Dietetyk radzi. Te owoce możesz jeść na diecie, by szybciej schudnąć
Owoce to źródło cukru, a więc powinno się zrezygnować z ich spożywania, będąc na diecie na odchudzającej? Dietetyk Bartek Szemraj zadaje kłam temu stwierdzeniu i podpowiada, jakie owoce będą najlepsze, kiedy naszym celem jest utrata zbędnych kilogramów.
26.05.2024 14:36
Bartek Szemraj to dietetyk kliniczny i trener osobisty. W 2018 roku założył portal strefaprzemian.pl. Swoją wiedzą dzieli się również w mediach społecznościowych. Na YouTubie opublikował ostatnio filmik, w którym wyjaśnił, po jakie owoce sięgać, będąc na diecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Dietetyk i trener Bartek Szemraj wskazał owoce, które jego zdaniem powinny znaleźć się w diecie osób, które są w trakcie odchudzania. Specjalista podpowiedział, by owoce jeść jako deser, po posiłku. Podkreślił również, że wszystkie owoce są zdrowie i warto po nie sięgać, zwłaszcza w postaci naturalnej (tzn. nieprzetworzonej na soki czy dżemy). Jednak ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika i wody polecił następujące:
- jabłka,
- grejpfruty,
- owoce jagodowe, takie jak: jagody, borówki jeżyny, maliny, truskawki.
Owoce te są przykładem produktów o niskiej gęstości energetycznej, ale wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że zawierają one niewiele kalorii, a jednocześnie są źródłem wielu składników niezbędnych dla zdrowia, takich jak witaminy, składniki mineralne i bioaktywne, błonnik pokarmowy oraz woda.
Zobacz także
JABŁKA
Jabłka są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą i dla tych, którzy chcą unikać gwałtownych wahań poziomu glukozy. Ponadto błonnik wspiera również zdrowie jelit i może pomóc w zapobieganiu zaparciom.
GREJPFRUTY
Grejpfrut jest niskokaloryczny i przyspiesza przemianę materii, co jest niezwykle korzystne dla osób pragnących schudnąć. Jest on łatwo przyswajalny przez organizm, a co więcej, pomaga w spalaniu tłuszczu. Grejpfrut ma również zdolność do stabilizowania poziomu cukru we krwi.
OWOCE JAGODOWE
Stosowanie w diecie produktów o wysokiej gęstości odżywczej, takich jak owoce jagodowe, jest pomocne w osiągnięciu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ponadto owoce jagodowe są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wydłuża uczucie sytości i korzystnie wpływa na glikemię poposiłkową.