Ten składnik rosołu powinien być zakazany. Polacy dodają na potęgę, a to sama chemia

W niedzielne południa wiele polskich mieszkań wypełnia aromat rosołu. Ta zupa to pozycja obowiązkowa również przy rodzinnych uroczystościach. Wiele osób dodaje do niej przyprawę, która nie powinna się tam znaleźć.

Rosół - PysznościRosół - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Paolo Gagliardi
Ewa Malinowska

Maggi w płynie to "magiczna" przyprawa, która ma za zadanie poprawić smak rosołu. W czasach PRL lana była litrami i zajmowała honorowe miejsce na stole. Trzeba przyznać, że faktycznie nadaje ona wyrazistości, jednak nie jest ona czymś, po co powinniśmy sięgać tak ochoczo i bez zastanowienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Skąd się wzięła maggi?

Jej historia sięga XIX wieku, kiedy to szwajcarski przedsiębiorca Julius Maggi wpadł na pomysł stworzenia pierwszego na świecie ekstraktu bulionu. Świat szybko pokochał esencjonalny płyn i szybko zaczęła się jego ekspansja. Twórcy nie można odmówić talentu do biznesu - inwestował w reklamy i jako jeden z pierwszych użył w tym celu lakierowanych tablic jako wiszących reklam na zewnętrznych ścianach sklepów spożywczych.

Maggi
Maggi © Adobe Stock

Oryginalny skład przyprawy w płynie Maggi jest ściśle tajny. Wiadomo jednak, że podstawą jest ekstrakt z lubczyku ogrodowego. Dziś na rynku dostępne są również inne przyprawy w płynie, których skład jest bardziej rozbudowany. Oprócz ekstraktu z lubczyku mogą zawierać m.in. sól, ocet, wyciąg drożdżowy, aromat, glukozę, glutaminian monosodowy (E621) i 5-rybonukleoidy disodowe (E635).

Zamienniki maggi

Maggi jest produktem wysoko przetworzonym. Zawiera konserwanty i inne sztuczne dodatki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego warto sięgać po naturalne zamienniki.

lubczyk
lubczyk © Licencjodawca

Dobrym substytutem przyprawy w płynie jest świeży lub suszony lubczyk. Nada potrawom tego samego charakterystycznego, korzennego aromatu. Innym zamiennikiem jest seler, który również ma podobny smak i zapach do lubczyku. Można go dodać do zup, sosów czy sałatek. Dobrym sposobem jest również ususzenie włoszczyzny i dodawanie suszu do zup i sosów.

Co dodać do rosołu?
Co dodać do rosołu? © Adobe Stock

Innym, choć nie do końca idealnie oddającym smak, zamiennikiem przyprawy w płynie jest sos sojowy. Zawiera jednak dużo soli, co warto wziąć pod uwagę w trakcie doprawiania dania.

Warto też pamiętać, że kluczem do idealnego rosołu jest... odpowiednie ugotowanie. Dobrej jakości mięso, warzywa i naturalny przyprawy nie potrzebują dodatkowego wzmocnienia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟