PrzepisDietaDietetyk radzi. Te owoce możesz jeść na diecie, by szybciej schudnąć

Dietetyk radzi. Te owoce możesz jeść na diecie, by szybciej schudnąć

Bartek Szemraj zdradza, po jakie owoce sięgać, będąc na diecie
Bartek Szemraj zdradza, po jakie owoce sięgać, będąc na diecie
Źródło zdjęć: © Canva: Any Lane, YouTube: Bartek Szemraj (screenshot)

26.05.2024 14:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Owoce to źródło cukru, a więc powinno się zrezygnować z ich spożywania, będąc na diecie na odchudzającej? Dietetyk Bartek Szemraj zadaje kłam temu stwierdzeniu i podpowiada, jakie owoce będą najlepsze, kiedy naszym celem jest utrata zbędnych kilogramów.

Bartek Szemraj to dietetyk kliniczny i trener osobisty. W 2018 roku założył portal strefaprzemian.pl. Swoją wiedzą dzieli się również w mediach społecznościowych. Na YouTubie opublikował ostatnio filmik, w którym wyjaśnił, po jakie owoce sięgać, będąc na diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie owoce są dobre na odchudzanie?

Dietetyk i trener Bartek Szemraj wskazał owoce, które jego zdaniem powinny znaleźć się w diecie osób, które są w trakcie odchudzania. Specjalista podpowiedział, by owoce jeść jako deser, po posiłku. Podkreślił również, że wszystkie owoce są zdrowie i warto po nie sięgać, zwłaszcza w postaci naturalnej (tzn. nieprzetworzonej na soki czy dżemy). Jednak ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika i wody polecił następujące:

  • jabłka,
  • grejpfruty,
  • owoce jagodowe, takie jak: jagody, borówki jeżyny, maliny, truskawki.

Owoce te są przykładem produktów o niskiej gęstości energetycznej, ale wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że zawierają one niewiele kalorii, a jednocześnie są źródłem wielu składników niezbędnych dla zdrowia, takich jak witaminy, składniki mineralne i bioaktywne, błonnik pokarmowy oraz woda.

Te owoce warto jeść na diecie
Te owoce warto jeść na diecie© Pixabay

JABŁKA

Jabłka są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą i dla tych, którzy chcą unikać gwałtownych wahań poziomu glukozy. Ponadto błonnik wspiera również zdrowie jelit i może pomóc w zapobieganiu zaparciom.

GREJPFRUTY

Grejpfrut jest niskokaloryczny i przyspiesza przemianę materii, co jest niezwykle korzystne dla osób pragnących schudnąć. Jest on łatwo przyswajalny przez organizm, a co więcej, pomaga w spalaniu tłuszczu. Grejpfrut ma również zdolność do stabilizowania poziomu cukru we krwi.

OWOCE JAGODOWE

Stosowanie w diecie produktów o wysokiej gęstości odżywczej, takich jak owoce jagodowe, jest pomocne w osiągnięciu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ponadto owoce jagodowe są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wydłuża uczucie sytości i korzystnie wpływa na glikemię poposiłkową.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także