Skrzydełka w tej marynacie to hit. Lepszych nie zjesz nigdzie indziej
Jesteś fanem skrzydełek z kurczaka? Wypróbuj poniższy przepis, a już nigdy nie kupisz ich w popularnej sieciówce. Wychodzą o niebo lepsze, a przy tym są mniej kaloryczne. Sekretem ich smaku jest specjalna marynata.
05.04.2024 14:37
Zbliża się sezon działkowy, a wraz z nią wielkie grillowanie. Czekaliśmy na to cały rok. Za kilka tygodni będziemy zajadać się grilowaną karkówką, kiełbasą czy skrzydełkami. Te ostatnie są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Jeśli jesteś fanem skrzydełek z kurczaka, skorzystaj z poniższego przepisu. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobre skrzydełka?
Skrzydełka z kurczaka to tanie i chude mięso, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Jakie są najpopularniejsze marynaty? Ziołowa, czosnkowa, musztardowo-miodowa czy pikantna. W trakcie marynowania przyprawy "przechodzą" na mięso, które po upieczeniu jest niezwykle soczyste i aromatyczne.
Nic nie może równać się skrzydełkom z KFC. Chrupiąca panierka wciąga od pierwszego kęsa. Można zjeść cały kubełek takich skrzydełek i nadal mieć ochotę na więcej. Niestety, panierka chłonie tłuszcz, przez co przekąska staje się kaloryczna.
Jest na to sposób. Przygotuj skrzydełka według poniższego przepisu, a już nigdy nie kupisz ich w sieciówce. Mięso jest niezwykle aromatyczne, a skórka chrupiąca. Sekretem ich smaku jest wyjątkowa marynata, którą przygotujesz w kilka chwil. Poznaj najlepszy przepis!
Skrzydełka z kurczaka — przepis
Składniki:
- 500 g skrzydełek z kurczaka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżki papryki mielonej,
- 2 łyżki papryki ostrej,
- 2 łyżki papryki wędzonej,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki miodu,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Skrzydełka umyj, osusz i połóż na blacie. Pokrój je na mniejsze części.
- Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej mąkę i wszystkie przyprawy. Przełóż do nich skrzydełka i obtocz je w nich dokładnie.
- Marynowane skrzydełka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez ok. 50 minut, aż staną się miękkie i rumiane.
- W międzyczasie zajmij się sosem. Rozpuść masło w małym garnku i dodaj do niego miód. Kiedy masa stanie się płynna, wyłącz gaz. Zanurz w niej upieczone skrzydełka, a na końcu przełóż je do miski. Polecamy przygotować je z podwójnej porcji — znikają w 5 minut.