Nie męczę się z czyszczeniem kurek. Używam dwóch produktów i w mig mam problem z głowy
Cieszy cię widok pełnych koszy kurek, ale drżysz na myśl o usuwaniu z nich zabrudzeń? To żmudna i wymagająca cierpliwości czynność, jednak jest sposób, a nawet kilka, by ułatwić sobie bój o czyste i niezgrzytające w zębach kurki.
Nóż i pędzelek jest dla wytrwałych i doświadczonych, choć bez wątpienia ten sposób pozwoli na zachowanie maksimum smaku i jędrności kurek. Jeśli brak ci cierpliwości, koniecznie wypróbuj metody z użyciem mąki i soli. Łatwiej się nie da.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę
Jak najszybciej oczyścić kurki?
Przede wszystkim zapamiętać należy, że kurek nie powinno się wrzucać do zimnej wody, ponieważ zachowują się jak gąbka. Pęcznieją, wchłaniając wodę, i tracą przy tym jędrność oraz chrupkość. Jeśli więc chcemy oczyścić kurki bez ingerencji w ich strukturę, zróbmy to za pomocą pędzelka. Pędzelek wcześniej warto zamoczyć we wrzątku z solą lub w oleju. To pozwoli na szybsze i dokładniejsze pozbycie się zabrudzeń ukrytych w blaszkach.
Jeśli zależy ci na dokładniejszym oczyszczeniu kurek, możesz wykorzystać trik z moczeniem w gorącej wodzie. Dlaczego w gorącej? Woda o wyższej temperaturze nie jest tak wchłaniana przez grzyby jak woda zimna czy ciepła. Do wody dobrze jest dodać sól, która ułatwi opadanie wszelkim zanieczyszczeniom na dno miski, a także uchroni grzyby przed utratą jędrności. Kurki należy wrzucić do miski z gorącą osoloną wodą, zamieszać i odstawić na kilka chwil. Zgromadzony w kurkach piasek powinien opaść na dno. Czynność tę zaleca się powtórzyć trzy razy.
Jak oczyścić kurki mąką?
Szybkim skutecznym sposobem na oczyszczenie kurek jest skorzystanie z dwóch łatwo dostępnych produktów, a mowa tutaj o mące i soli. Czyszczenie kurek mąką jest bardzo popularne i pomaga zaoszczędzić nieco czasu. Na czym polega? Przygotuj się na trzy krótkie etapy.
Najpierw oprósz kurki mąką. Ważne, by mąka znalazła się w każdym zakamarku, ponieważ to ona w tym przypadku pełni rolę pędzelka. Następnie przesyp grzyby do miski i zalej je gorącą osoloną wodą. Wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. W tym czasie masa powstała z mąki i wody zacznie odrywać się od grzybów razem z zanieczyszczeniami, opadając na dno. Po takim zabiegu warto zafundować kurkom bardzo szybki prysznic - by pozbyć się resztek mąki, ale też nie pozwolić grzybom napęcznieć od wody.