Przed laty był daniem biedoty. Dziś króluje w restauracjach i na świątecznych stołach

Żurek to jedna z ulubionych zup Polaków, którą w święta możemy zajadać się bez końca. Przygotowany odpowiednio rozgrzewa żołądek i zmysły i ciężko o drugą równie aromatyczną zupę. Dzisiaj pokażemy ci klasyczny przepis na ten specjał z najwyższej półki kulinarnych cudów.

Żurek wielkanocny - prosty przepis na świąteczną klasykęŻurek wielkanocny - prosty przepis na świąteczną klasykę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kate8531

Chociaż dzisiaj żurek kojarzy nam się ze szlachetną, bogatą zupą świąteczną, którą na święta jedzą wszystkie klasy społeczne, to niegdyś nie była ona tak traktowana. Początki żurku sięgają kulinarnych tradycji śląskiej biedoty. Zajadano się nią wtedy z dodatkiem pajdy chleba i gotowanych ziemniaków. Nazwa pochodzi zaś prawdopodobnie od niemieckiego słowa "sauer", czyli "kwaśny". Dopiero w momencie, w którym żurem zainteresowała się szlachta, został on wzbogacony między innymi o białą kiełbasę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Dzisiaj tradycja spożywania świątecznego żurku nie dotyczy tylko poszczególnych klas społecznych. Kwaśną zupę jemy ze smakiem przy wielkanocnym stole, a także w restauracjach, gdzie największą popularnością cieszy się zimą. Nic dziwnego — żurek rozgrzewa jak mało co. A z poniższym przepisem również doskonale smakuje. Sam się przekonaj!

Wielkanocny żurek

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 500 ml zakwasu,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g parzonej białej kiełbasy,
  • 200 g kiełbasy wiejskiej,
  • 45 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 5 g tartego chrzanu,
  • 5 g majeranku,
  • 5 g soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 ząbek czosnku.
Żurek był kiedyś jadany głównie przed biedotę
Żurek był kiedyś jadany głównie przed biedotę © Canva | Dar1930

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj wypłukanego pora, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez 60 minut, a następnie odcedź.
  2. Kiełbasę pokrój w plastry, a boczek — w kostkę. Ten drugi wytop na patelni, a następnie dodaj obie kiełbasy. Podsmażaj wspólnie przez kilka minut.
  3. Teraz dodaj te składniki do przecedzonego bulionu. Wlej również zakwas (tutaj zobaczysz, jak go przygotować). Dopraw wszystkimi przyprawami. Doprowadź żurek do wrzenia, a następnie gotuj przez 5 minut. Zabiel śmietanką. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej