Nie męczę się z czyszczeniem kurek. Używam dwóch produktów i w mig mam problem z głowy

Cieszy cię widok pełnych koszy kurek, ale drżysz na myśl o usuwaniu z nich zabrudzeń? To żmudna i wymagająca cierpliwości czynność, jednak jest sposób, a nawet kilka, by ułatwić sobie bój o czyste i niezgrzytające w zębach kurki.

Jak skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń z kurek?Jak skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń z kurek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nóż i pędzelek jest dla wytrwałych i doświadczonych, choć bez wątpienia ten sposób pozwoli na zachowanie maksimum smaku i jędrności kurek. Jeśli brak ci cierpliwości, koniecznie wypróbuj metody z użyciem mąki i soli. Łatwiej się nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Jak najszybciej oczyścić kurki?

Przede wszystkim zapamiętać należy, że kurek nie powinno się wrzucać do zimnej wody, ponieważ zachowują się jak gąbka. Pęcznieją, wchłaniając wodę, i tracą przy tym jędrność oraz chrupkość. Jeśli więc chcemy oczyścić kurki bez ingerencji w ich strukturę, zróbmy to za pomocą pędzelka. Pędzelek wcześniej warto zamoczyć we wrzątku z solą lub w oleju. To pozwoli na szybsze i dokładniejsze pozbycie się zabrudzeń ukrytych w blaszkach.

Jeśli zależy ci na dokładniejszym oczyszczeniu kurek, możesz wykorzystać trik z moczeniem w gorącej wodzie. Dlaczego w gorącej? Woda o wyższej temperaturze nie jest tak wchłaniana przez grzyby jak woda zimna czy ciepła. Do wody dobrze jest dodać sól, która ułatwi opadanie wszelkim zanieczyszczeniom na dno miski, a także uchroni grzyby przed utratą jędrności. Kurki należy wrzucić do miski z gorącą osoloną wodą, zamieszać i odstawić na kilka chwil. Zgromadzony w kurkach piasek powinien opaść na dno. Czynność tę zaleca się powtórzyć trzy razy.

Jak wyczyścić kurki?
Jak wyczyścić kurki? © Pixabay

Jak oczyścić kurki mąką?

Szybkim skutecznym sposobem na oczyszczenie kurek jest skorzystanie z dwóch łatwo dostępnych produktów, a mowa tutaj o mące i soli. Czyszczenie kurek mąką jest bardzo popularne i pomaga zaoszczędzić nieco czasu. Na czym polega? Przygotuj się na trzy krótkie etapy.

Najpierw oprósz kurki mąką. Ważne, by mąka znalazła się w każdym zakamarku, ponieważ to ona w tym przypadku pełni rolę pędzelka. Następnie przesyp grzyby do miski i zalej je gorącą osoloną wodą. Wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. W tym czasie masa powstała z mąki i wody zacznie odrywać się od grzybów razem z zanieczyszczeniami, opadając na dno. Po takim zabiegu warto zafundować kurkom bardzo szybki prysznic - by pozbyć się resztek mąki, ale też nie pozwolić grzybom napęcznieć od wody.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć