Kiedy wracam z zakupów, wkładam mąkę do zamrażalnika. Uporczywy problem znika

Po przyjściu ze sklepu chowasz mąkę do szafki? Zanim to zrobisz, umieść ją w zamrażalniku. Może i brzmi to dziwnie, ale ten nietypowy patent naprawdę działa. Później sobie podziękujesz.

Po przyjściu ze sklepu wkładam mąkę do zamrażalnika.Po przyjściu ze sklepu wkładam mąkę do zamrażalnika.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Влад Варшавский

Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej nie należały do najłatwiejszych. Brakowało podstawowych produktów spożywczych, a nawet... papieru toaletowego. Nasze mamy i babcie musiały wykazać się wyjątkową kreatywnością, żeby nic nam nie brakowało.

Mąka była na wagę złota. Wykorzystywano ją do potraw mącznych, które w tamtych czasach cieszyły się największą popularnością — były proste, syte i tanie. Kobiety PRL-u wymyśliły sposób, aby przedłużyć termin ważności mąki. Ten zapomniany trik zasługuje na to, aby dowiedziało się o nim więcej osób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Włóż mąkę do zamrażarki. Szybko sobie podziękujesz

Mąka to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Można wyczarować z niej pierogi, naleśniki, ciasta czy makarony. To jeden z tych produktów, które znajdują się w każdej kuchni. Sklepy prześcigają się w atrakcyjnych promocjach, a większość z nas z nich korzysta.

Masz nadmiar mąki w spiżarce i boisz się, że nie zużyjesz jej w terminie? Włóż ja do zamrażalki tak jak nasze babcie w czasach PRL-u. Ten zapomniany patent przedłuży przydatność mąki o kilka miesięcy. W mące nie ma wody, dlatego też nie trzeba jej rozmrażać.

To jeszcze nie koniec plusów. W produktach sypkich, takich jak wspomniana mąka, cukier czy kasze często rozwijają się robale, znane jako mole spożywcze. Produkty zaatakowane przez mole spożywcze nie nadają się już do spożycia. Można się przed tych uchronić, przechowując je w zamrażarce. Zimno zabije bakterie i uniemożliwi zagnieżdżenie się moli w mące, cukrze czy kaszy.

Jak przechowywać mąkę?

Każdy produkt spożywczy wymaga odpowiedniego przechowywania. Tak też jest z mąką czy innymi produktami sypkimi. Jak przechowywać mąkę? Można trzymać ją w oryginalnym opakowaniu, jednak lepiej przesypać ją do czystego, plastikowego bądź szklanego opakowania. Mąka powinna być szczelnie zamknięta, aby nie dostały się do niej mole czy wilgoć. Mąka przechowywana w ten sposób wytrzyma nawet 12 miesięcy. Mrożenie wydłuża jej przydatność do spożycia o całe dwa lata.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków