PrzepisŚniadanieZamiast przepłacać za chemię, serek topiony robię w domu. Wystarczy kilka składników

Zamiast przepłacać za chemię, serek topiony robię w domu. Wystarczy kilka składników

Ser topiony to smarowidło, które ma całą rzeszę fanów. Niestety, sklepowe gotowce, delikatnie mówiąc, pozostawiają wiele do życzenia pod kątem składu i jakości. Zamiast przepłacać za chemię i sztuczne dodatki, stawiam na domowy i prosty przepis.

Domowy ser topiony - Pyszności
Domowy ser topiony - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

26.02.2024 09:46

Domowy ser topiony to naprawdę bardzo prosta sprawa. Bazą jest twaróg, który na dodatek stanowi świetne źródło białka oraz wapnia. Kremowa konsystencja i śmietankowy smak przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Ze względu na prosty, czytelny i przede wszystkim zdrowy skład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy serek topiony

Przygotowanie serka topionego w domu jest niezwykle proste. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości. Serek topiony sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również wzbogaci smak zup czy sosów.

Domowy ser topiony - Pyszności
Domowy ser topiony - Pyszności© Canva | matrosskaxxx

Domowy serek topiony to nie tylko pyszny, ale również zdrowy zamiennik sklepowych serków topionych. Nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów, jest smaczny i przy tym zdrowy.

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • żółtko,
  • sól,
  • kminek (opcjonalnie)
  • dodatki smakowe (opcjonalnie): zioła, szczypiorek, czosnek.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg umieść w misce i posyp sodą oczyszczoną. Rozgnieć widelcem i odstaw na godzinę.
  2. Po upływie godziny umieść miskę z serem na garnku z wodą i zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień do średniego i stale mieszając, top ser w kąpieli wodnej. Czas topienia sera może się różnić w zależności od rodzaju użytego twarogu. Należy obserwować ser i mieszać go stale, aby uniknąć przypalenia.
  4. Gdy ser stanie się płynny i pozbawiony grudek, dodaj kminek, masło, rozmącone żółtko i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  5. Gorący, płynny ser przelej do miseczki. Dla uzyskania bardziej stałej konsystencji schłodź go w lodówce.
  6. Ser możesz doprawić według własnych preferencji, dodając np. zioła, szczypiorek, czosnek lub pozostawić go w czystej, śmietankowej wersji.

Dodatki smakowe dodawaj do sera po jego roztopieniu i wymieszaniu z pozostałymi składnikami. Gotowy serek topiony przechowuj w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie