PrzepisPrzekąskiSkrzydełka w tej marynacie to hit. Lepszych nie zjesz nigdzie indziej

Skrzydełka w tej marynacie to hit. Lepszych nie zjesz nigdzie indziej

Skrzydełka z kurczaka w tej marynacie wychodzą obłędnie dobre.
Skrzydełka z kurczaka w tej marynacie wychodzą obłędnie dobre.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zoryanchik

05.04.2024 14:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesteś fanem skrzydełek z kurczaka? Wypróbuj poniższy przepis, a już nigdy nie kupisz ich w popularnej sieciówce. Wychodzą o niebo lepsze, a przy tym są mniej kaloryczne. Sekretem ich smaku jest specjalna marynata.

Zbliża się sezon działkowy, a wraz z nią wielkie grillowanie. Czekaliśmy na to cały rok. Za kilka tygodni będziemy zajadać się grilowaną karkówką, kiełbasą czy skrzydełkami. Te ostatnie są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Jeśli jesteś fanem skrzydełek z kurczaka, skorzystaj z poniższego przepisu. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobre skrzydełka?

Skrzydełka z kurczaka to tanie i chude mięso, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Jakie są najpopularniejsze marynaty? Ziołowa, czosnkowa, musztardowo-miodowa czy pikantna. W trakcie marynowania przyprawy "przechodzą" na mięso, które po upieczeniu jest niezwykle soczyste i aromatyczne.

Nic nie może równać się skrzydełkom z KFC. Chrupiąca panierka wciąga od pierwszego kęsa. Można zjeść cały kubełek takich skrzydełek i nadal mieć ochotę na więcej. Niestety, panierka chłonie tłuszcz, przez co przekąska staje się kaloryczna.

Jest na to sposób. Przygotuj skrzydełka według poniższego przepisu, a już nigdy nie kupisz ich w sieciówce. Mięso jest niezwykle aromatyczne, a skórka chrupiąca. Sekretem ich smaku jest wyjątkowa marynata, którą przygotujesz w kilka chwil. Poznaj najlepszy przepis!

Skrzydełka z kurczaka — przepis

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki papryki mielonej,
  • 2 łyżki papryki ostrej,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka umyj, osusz i połóż na blacie. Pokrój je na mniejsze części.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej mąkę i wszystkie przyprawy. Przełóż do nich skrzydełka i obtocz je w nich dokładnie.
  3. Marynowane skrzydełka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez ok. 50 minut, aż staną się miękkie i rumiane.
  4. W międzyczasie zajmij się sosem. Rozpuść masło w małym garnku i dodaj do niego miód. Kiedy masa stanie się płynna, wyłącz gaz. Zanurz w niej upieczone skrzydełka, a na końcu przełóż je do miski. Polecamy przygotować je z podwójnej porcji — znikają w 5 minut.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także