Ten składnik rosołu powinien być zakazany. Polacy dodają na potęgę, a to sama chemia

W niedzielne południa wiele polskich mieszkań wypełnia aromat rosołu. Ta zupa to pozycja obowiązkowa również przy rodzinnych uroczystościach. Wiele osób dodaje do niej przyprawę, która nie powinna się tam znaleźć.

Rosół - PysznościRosół - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Paolo Gagliardi
Ewa Malinowska

Maggi w płynie to "magiczna" przyprawa, która ma za zadanie poprawić smak rosołu. W czasach PRL lana była litrami i zajmowała honorowe miejsce na stole. Trzeba przyznać, że faktycznie nadaje ona wyrazistości, jednak nie jest ona czymś, po co powinniśmy sięgać tak ochoczo i bez zastanowienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Skąd się wzięła maggi?

Jej historia sięga XIX wieku, kiedy to szwajcarski przedsiębiorca Julius Maggi wpadł na pomysł stworzenia pierwszego na świecie ekstraktu bulionu. Świat szybko pokochał esencjonalny płyn i szybko zaczęła się jego ekspansja. Twórcy nie można odmówić talentu do biznesu - inwestował w reklamy i jako jeden z pierwszych użył w tym celu lakierowanych tablic jako wiszących reklam na zewnętrznych ścianach sklepów spożywczych.

Maggi
Maggi © Adobe Stock

Oryginalny skład przyprawy w płynie Maggi jest ściśle tajny. Wiadomo jednak, że podstawą jest ekstrakt z lubczyku ogrodowego. Dziś na rynku dostępne są również inne przyprawy w płynie, których skład jest bardziej rozbudowany. Oprócz ekstraktu z lubczyku mogą zawierać m.in. sól, ocet, wyciąg drożdżowy, aromat, glukozę, glutaminian monosodowy (E621) i 5-rybonukleoidy disodowe (E635).

Zamienniki maggi

Maggi jest produktem wysoko przetworzonym. Zawiera konserwanty i inne sztuczne dodatki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego warto sięgać po naturalne zamienniki.

lubczyk
lubczyk © Licencjodawca

Dobrym substytutem przyprawy w płynie jest świeży lub suszony lubczyk. Nada potrawom tego samego charakterystycznego, korzennego aromatu. Innym zamiennikiem jest seler, który również ma podobny smak i zapach do lubczyku. Można go dodać do zup, sosów czy sałatek. Dobrym sposobem jest również ususzenie włoszczyzny i dodawanie suszu do zup i sosów.

Co dodać do rosołu?
Co dodać do rosołu? © Adobe Stock

Innym, choć nie do końca idealnie oddającym smak, zamiennikiem przyprawy w płynie jest sos sojowy. Zawiera jednak dużo soli, co warto wziąć pod uwagę w trakcie doprawiania dania.

Warto też pamiętać, że kluczem do idealnego rosołu jest... odpowiednie ugotowanie. Dobrej jakości mięso, warzywa i naturalny przyprawy nie potrzebują dodatkowego wzmocnienia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni