Skrzydełka w tej marynacie to hit. Lepszych nie zjesz nigdzie indziej

Jesteś fanem skrzydełek z kurczaka? Wypróbuj poniższy przepis, a już nigdy nie kupisz ich w popularnej sieciówce. Wychodzą o niebo lepsze, a przy tym są mniej kaloryczne. Sekretem ich smaku jest specjalna marynata.

Skrzydełka z kurczaka w tej marynacie wychodzą obłędnie dobre.Skrzydełka z kurczaka w tej marynacie wychodzą obłędnie dobre.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zoryanchik

Zbliża się sezon działkowy, a wraz z nią wielkie grillowanie. Czekaliśmy na to cały rok. Za kilka tygodni będziemy zajadać się grilowaną karkówką, kiełbasą czy skrzydełkami. Te ostatnie są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Jeśli jesteś fanem skrzydełek z kurczaka, skorzystaj z poniższego przepisu. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Jak zrobić dobre skrzydełka?

Skrzydełka z kurczaka to tanie i chude mięso, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Jakie są najpopularniejsze marynaty? Ziołowa, czosnkowa, musztardowo-miodowa czy pikantna. W trakcie marynowania przyprawy "przechodzą" na mięso, które po upieczeniu jest niezwykle soczyste i aromatyczne.

Nic nie może równać się skrzydełkom z KFC. Chrupiąca panierka wciąga od pierwszego kęsa. Można zjeść cały kubełek takich skrzydełek i nadal mieć ochotę na więcej. Niestety, panierka chłonie tłuszcz, przez co przekąska staje się kaloryczna.

Jest na to sposób. Przygotuj skrzydełka według poniższego przepisu, a już nigdy nie kupisz ich w sieciówce. Mięso jest niezwykle aromatyczne, a skórka chrupiąca. Sekretem ich smaku jest wyjątkowa marynata, którą przygotujesz w kilka chwil. Poznaj najlepszy przepis!

Skrzydełka z kurczaka — przepis

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki papryki mielonej,
  • 2 łyżki papryki ostrej,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka umyj, osusz i połóż na blacie. Pokrój je na mniejsze części.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej mąkę i wszystkie przyprawy. Przełóż do nich skrzydełka i obtocz je w nich dokładnie.
  3. Marynowane skrzydełka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez ok. 50 minut, aż staną się miękkie i rumiane.
  4. W międzyczasie zajmij się sosem. Rozpuść masło w małym garnku i dodaj do niego miód. Kiedy masa stanie się płynna, wyłącz gaz. Zanurz w niej upieczone skrzydełka, a na końcu przełóż je do miski. Polecamy przygotować je z podwójnej porcji — znikają w 5 minut.


Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀