Nigdy nie zapomnij o tej czynności podczas smażenia kotletów z kani. Tylko tak wyjdą perfekcyjne
Grzyby można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z naszych ulubionych dań są kotlety z kani w chrupiącej panierce. Zobacz, jak je zrobić.
02.10.2022 14:30
Sezon na grzyby w pełni. Wiele osób z przyjemnością oddaje się spacerom po lesie, podczas których koszyki wypełniają się grzybami. Jednym z najpopularniejszych gatunków są kanie. Jak je zbierać i odpowiednio przygotowywać?
Jak odróżnić kanię?
Czubajkę kanię najłatwiej znaleźć na obrzeżach lasów zarówno liściastych, jak i iglastych. Występuje również na polach, leśnych polanach, w parkach czy w zagłębieniach terenu (rowy, doły). Ma charakterystyczny, rozłożysty kapelusz w kształcie parasola. Jego średnica sięga nawet 30 cm. Młode grzyby mają brązowy kapelusz zamknięty i jajowaty, który później robi się stożkowaty. U dorosłego okazu kapelusz jest płaski i otwarty.
Kanie mogą łudząco przypominać muchomora sromotnikowego. Jak odróżnić od siebie te grzyby? Pod spodem kani znajduje się wyraźny, ruchomy pierścień, którego muchomor nie posiada. Blaszki muchomora sromotnikowego są białe, w przypadku kani natomiast blaszki przybierają kolor od beżowego do jasnobrązowego
Kotlety z kani
Z kani (nazywanych też sowami) można przygotować pyszne kotlety.
Składniki:
- 3 kanie
- olej do smażenia lub masło klarowane
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- bułka tarta
- sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów. Między blaszkami może skrywać się sporo piasku, więc nie zapomnij o tej części. Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć widelcem. Możesz je dodatkowo doprawić solą oraz pieprzem. Kanie obtaczaj po kolei w jajku i w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.
Porada: Jeśli chcesz przygotować kotlety w wersji wegańskiej, to jajko możesz zastąpić mąką ziemniaczaną wymieszaną z ciepłą wodą (3 łyżki mąki na pół szklanki wody). Zamiast mleka użyj niesłodzonego napoju roślinnego.
Zobacz inne przepisy na potrawy z grzybów: