Właśnie zaczyna się na niego sezon. Pośpiesz się, bo nie trwa długo, a jelita i serce go uwielbiają

Już na początku sezonu na bób warto sobie przypomnieć, dlaczego go jeść. Ten strączek ma naprawdę sporo wartości odżywczych. Do tego młody bób jest tak pyszny, że niektórym nawet nie przeszkadza skórka. Zdarzają się również fani surowego bobu. Nadaje się na przekąskę i do bardzo wielu potraw.

Bób w woreczkachBób w woreczkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BeSilvestre
Dorota Gepert

Sezon na bób dopiero się zaczyna, ale już przypominamy, że trwa krótko. Owszem, można potem kupić mrożony, ale to właśnie świeży jest najlepszy. Dlatego, gdy tylko ceny na to pozwolą, cieszmy się jego smakiem tak często jak tylko możemy.

Jeśli obawiasz się wzdęć po bobie, pomogą zioła

Unikasz bobu, bo masz po nim problemy z trawieniem? To często kwestia odpowiedniego przygotowania. Warto gotować go z ziołami, które nie dopuszczą do wzdęć. Dodatkowo świetnie pasują do smaku bobu. To oregano, mięta, kolendra, koper włoski, kminek czy rozmaryn.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Dlaczego warto jeść bób?

Bób jest bogaty w błonnik, którego tak potrzebujemy, by układ trawienny pracował sprawnie. Ma duży wpływ na funkcjonowanie jelit i zapobiega zaparciom. Dzięki niemu dłużej nie czujemy głodu i unikamy podjadania miedzy posiłkami. To się przekłada na wagę.

Bób to świetne źródło białka roślinnego. Jest ono szczególnie ważne przy diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, a także do produkcji enzymów i hormonów w organizmie. Dlatego tak ważne jest w diecie kobiet dojrzałych.

Bób powinien znaleźć się też w menu osób z problemami kardiologicznymi. Działa bowiem przeciwzapalnie oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi i tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.

Bób w diecie może przyczynić się do ochrony przed chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i otyłość. Ze względu na niską zawartość kalorii i wysoką zawartość błonnika, to warzywo pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała i kontrolować poziom cukru we krwi.

Bób poleca się przy niedoborach żelaza. Zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇