Zimą do rosołu wrzucam dwa dodatkowe składniki. Lepiej smakuje i jest znacznie zdrowszy

Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest pyszny, rozgrzewający i ma działanie lecznicze. Zimą warto dodać do niego dwa dodatkowe składniki, które wzmocnią odporność i pomogą w walce z przeziębieniem.

Zimą do rosołu wrzucam dwa dodatkowe składniki. Lepiej smakuje i jest znacznie zdrowszyZimą do rosołu wrzucam dwa dodatkowe składniki. Lepiej smakuje i jest znacznie zdrowszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mięso z kurczaka i warzywa - to kluczowe składniki każdego porządnego rosołu. Jednak ja sięgam po dodatkowe elementy, które sprawiają, że ta zupa staje się prawdziwym eliksirem zdrowia. Imbir i goździki to moje tajne składniki, które nadają rosołowi nie tylko wyjątkowego smaku, ale także działają wzmacniająco na naszą odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Rosół w zimowej odsłonie

W zimie warto dodać do rosołu dwa dodatkowe składniki, które wzmocnią odporność i pomogą w walce z przeziębieniem.

Imbir to prawdziwy skarb natury. Ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki temu pomaga w walce z przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. Imbir jest również doskonałym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, żelaza i potasu.

Goździki to kolejna przyprawa o właściwościach leczniczych. Zawierają one eugenol, który ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Goździki pomagają również w łagodzeniu bólu gardła i kaszel.

Rosół z imbirem i goździkami

Spróbujcie mojego przepisu na rosół z imbirem i goździkami, który nie tylko poprawi wam humor w zimowe wieczory, ale także zadba o wasze zdrowie.

Składniki:

  • Kurczak,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 5 goździków,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od porcjowania kurczaka i zalania go w garnku 2 litrami wody.
  2. Dodaję pokrojone warzywa: marchewki, cebulę, seler, pietruszkę, czosnek, por.
  3. Na palniku opalam cebulę, a następnie dorzucam ją do garnka.
  4. Gdy wszystko zagotuje się, zmniejszam moc palnika i gotuję przez 40 minut.
  5. Dodaję przyprawy: imbir, goździki, ziele angielskie, liście laurowe.
  6. Następnie do zupy dodaję pokrojony czosnek i gotuję kolejne 20 minut.

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą ci przygotować idealny rosół z imbirem i goździkami:

  • Dodaj imbir i goździki pod koniec gotowania, aby nie straciły swoich właściwości.
  • Jeśli chcesz, aby rosół był jeszcze bardziej aromatyczny, możesz dodać do niego również inne przyprawy, np. kurkumę, cynamon lub kardamon.
  • Podawaj rosół z imbirem i goździkami na ciepło.

Rosół z imbirem i goździkami jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Warto go jeść zimą, kiedy wzrasta ryzyko przeziębienia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok