Dodaj odrobinę do grzybów. Nie ściemnieją i zachowają swój piękny kolor

To, że grzyby ciemnieją, jest procesem w pełni naturalnym. Nie oznacza to jednak, że jest to proces pożądany. Chcąc sprawić, by grzyby zachowały swój piękny kolor, należy zastosować jeden trik.

Co zrobić, by grzyby nie ciemniały po jedzeniu?Co zrobić, by grzyby nie ciemniały po jedzeniu?
Źródło zdjęć: © Canva | Valenaphoto

Piękny zapach i smak grzybów to nie wszystko, ponieważ liczy się również ich nienaganna prezentacja. Efekt ciężkiej pracy, włożonej w przygotowanie przysmaku, zaprzepaścić może to, że nasze grzyby zaczęły ciemnieć - po pokrojeniu czy wysuszeniu. Dlaczego tak się dzieje? I jak temu zapobiec?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klasyczny sos boloński. Skosztuj, a poczujesz się jak we Włoszech

Co zrobić, żeby grzyby nie ciemniały?

Grzyby tracą swój kolor, ciemnieją, a niekiedy stają się niemalże czarne ze względu na proces utleniania. To proces naturalny, który - w dużym uproszczeniu - wynika z kontaktu grzybów z tlenem. To samo dzieje się z ziemniakami, które ścieramy na placki ziemniaczane i które to, przeobrażone już w ziemniaczaną masę, przybierają szarą barwę.

Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku można zapobiec ciemnieniu produktu. Chcąc zachować piękny kolor grzybów, warto zastosować taką samą metodę jak w przypadku ciemniejących ziemniaków, czyli potraktować je kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, np. podczas moczenia lub obgotowywania ich. Sprawdzonym klasykiem jest też dodanie łyżki octu do gotujących się grzybów. Warto też dodać nieco kwasku cytrynowego lub soku z cytryny do zalewy octowej, służącej do marynowania grzybów. Daje to gwarancję, że przetwory nie sczernieją.

Co zrobić, by grzyby nie ciemniały?
Co zrobić, by grzyby nie ciemniały? © Canva | ksushachmeister

Dlaczego grzyby ciemnieją podczas suszenia?

Suszone grzyby z pewnością zmienią nieco barwę i nie ma w tym niczego niepokojącego. Jedynie rzeczywiście ciemny, niemalże czarny kolor może zwiastować, że w procesie suszenia poszło coś nie do końca tak, jak powinno. Jeśli więc po wysuszeniu grzyby są czarne, może to oznaczać, że były suszone w zbyt wysokiej temperaturze. Zbyt wysoka temperatura to powyżej 60 st. C.

Za optymalną temperaturę suszenia grzybów uznaje się przedział od 40 do 50 st. C. Warto jednak pamiętać, że grzyby zawierające dużo wody, czyli na przykład maślaki, powinny być suszone w jeszcze niższej temperaturze - ok. 30 st. C. Po odparowaniu dużej ilości wody, temperaturę można stopniowo zwiększać do maksymalnie 50 st. C.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥