozzarella się roztopi i zezłoci.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do sosu beszamelowego możesz dodać inne przyprawy, np. papryczkę chili, czosnek granulowany lub zioła.
  • Zamiast mozzarelli możesz użyć innego sera, np. żółtego goudy lub cheddara.
  • Kalafior zapiekany pod beszamelem możesz podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟