PoradyZakazany dodatek do pieczywa, którym zajadają się Polacy. To sama chemia

Zakazany dodatek do pieczywa, którym zajadają się Polacy. To sama chemia

Nie jest tajemnicą, że powinniśmy unikać produktów wysoko przetworzonych. Nie zawsze jest to proste zadanie, zwłaszcza gdy producenci starają się sprzedać nam je pod płaszczykiem zdrowego jedzenia. Tak jest w przypadku serków i kremów topionych, które często nie zawierają ani grama prawdziwego sera, a jedynie sztuczne substancje zapychające, konserwanty i całą listę "E".

Zakazany dodatek do kanapki - Pyszności
Zakazany dodatek do kanapki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | losmandarinas

24.01.2024 | aktual.: 24.01.2024 17:46

Ser topiony to prawdziwa bomba kaloryczna. Choć nazwa może sugerować, że jest to produkt godny zaufania (przecież wszyscy uwielbiamy sery), nie dajmy się zwieść pozorom. Informacje, które powinny nas zniechęcić do spożycia, zazwyczaj są umieszczone drobnym drukiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest ser topiony?

Ser topiony to produkt pochodny sera, który powstaje w wyniku przetopienia go razem z masłem, proszkiem serwatkowym, topnikami i innymi dodatkami smakowymi. Niestety, te produkty zawierają również dużo konserwantów, aromatów, emulgatorów i utwardzaczy, a prawdziwy ser stanowi tylko niewielki procent całości. Co gorsza, na rynku dostępne są produkty, które nie zawierają sera wcale - wówczas nazywane są produktami seropodobnymi lub kremami topionymi.

Ser topiony
Ser topiony© Adobe Stock

Tłuszcze roślinne utwardzane, które znajdują się w serkach topionych, przyczyniają się do powstawania tzw. złego cholesterolu w naszym organizmie, co może prowadzić do miażdżycy i innych chorób serca. Ponadto, fosforany, które często występują w składzie tych produktów jako konserwanty, powodują ubytki wapnia w organizmie, co może prowadzić do osteoporozy.

Słaby skład, kiepska jakość

Co jeszcze możemy znaleźć w składzie tych produktów? Stabilizatory, barwniki, emulgatory, ulepszacze smaku i aromaty. Te ostatnie zazwyczaj odpowiadają za "pieczarkowy" czy "ziołowy" smak serków. Wadą jest również wysoka kaloryczność serków - w 100 gramach znajduje się aż 300 kalorii.

Warto zastanowić się nad ograniczeniem spożycia takich produktów. Oczywiście, sporadycznie jedzone serki topione nie zaszkodzą zdrowiu. Lepiej jednak wybierać nieprzetworzone sery lub samodzielnie przygotować topioną przekąskę. Jeśli jednak chcemy zaopatrzyć się w serek topiony, warto wybierać produkty o krótkich składach, które na pierwszym miejscu mają ser.

ser topiony
ser topiony © Getty Images | Peter Andrew Bosch

Jakich serów unikać?

Jakie serki topione powinniśmy unikać? Przede wszystkim tych, które nie zawierają sera, mają wysoką zawartość cukru, soli i są pełne konserwantów, takich jak azotyn sodu (E250), sorbinian sodu (E 201), sorbinian potasu (E202), benzoesan sodu (E211). Powinniśmy również odłożyć na półkę produkty z modyfikowaną skrobią, gumą guar i gumą ksantanową, a także karagenem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zdrowe dietyserek topionyser topiony
Wybrane dla Ciebie