Krupnik z tym szlachetnym dodatkiem to jesienny hit. Wszyscy będą błagać o przepis
Krupnik z chrupiącym dodatkiem grzybów stanie się ulubioną sezonową zupą wielu. Jednak nie o borowiku tutaj mowa, a o kurce, której również szlachetności nie brakuje. Kurki świetnie odnajdują się jako aromatyzujący składnik zup. Niejadki i krupnikowi sceptycy pokochają tę zupę w tym wydaniu. Koniecznie sprawdź przepis.
16.09.2024 11:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krupnik świetnie rozgrzewa i syci. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. A z dodatkiem podsmażonych kurek staje się potrawą rodem z restauracji. Domownicy będą zachwyceni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewający krupnik na żeberkach z chrupiącymi kurkami. Hit jesieni
Trudno o bardziej aromatyczny wsad do krupniku. Uwielbiane przez wielu kurki mogą znaleźć wiele kulinarnych zastosowań, ale w połączeniu z rozgrzewającym krupnikiem na żeberkach, sprawdzą się jak mało co. Zanim jednak przyjdzie ci rozkoszować się tym specjałem, musisz dobrze zaopiekować się kurkami. Należy je dokładnie oczyścić, mając na uwadze to, jak delikatne są i jak łatwo zniszczyć ich sprężystą strukturę. Zobacz, jak to zrobić w materiale poniżej:
Z kolei przygotowanie krupniku na żeberkach wymaga długiego gotowania mięsa, by nabrało ono miękkości. Rozpadające się w dłoniach kawałki mięsa lądują na końcu na talerzu, nadając zupie dodatkowej gęstości i niewiarygodnie głębokiego smaku. Ale to nie żeberka stanowią gwiazdę potrawy. Dobrze oczyszczone kurki należy podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, by nabrały chrupkości. Tak przygotowane wieńczą porcję zupy na talerzu. Nie polecamy gotować kurek razem z krupnikiem, bo najpewniej ich smak zginie, a sprężystość ustąpi miejsca nieapetycznej gumowatości.
Krupnik z chrupiącymi kurkami. Rozgrzewający jesienny hit
Składniki:
- 300 g kurek,
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 2 cebule,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 3 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 5 średnich ziemniaków,
- 80 g kaszy jęczmiennej perłowej,
- sól, pieprz,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- lubczyk/ majeranek/suszony koperek,
- świeża natka pietruszki,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki masła klarowanego.
Przygotowanie:
- Żeberka zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj całość.
- Następnie zmniejsz ogień i dodaj do garnka obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony na mniejsze kawałki seler. Gotuj całość przez 60 minut.
- Po tym czasie wyjmij warzywa, a dodaj opaloną cebulę. Całość gotuj, aż mięso będzie miękkie.
- Miękkie mięso wyjmij z zupy, a następnie pozbądź się z niego kości i pokrój.
- Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Gotuj całość pół godziny.
- Na koniec dopraw krupnik solą i pieprzem oraz majerankiem, lubczykiem czy suszonym koperkiem, wedle uznania.
- Z krupniku umieść pokrojone mięso oraz drobno pokrojone, wcześniej ugotowane warzywa.
- Kurki odkładnie oczyść, a następnie podsmaż je na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Skórka grzybów powinna się zarumienić. Kurek nie smaż długo, gdyż mogą stać się gumiaste. Ze względu na to, że kurki można jeść na surowo, możesz zdjąć je z patelni, jak tylko nabiorą koloru i chrupkości, nie musisz ich dusić w nieskończoność.
- Na oddzielnej patelni usmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy zeszkli się, dopraw ją solą i pieprzem, a następnie wymieszaj ją z chrupiącymi kurkami.
- Kurki z cebulą dodaj do zupy na talerzu. Całość udekoruj natką pietruszki.