Dodaj odrobinę do grzybów. Nie ściemnieją i zachowają swój piękny kolor

To, że grzyby ciemnieją, jest procesem w pełni naturalnym. Nie oznacza to jednak, że jest to proces pożądany. Chcąc sprawić, by grzyby zachowały swój piękny kolor, należy zastosować jeden trik.

Co zrobić, by grzyby nie ciemniały po jedzeniu?Co zrobić, by grzyby nie ciemniały po jedzeniu?
Źródło zdjęć: © Canva | Valenaphoto

Piękny zapach i smak grzybów to nie wszystko, ponieważ liczy się również ich nienaganna prezentacja. Efekt ciężkiej pracy, włożonej w przygotowanie przysmaku, zaprzepaścić może to, że nasze grzyby zaczęły ciemnieć - po pokrojeniu czy wysuszeniu. Dlaczego tak się dzieje? I jak temu zapobiec?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klasyczny sos boloński. Skosztuj, a poczujesz się jak we Włoszech

Co zrobić, żeby grzyby nie ciemniały?

Grzyby tracą swój kolor, ciemnieją, a niekiedy stają się niemalże czarne ze względu na proces utleniania. To proces naturalny, który - w dużym uproszczeniu - wynika z kontaktu grzybów z tlenem. To samo dzieje się z ziemniakami, które ścieramy na placki ziemniaczane i które to, przeobrażone już w ziemniaczaną masę, przybierają szarą barwę.

Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku można zapobiec ciemnieniu produktu. Chcąc zachować piękny kolor grzybów, warto zastosować taką samą metodę jak w przypadku ciemniejących ziemniaków, czyli potraktować je kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, np. podczas moczenia lub obgotowywania ich. Sprawdzonym klasykiem jest też dodanie łyżki octu do gotujących się grzybów. Warto też dodać nieco kwasku cytrynowego lub soku z cytryny do zalewy octowej, służącej do marynowania grzybów. Daje to gwarancję, że przetwory nie sczernieją.

Co zrobić, by grzyby nie ciemniały?
Co zrobić, by grzyby nie ciemniały? © Canva | ksushachmeister

Dlaczego grzyby ciemnieją podczas suszenia?

Suszone grzyby z pewnością zmienią nieco barwę i nie ma w tym niczego niepokojącego. Jedynie rzeczywiście ciemny, niemalże czarny kolor może zwiastować, że w procesie suszenia poszło coś nie do końca tak, jak powinno. Jeśli więc po wysuszeniu grzyby są czarne, może to oznaczać, że były suszone w zbyt wysokiej temperaturze. Zbyt wysoka temperatura to powyżej 60 st. C.

Za optymalną temperaturę suszenia grzybów uznaje się przedział od 40 do 50 st. C. Warto jednak pamiętać, że grzyby zawierające dużo wody, czyli na przykład maślaki, powinny być suszone w jeszcze niższej temperaturze - ok. 30 st. C. Po odparowaniu dużej ilości wody, temperaturę można stopniowo zwiększać do maksymalnie 50 st. C.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej