Zimą do rosołu wrzucam dwa dodatkowe składniki. Lepiej smakuje i jest znacznie zdrowszy

Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest pyszny, rozgrzewający i ma działanie lecznicze. Zimą warto dodać do niego dwa dodatkowe składniki, które wzmocnią odporność i pomogą w walce z przeziębieniem.

Zimą do rosołu wrzucam dwa dodatkowe składniki. Lepiej smakuje i jest znacznie zdrowszyZimą do rosołu wrzucam dwa dodatkowe składniki. Lepiej smakuje i jest znacznie zdrowszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mięso z kurczaka i warzywa - to kluczowe składniki każdego porządnego rosołu. Jednak ja sięgam po dodatkowe elementy, które sprawiają, że ta zupa staje się prawdziwym eliksirem zdrowia. Imbir i goździki to moje tajne składniki, które nadają rosołowi nie tylko wyjątkowego smaku, ale także działają wzmacniająco na naszą odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Rosół w zimowej odsłonie

W zimie warto dodać do rosołu dwa dodatkowe składniki, które wzmocnią odporność i pomogą w walce z przeziębieniem.

Imbir to prawdziwy skarb natury. Ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki temu pomaga w walce z przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. Imbir jest również doskonałym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, żelaza i potasu.

Goździki to kolejna przyprawa o właściwościach leczniczych. Zawierają one eugenol, który ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Goździki pomagają również w łagodzeniu bólu gardła i kaszel.

Rosół z imbirem i goździkami

Spróbujcie mojego przepisu na rosół z imbirem i goździkami, który nie tylko poprawi wam humor w zimowe wieczory, ale także zadba o wasze zdrowie.

Składniki:

  • Kurczak,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 5 goździków,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od porcjowania kurczaka i zalania go w garnku 2 litrami wody.
  2. Dodaję pokrojone warzywa: marchewki, cebulę, seler, pietruszkę, czosnek, por.
  3. Na palniku opalam cebulę, a następnie dorzucam ją do garnka.
  4. Gdy wszystko zagotuje się, zmniejszam moc palnika i gotuję przez 40 minut.
  5. Dodaję przyprawy: imbir, goździki, ziele angielskie, liście laurowe.
  6. Następnie do zupy dodaję pokrojony czosnek i gotuję kolejne 20 minut.

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą ci przygotować idealny rosół z imbirem i goździkami:

  • Dodaj imbir i goździki pod koniec gotowania, aby nie straciły swoich właściwości.
  • Jeśli chcesz, aby rosół był jeszcze bardziej aromatyczny, możesz dodać do niego również inne przyprawy, np. kurkumę, cynamon lub kardamon.
  • Podawaj rosół z imbirem i goździkami na ciepło.

Rosół z imbirem i goździkami jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Warto go jeść zimą, kiedy wzrasta ryzyko przeziębienia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą