Nasze babcie wierzyły w jego wyjątkową moc. Dodawaj nie tylko do rosołu

Lubczyk to roślina, która była popularna już w czasach starożytnego Rzymu, nasze babcie zaś wierzyły, że przynosi szczęście w miłości. Dzisiaj jego smak jest doceniany w kuchniach na całym świecie.

Nasze babcie doceniały tę roślinęNasze babcie doceniały tę roślinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W dawnych wierzeniach lubczyk wykopany pierwszego dnia października o szóstej rano miał przynosić szczęście w miłości. Podobne działanie przypisywano dodaniu lubczyku do pierwszej kąpieli nowo narodzonej dziewczynki. Ponadto tradycyjnie lubczyk przypinano do sukni ślubnej lub wpinano we włosy panny młodej, aby szczęście i miłość nigdy nie opuściły jej małżeństwa. Wierzono również, że lubczyk może przynieść wierność i oddanie od ukochanej osoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Właściwości zdrowotne lubczyku

Lubczyk jest bogatym źródłem skrobi, cukrów i kwasów roślinnych. Zawiera również olejki lotne, kumaryny, żywice i fitosterole. Ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a szczególnie korzeń lubczyku ma właściwości lecznicze. Działa moczopędnie, zwiększa ilość wydalanego moczu i łagodzi dolegliwości związane z niewydolnością nerek. Dlatego zaleca się spożywanie lubczyku osobom cierpiącym na kamicę nerek czy skazę moczanową.

Lubczyk ma również korzystny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza apetyt i poprawia trawienie, wpływając na wydzielanie soku żołądkowego, a także redukuje wzdęcia. Jest też skuteczny naturalnym lekarstwem na ból żołądka, bóle menstruacyjne i migreny. Dzięki związkom ftalidowym lubczyk ma właściwości uspokajające i przeciwdrgawkowe. Olejki eteryczne i fitosterole pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i innymi chorobami układu krwionośnego.

Lubczyk
Lubczyk © Pixabay

Lubczyk w kuchni. Nie tylko do rosołu

Lubczyk jest często stosowany w kuchni. Może być używany samodzielnie lub w połączeniu z innymi ziołami. Najczęściej znajduje się go w kostkach bulionowych, mieszankach ziołowych czy przyprawach w płynie (takich jak maggi).

Dzięki swojemu specyficznemu aromatowi lubczyk nadaje potrawom lekko korzennego smaku. Doskonale komponuje się z mięsem (drobiem, wieprzowiną, wołowiną), dodaje smaku zupom i sosom. Jest również dodawany do sałatek czy chleba. Idealnie podkreśla walory smakowe smażonych ryb, potraw z ryżu, szpinaku czy marchwi. Ze względu silny aromat lubczyku używa się w niewielkich ilościach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska