Nie musisz dodawać mąki i jajek do placów ziemniaczanych. Chrupiące i pyszne zrobisz z zaledwie dwóch składników

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, która zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Chociaż każdy ma swój ulubiony przepis, istnieje sposób na ich przygotowanie, który zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Okazuje się, że do pysznych, chrupiących placków nie potrzebujesz mąki ani jajek! Wystarczą zaledwie dwa składniki, a efekt będzie oszałamiający.

Nie musisz dodawać mąki i jajek do placów ziemniaczanych. Chrupiące i pyszne zrobisz z zaledwie dwóch składnikówNie musisz dodawać mąki i jajek do placów ziemniaczanych. Chrupiące i pyszne zrobisz z zaledwie dwóch składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane, znane również jako hash browns w wersji angielskiej, to proste danie, które możesz przygotować bez użycia mąki i jajek. Nie musisz szukać wyszukanych składników - wystarczą ziemniaki, przyprawy i masło klarowane. W ten sposób stworzysz pyszne placuszki, które zaskoczą wszystkich domowników swoim niezwykłym smakiem i chrupkością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy powiedziałem rodzinie, na jakim spodzie robię pizzę, nie mogli w to uwierzyć. Teraz nie chcą jeść żadnej innej

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

Zamiast tradycyjnego dodawania do tartych ziemniaków mąki i jajek, aby je "skleić", wykorzystamy samą skrobię zawartą w ziemniakach. Wystarczy odczekać chwilę po starciu, aby nadmiar wody z ziemniaków odparował, a skrobia związała pozostałe składniki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju rzepakowego).

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Odstaw na 5 minut, aby woda z ziemniaków odparowała.
  3. Odciśnij nadmiar wody z ziemniaków ręcznie lub za pomocą ściereczki.
  4. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane (lub olej).
  6. Wykładaj łyżką porcje ziemniaków, formując okrągłe placki.
  7. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  8. Wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane bez mąki i jajek są nie tylko pyszne i chrupiące, ale również bardzo proste w przygotowaniu. Ten przepis to idealny pomysł na szybki i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Placki możesz podawać z różnymi dodatkami, takimi jak śmietana, sos grzybowy, gulasz, jajka sadzone lub szynka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇