Nie męczę się z czyszczeniem kurek. Używam dwóch produktów i w mig mam problem z głowy

Cieszy cię widok pełnych koszy kurek, ale drżysz na myśl o usuwaniu z nich zabrudzeń? To żmudna i wymagająca cierpliwości czynność, jednak jest sposób, a nawet kilka, by ułatwić sobie bój o czyste i niezgrzytające w zębach kurki.

Jak skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń z kurek?Jak skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń z kurek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nóż i pędzelek jest dla wytrwałych i doświadczonych, choć bez wątpienia ten sposób pozwoli na zachowanie maksimum smaku i jędrności kurek. Jeśli brak ci cierpliwości, koniecznie wypróbuj metody z użyciem mąki i soli. Łatwiej się nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Jak najszybciej oczyścić kurki?

Przede wszystkim zapamiętać należy, że kurek nie powinno się wrzucać do zimnej wody, ponieważ zachowują się jak gąbka. Pęcznieją, wchłaniając wodę, i tracą przy tym jędrność oraz chrupkość. Jeśli więc chcemy oczyścić kurki bez ingerencji w ich strukturę, zróbmy to za pomocą pędzelka. Pędzelek wcześniej warto zamoczyć we wrzątku z solą lub w oleju. To pozwoli na szybsze i dokładniejsze pozbycie się zabrudzeń ukrytych w blaszkach.

Jeśli zależy ci na dokładniejszym oczyszczeniu kurek, możesz wykorzystać trik z moczeniem w gorącej wodzie. Dlaczego w gorącej? Woda o wyższej temperaturze nie jest tak wchłaniana przez grzyby jak woda zimna czy ciepła. Do wody dobrze jest dodać sól, która ułatwi opadanie wszelkim zanieczyszczeniom na dno miski, a także uchroni grzyby przed utratą jędrności. Kurki należy wrzucić do miski z gorącą osoloną wodą, zamieszać i odstawić na kilka chwil. Zgromadzony w kurkach piasek powinien opaść na dno. Czynność tę zaleca się powtórzyć trzy razy.

Jak wyczyścić kurki?
Jak wyczyścić kurki? © Pixabay

Jak oczyścić kurki mąką?

Szybkim skutecznym sposobem na oczyszczenie kurek jest skorzystanie z dwóch łatwo dostępnych produktów, a mowa tutaj o mące i soli. Czyszczenie kurek mąką jest bardzo popularne i pomaga zaoszczędzić nieco czasu. Na czym polega? Przygotuj się na trzy krótkie etapy.

Najpierw oprósz kurki mąką. Ważne, by mąka znalazła się w każdym zakamarku, ponieważ to ona w tym przypadku pełni rolę pędzelka. Następnie przesyp grzyby do miski i zalej je gorącą osoloną wodą. Wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. W tym czasie masa powstała z mąki i wody zacznie odrywać się od grzybów razem z zanieczyszczeniami, opadając na dno. Po takim zabiegu warto zafundować kurkom bardzo szybki prysznic - by pozbyć się resztek mąki, ale też nie pozwolić grzybom napęcznieć od wody.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟