Bułka tarta i masło to nuda. Kalafiora robię w zupełnie inny sposób i każdy się zajada

Kalafior to warzywo, które wielu osobom kojarzy się z mdłą, bezsmakową potrawą z bułką tartą. Nic bardziej mylnego! Można przyrządzić go na mnóstwo pysznych i zdrowych sposobów. Ja mam swój sprawdzony na kalafior zapiekany pod beszamelem, który zachwyca wszystkich.

Kalafior zapiekany pod beszamelemKalafior zapiekany pod beszamelem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eleonora
Marcin Michałowski

Kalafior to warzywo, które może zaskoczyć nie tylko smakiem, ale także sposobem przygotowania. Oto przepis na wyjątkową zapiekankę z kalafiora, która robi furorę na stole i zadowala nawet najwybredniejszych smakoszy. Gotowi na kulinarną podróż?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki z kurczaka łączę na patelni z kremowym sosem. Po chwili obiad dla całej rodziny jest gotowy

Kalafior zapiekany pod beszamelem z migdałową panierką i nutą orientu

Zamiast bułki tartej i masła, kalafiora panieruję w pysznej mieszance startego parmezanu i prażonych płatków migdałowych. To połączenie daje mu chrupiącą panierkę o wyrazistym, orzechowym smaku, która idealnie komponuje się z delikatnym sosem beszamelowym.

Dodatkowo, do sosu beszamelowego dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i świeżo starty tymianek. Te aromatyczne przyprawy nadają potrawie głębi i wyrafinowania.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka curry,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 100 g mozzarelli.

Przygotowanie:

  1. Kalafior podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, do momentu aż będzie al dente.
  2. Płatki migdałów rozdrobnij w blenderze lub młynku.
  3. Jajka roztrzep w misce. Mąkę przesyp do drugiej miski.
  4. Kalafiorowe różyczki obtocz w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce migdałowej.
  5. W garnku rozgrzej olej i smaż panierowane różyczki kalafiora na złoty kolor.
  6. W drugim garnku roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj przez chwilę.
  7. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  8. Do sosu beszamelowego dodaj musztardę, curry, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  9. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż na dnie podsmażone różyczki kalafiora.
  10. Zalej kalafiora sosem beszamelowym i posyp mozzarellą.
  11. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż mozzarella się roztopi i zezłoci.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do sosu beszamelowego możesz dodać inne przyprawy, np. papryczkę chili, czosnek granulowany lub zioła.
  • Zamiast mozzarelli możesz użyć innego sera, np. żółtego goudy lub cheddara.
  • Kalafior zapiekany pod beszamelem możesz podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek