Zamiast przepłacać za chemię, serek topiony robię w domu. Wystarczy kilka składników

Ser topiony to smarowidło, które ma całą rzeszę fanów. Niestety, sklepowe gotowce, delikatnie mówiąc, pozostawiają wiele do życzenia pod kątem składu i jakości. Zamiast przepłacać za chemię i sztuczne dodatki, stawiam na domowy i prosty przepis.

Domowy ser topiony - PysznościDomowy ser topiony - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska

Domowy ser topiony to naprawdę bardzo prosta sprawa. Bazą jest twaróg, który na dodatek stanowi świetne źródło białka oraz wapnia. Kremowa konsystencja i śmietankowy smak przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Ze względu na prosty, czytelny i przede wszystkim zdrowy skład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w takim wydaniu, znika w błyskawicznym tempie

Domowy serek topiony

Przygotowanie serka topionego w domu jest niezwykle proste. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości. Serek topiony sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również wzbogaci smak zup czy sosów.

Domowy ser topiony - Pyszności
Domowy ser topiony - Pyszności © Canva | matrosskaxxx

Domowy serek topiony to nie tylko pyszny, ale również zdrowy zamiennik sklepowych serków topionych. Nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów, jest smaczny i przy tym zdrowy.

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • żółtko,
  • sól,
  • kminek (opcjonalnie)
  • dodatki smakowe (opcjonalnie): zioła, szczypiorek, czosnek.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg umieść w misce i posyp sodą oczyszczoną. Rozgnieć widelcem i odstaw na godzinę.
  2. Po upływie godziny umieść miskę z serem na garnku z wodą i zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień do średniego i stale mieszając, top ser w kąpieli wodnej. Czas topienia sera może się różnić w zależności od rodzaju użytego twarogu. Należy obserwować ser i mieszać go stale, aby uniknąć przypalenia.
  4. Gdy ser stanie się płynny i pozbawiony grudek, dodaj kminek, masło, rozmącone żółtko i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  5. Gorący, płynny ser przelej do miseczki. Dla uzyskania bardziej stałej konsystencji schłodź go w lodówce.
  6. Ser możesz doprawić według własnych preferencji, dodając np. zioła, szczypiorek, czosnek lub pozostawić go w czystej, śmietankowej wersji.

Dodatki smakowe dodawaj do sera po jego roztopieniu i wymieszaniu z pozostałymi składnikami. Gotowy serek topiony przechowuj w lodówce. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej