Nigdy nie zapomnij o tej czynności podczas smażenia kotletów z kani. Tylko tak wyjdą perfekcyjne

Grzyby można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z naszych ulubionych dań są kotlety z kani w chrupiącej panierce. Zobacz, jak je zrobić.

Kotlety z kani- PysznościKotlety z kani- Pyszności
Ewa

Sezon na grzyby w pełni. Wiele osób z przyjemnością oddaje się spacerom po lesie, podczas których koszyki wypełniają się grzybami. Jednym z najpopularniejszych gatunków są kanie. Jak je zbierać i odpowiednio przygotowywać?

Jak odróżnić kanię?

Czubajkę kanię najłatwiej znaleźć na obrzeżach lasów zarówno liściastych, jak i iglastych. Występuje również na polach, leśnych polanach, w parkach czy w zagłębieniach terenu (rowy, doły). Ma charakterystyczny, rozłożysty kapelusz w kształcie parasola. Jego średnica sięga nawet 30 cm. Młode grzyby mają  brązowy kapelusz zamknięty i jajowaty, który później robi się stożkowaty. U dorosłego okazu kapelusz jest płaski i otwarty.

Kotlety z kani- Pyszności
Kotlety z kani- Pyszności

Kanie mogą łudząco przypominać muchomora sromotnikowego. Jak odróżnić od siebie te grzyby? Pod spodem kani znajduje się wyraźny, ruchomy pierścień, którego muchomor nie posiada. Blaszki muchomora sromotnikowego są białe, w przypadku kani natomiast blaszki przybierają kolor od beżowego do jasnobrązowego

Kotlety z kani

Z kani (nazywanych też sowami) można przygotować pyszne kotlety.

Składniki:

  • 3 kanie
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów. Między blaszkami może skrywać się sporo piasku, więc nie zapomnij o tej części. Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć widelcem. Możesz je dodatkowo doprawić solą oraz pieprzem. Kanie obtaczaj po kolei w jajku i w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.

Porada: Jeśli chcesz przygotować kotlety w wersji wegańskiej, to jajko możesz zastąpić mąką ziemniaczaną wymieszaną z ciepłą wodą (3 łyżki mąki na pół szklanki wody). Zamiast mleka użyj niesłodzonego napoju roślinnego.

Zobacz inne przepisy na potrawy z grzybów: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej