Skrzydełka w tej marynacie to hit. Lepszych nie zjesz nigdzie indziej

Jesteś fanem skrzydełek z kurczaka? Wypróbuj poniższy przepis, a już nigdy nie kupisz ich w popularnej sieciówce. Wychodzą o niebo lepsze, a przy tym są mniej kaloryczne. Sekretem ich smaku jest specjalna marynata.

Skrzydełka z kurczaka w tej marynacie wychodzą obłędnie dobre.Skrzydełka z kurczaka w tej marynacie wychodzą obłędnie dobre.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zoryanchik

Zbliża się sezon działkowy, a wraz z nią wielkie grillowanie. Czekaliśmy na to cały rok. Za kilka tygodni będziemy zajadać się grilowaną karkówką, kiełbasą czy skrzydełkami. Te ostatnie są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Jeśli jesteś fanem skrzydełek z kurczaka, skorzystaj z poniższego przepisu. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Jak zrobić dobre skrzydełka?

Skrzydełka z kurczaka to tanie i chude mięso, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Jakie są najpopularniejsze marynaty? Ziołowa, czosnkowa, musztardowo-miodowa czy pikantna. W trakcie marynowania przyprawy "przechodzą" na mięso, które po upieczeniu jest niezwykle soczyste i aromatyczne.

Nic nie może równać się skrzydełkom z KFC. Chrupiąca panierka wciąga od pierwszego kęsa. Można zjeść cały kubełek takich skrzydełek i nadal mieć ochotę na więcej. Niestety, panierka chłonie tłuszcz, przez co przekąska staje się kaloryczna.

Jest na to sposób. Przygotuj skrzydełka według poniższego przepisu, a już nigdy nie kupisz ich w sieciówce. Mięso jest niezwykle aromatyczne, a skórka chrupiąca. Sekretem ich smaku jest wyjątkowa marynata, którą przygotujesz w kilka chwil. Poznaj najlepszy przepis!

Skrzydełka z kurczaka — przepis

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki papryki mielonej,
  • 2 łyżki papryki ostrej,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka umyj, osusz i połóż na blacie. Pokrój je na mniejsze części.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej mąkę i wszystkie przyprawy. Przełóż do nich skrzydełka i obtocz je w nich dokładnie.
  3. Marynowane skrzydełka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez ok. 50 minut, aż staną się miękkie i rumiane.
  4. W międzyczasie zajmij się sosem. Rozpuść masło w małym garnku i dodaj do niego miód. Kiedy masa stanie się płynna, wyłącz gaz. Zanurz w niej upieczone skrzydełka, a na końcu przełóż je do miski. Polecamy przygotować je z podwójnej porcji — znikają w 5 minut.


Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski