Zakazany dodatek do pieczywa, którym zajadają się Polacy. To sama chemia

Nie jest tajemnicą, że powinniśmy unikać produktów wysoko przetworzonych. Nie zawsze jest to proste zadanie, zwłaszcza gdy producenci starają się sprzedać nam je pod płaszczykiem zdrowego jedzenia. Tak jest w przypadku serków i kremów topionych, które często nie zawierają ani grama prawdziwego sera, a jedynie sztuczne substancje zapychające, konserwanty i całą listę "E".

Zakazany dodatek do kanapki - PysznościZakazany dodatek do kanapki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | losmandarinas
Ewa Malinowska

Ser topiony to prawdziwa bomba kaloryczna. Choć nazwa może sugerować, że jest to produkt godny zaufania (przecież wszyscy uwielbiamy sery), nie dajmy się zwieść pozorom. Informacje, które powinny nas zniechęcić do spożycia, zazwyczaj są umieszczone drobnym drukiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Czym jest ser topiony?

Ser topiony to produkt pochodny sera, który powstaje w wyniku przetopienia go razem z masłem, proszkiem serwatkowym, topnikami i innymi dodatkami smakowymi. Niestety, te produkty zawierają również dużo konserwantów, aromatów, emulgatorów i utwardzaczy, a prawdziwy ser stanowi tylko niewielki procent całości. Co gorsza, na rynku dostępne są produkty, które nie zawierają sera wcale - wówczas nazywane są produktami seropodobnymi lub kremami topionymi.

Ser topiony
Ser topiony © Adobe Stock

Tłuszcze roślinne utwardzane, które znajdują się w serkach topionych, przyczyniają się do powstawania tzw. złego cholesterolu w naszym organizmie, co może prowadzić do miażdżycy i innych chorób serca. Ponadto, fosforany, które często występują w składzie tych produktów jako konserwanty, powodują ubytki wapnia w organizmie, co może prowadzić do osteoporozy.

Słaby skład, kiepska jakość

Co jeszcze możemy znaleźć w składzie tych produktów? Stabilizatory, barwniki, emulgatory, ulepszacze smaku i aromaty. Te ostatnie zazwyczaj odpowiadają za "pieczarkowy" czy "ziołowy" smak serków. Wadą jest również wysoka kaloryczność serków - w 100 gramach znajduje się aż 300 kalorii.

Warto zastanowić się nad ograniczeniem spożycia takich produktów. Oczywiście, sporadycznie jedzone serki topione nie zaszkodzą zdrowiu. Lepiej jednak wybierać nieprzetworzone sery lub samodzielnie przygotować topioną przekąskę. Jeśli jednak chcemy zaopatrzyć się w serek topiony, warto wybierać produkty o krótkich składach, które na pierwszym miejscu mają ser.

ser topiony
ser topiony © Getty Images | Peter Andrew Bosch

Jakich serów unikać?

Jakie serki topione powinniśmy unikać? Przede wszystkim tych, które nie zawierają sera, mają wysoką zawartość cukru, soli i są pełne konserwantów, takich jak azotyn sodu (E250), sorbinian sodu (E 201), sorbinian potasu (E202), benzoesan sodu (E211). Powinniśmy również odłożyć na półkę produkty z modyfikowaną skrobią, gumą guar i gumą ksantanową, a także karagenem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej